2023 wordt een gitzwart jaar voor de box-office

De box-office cijfers voor Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023) zijn binnen en na 5 dagen haalt de film met moeite 80 miljoen dollar in de States en dat is voor een dergelijke film toch wel een teleurstelling. Deze 7de M:I film deed zelfs 15 miljoen minder dan The Little Mermaid en dit werd uiteindelijk een flop. Wereldwijd moet de film tevreden zijn met 235 miljoen dollar. En dit met een gigantische promo-campagne waarbij de acteurs niet zijn opgestapt in respect voor de schrijvers/acteurs staking.

Ook Oppenheimer (2023) heeft nog met zijn acteurs en regisseur promotie voor de film kunnen maken, maar ik vermoed dat ze de bui hebben zien hangen. Het feit is, 2023 is een barslecht jaar voor de cinema. We zijn nog maar halverwege maar de verliezen stapelen zich op en het zal dan ook geen eenvoudige klus zijn voor de stakers om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. CEO van Disney Bob Iger heeft al laten weten dat de voorstellen onrealistisch zijn in het huidige klimaat, meer nog, hij is van plan om te snoeien in de Disney films alsook de Star Wars films, meer nog, hij sluit niet uit bepaalde IP’s te gaan verkopen. In welke financiële put moet je niet zitten om pakweg Star Wars door te sluizen naar bvb Netflix.

Een studio executive heeft via Deadline laten weten dat: “Het doel is om dingen te laten aanslepen totdat vakbondsleden hun appartementen en hun huizen beginnen te verliezen.” Een quote die onterecht werd toegewezen aan Bob Iger, maar zoiets zou de man nooit zeggen. Toch heeft het veel kwaad bloed gezet bij heel wat acteurs, zoals dat ook het geval was met Ron Perlman. Ik begrijp Bob Iger die een bedrijf uit het dal moet helpen, maar de verantwoordelijken voor deze put lopen naast hem, en heten bijvoorbeeld Kathleen Kennedy. Zij is verantwoordelijk voor de Lucasfilms die een eigen “woke” koers gingen varen, weg van de creatie van George Lucas. Zij heeft het script van Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023) goedgekeurd. Maar ook bij Marvel hebben ze een compleet andere koers willen varen, met miserabele resultaten.

Toch kan ik alleen maar hopen dat er snel een compromis uit de bus komt, want wanneer films zelfs geen promotie kunnen maken, dan zijn ze een vogel voor de kat. En er zitten nog wat kleppers aan te komen, met name Dune part 2. En wanneer al deze films falen aan de box-office in Hollywood, dan zullen Amerikaanse studio’s NOG meer inzetten op remakes en sequels en zal originele blockbuster content schaars worden. Let wel, de Aziatische markt vindt tot op heden nog geen recessie.

2 Comments

  1. Bjorn

    Dat hebben studios een groot stuk aan zichzelf te danken, niet alleen op vlak van content maar ook door de laatste 3 jaar vooral in te zetten op streaming

    Reply
  2. Filip

    Ik doe alvast een schietgebedje dat Star Wars verkocht wordt, aan wie kan me niet veel schelen. Slechter kan het alvast niet meer.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *