The Flash sputtert in zijn openingsweekend en Pixar’s Elemental flopt

Het ziet er naar uit dat The Flash (2023) zijn 3-daags weekend zal afsluiten met 55 miljoen dollar in de States. Dit is niet slecht maar ook niet fantastisch goed. Eigenlijk volgt het de recettes van gelijkaardige comic-superhero standalone debuut films. Captain America: The First Avenger (2011) haalde $65 miljoen op, evenals Thor (2011) en de Christopher Nolan Batman Begins (2005) moest het zelfs stellen met 48 miljoen. Het wordt dus uitkijken hoe de film verder presteert en vooral ook hoe de film in de rest van de wereld het zal doen.

Warner heeft veel risico’s genomen en hebben het moeten opnemen tegen veel kritiek, maar respect voor hen om uiteindelijk de film te hebben uitgebracht in de bioscoop. Ook al zijn de meningen verdeeld, heel veel mensen hebben er een leuke tijd mee gehad. Toch kan je je achteraf wel afvragen om ze op het einde niet meer moesten uitpakken met hun sterren in plaats van een rode loper event waar een deel van de fans eindelijk Ezra kon aanschouwen. Ook het feit om te communiceren dat Andy Muschietti getipt wordt als de regisseur van de nieuwe Batman & Robin film onder James Gunn was geen reclame voor The Flash. Eigenlijk hadden ze moeten communiceren dat een Flash 2 op tafel lag. Dit is hoe je vertrouwen geeft aan je product. En je zal ook geen vertrouwen scheppen door interviews te geven dat “de zwakke effecten eigenlijk bedoeld waren”. Al die zaken hebben er voor gezorgd dat veel mensen hun bioscoopbezoek hebben uitgesteld.

Wat met het Ezra effect? Wel, dat heeft zijn invloed een beetje laten voelen in de wat lage ratings van bepaalde journalisten die in veel gevallen naar de bioscoop zijn geweest met het gevoel dat deze film nooit gemaakt had moeten zijn. Maar uiteindelijk is 55 miljoen zeker een solide basis. Daarentegen hebben we een nieuwe financiële ramp voor Disney’s Pixar nadat hun nieuwe animatiefilm zowat het slechtste openingsweekend had in de geschiedenis van de Pixar film, met een slordige 29,5 miljoen dollar. Nochtans had de film een A CinemaScore gekregen terwijl The Flash werd gestraft met een B CinemaScore nadat Tom Cruise, James GUnn en Stephen King allemaal de film iets teveel hebben opgehemeld als het beste wat DC had gemaakt.

Elemental was de tweede film en tevens ook de tweede flop voor Peter Sohn, die 7 jaar geleden The Good Dinosaur (2015) had gemaakt. Dit zo wel eens het einde van de rit kunnen zijn voor Peter Sohn binnen Disney, ook al denk ik dat Diney en Pixar hier meer schuld aan hebben. De film werd maar half gepromoot en dan ook nog eens op een weinig overtuigende manier.

2 Comments

  1. matthys

    Eerlijk, ik had nog nooit gehoord van Elemental.

    Reply
  2. Emilieke

    Vandaag gezien en ik heb moeten lachen, film was best wel grappig, grootste minpuntje was voor mij het einde wat toch wel wat rommelig aanvoelde, maar dat is typisch aan die back-to-the-future films.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *