Shazam! Fury of the Gods (2023) ** Blu-ray recensie

En ik dacht dat Marvel’s Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) de absolute schijtfilm onder de superhelden films zou zijn in 2023, tot ik deze Shazam! Fury of the Gods (2023) zag en ik kan niet kiezen dewelke echt slechter is dan de andere. Wat kijk ik zo uit naar de nieuwe DC films onder James Gunn.

Korte inhoud: Wanneer Billy Batson (Zachary Levi) en zijn pleegbroers en -zussen, die in superhelden veranderen door “Shazam!, gedwongen worden om terug in de arena te komen tegenover de dochters van Atlas onder leiding van Hespera (Helen Mirren) vergezeld door Kalypso (Lucy Liu) die de Aarde dreigen te vernietigen, moeten ze een poging ondernemen om vrede te sluiten met de Goden omdat Billy hun krachten als vanzelfsprekend beschouwt.

Het is zoals voorspeld een 2 uur en 10 minuten durend cgi-fest die met haken en ogen aaneen hangt, slechte dialogen, afschuwelijke cgi en zwakke regie van David F. Sandberg – wat leidde tot een defilé van overacterende acteurs in spandex. De eerste Shazam! was nog een leuke film, ook al was het behoorlijk vluchtig in zijn bestaan, dit is een oefening is hoeveel effecten en halfbakken humor we kunnen steken in een film met een budget van 125 miljoen dollar, grotendeels betaald door de product placement die zowat overal te zien was. Ja wanneer het verhaal niet goed zit ga je beginnen vitten over details.

Ik zou de film moeten terug zien (van zelfkastijding gesproken) maar ik denk dat er geen enkel origineel idee in Shazam 2 zit. Een film die is gemaakt met een regisseur die een moodboard had samengesteld van allerhande scènes uit andere films en deze uiteindelijk aan elkaar heeft willen plakken. Of misschien is dit effectief het eerste script dat door ChatGPT is geschreven. Het is zo slecht dat mocht ik vrijkaarten hebben voor de film ik deze zelf niet zou weggeven op DeFilmBlog. Gras zien groeien lijkt mij een betere tijdsbesteding.

Het was DC’s antwoord op Deadpool (2016) maar het grootste verschil is dat de humor in Deadpool consistent en sterk blijft, daar waar we hier een soort hit-and-miss-stand-up hebben met een personage die eigenlijk beter tot zijn recht zou komen in een 30 miljoen dollar Kick-Ass (2010) film. Het geld dat gespendeerd was aan de visuele effecten hadden ze beter gestoken in huren van betere scenaristen. Ze hebben er bijna een Justice League van willen maken, en grandioos gefaald in hun opzet. Deze film is trouwens niet de eerste dwaling van scenaristen Henry Gayden (Spider-Man 3) en Chris Morgan (47 Ronin). Morgan is ook de scenarist van heel wat Fast & Furious film en het is lachwekkend hoe ze het ‘familie-aspect’ hier ook willen verkopen.


© DC Entertainment / Warner Bros.

Zoals ik hier al verschillende keren heb gezegd, de ingrediënten van een goede superhelden film begint bij een goede villain, en dit ontbrak hier. De Dochters van Atlas hebben geen enkele overtuiging ondanks dat ik een grote ben van Helen Mirren en Lucy Liu, maar zij hadden hier beter weg van gebleven. En toch kreeg deze film van mij nog twee fan sterren en dat is omdat er ergens tussen al die cgi-rommel een glimp op te vangen was van wat eigenlijk wel een betere film had kunnen zijn, en dat waren de 6 jongeren die plots een superhelden status verkregen. Spijtig genoeg vonden de scenaristen dat geen topic om verder uit te spitten. Het idee is niet nieuw en was voor het eerst te zien in de found-footage film Chronicle (2012). Hadden ze deze richting uitgegaan en die “Witches of Eastwick” laten vallen tezamen met hun wereld-vernielende draken, dan had dit potentieel niet alleen een goedkopere productie geweest maar ook een betere sequel. In een interview op de red carpet kreeg actrice Rachel Zegler de vraag waarom ze in deze film zat. Haar eerste antwoord was: “I needed a job”, en ik heb het gevoel dat dit de initiële motivatie was van veel crewleden.

Kortom, dit was een pijnlijke bedoening en een verspilling van mijn tijd. Maar er zijn tot op de dag van vandaag nog steeds die hard fans van de Transformers films dus vermoedelijk kan deze prent ook wel een welbepaald publiek aantrekken. Ik behoor klaarblijkelijk niet tot deze orde. En ik was tot voor kort een gigantische comic-film/superheldenfilm liefhebber! Ik kijk uit naar The Flash (2023), de laatste sprankel hoop die 2023 dan toch nog kan redden voor het genre en hopelijk zitten we daarna in een nieuwe DC wereld met James Gunn. Shazam! Fury of the Gods is vanaf beschikbaar op DVD, Blu-ray, 4K UHD Steelbook en ook digitaal op VOD en EST.


Review Shazam! Fury of the Gods (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** Shazam! Fury of the Gods trailer ***

4 Comments

 1. Dario

  Ik hield van de eerste film omdat het anders en fris aanvoelde, in bijzonder hun focus op Billy en de rest van de familie. Dit vervolg is zo teleurstellend omdat het in de tegenovergestelde richting ging en bijna volledig gericht was op de superhelden en schurken. Het verloor al het charmante en leuke van de eerste film en werd gewoon weer een doorsnee superheldenfilm met zeer twijfelachtige acteer- en visuele effecten (vooral de drakenshots). Ik ben gaan zien met mijn zoontje en hij vod de eerste film ook veel beter.

  Reply
 2. double l

  Ik denk dat deze film ook het aantal product placement shots heeft overtroffen van alle Michael Bay films samen.

  Reply
 3. Vince

  De film is vervelend. Ben de film gaan zien en halverwege had ik spijt dat ik hier geld voor heb uitgegeven.

  Reply
 4. Hector

  Probleem met deze film is dat het teveel afwijkt van de eerste en het iets teveel Marvel wou nalopen. Had het in dezelfde geest gebleven had dit veel meer succes gehad. Ik was echt verzot op de eerste film.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *