Thor (2011) *** Blu-ray review

Het wordt een hete zomer voor stripboekfanaten. Zowel DC als Marvel sturen de komende maanden groots opgezette filmproducties de wereld in. Om concreet te zijn: Green Lantern (2011), Captain America: The First Avenger (2011), Thor (2011) en last-but-not-least X-Men: First Class. Die laatste oogstte enkel maar positieve kritiek na zijn release vorige week.

thor,kenneth brannagh,natalie portman,stellan skarsgard,chris hemsworth,anthony hopkins, idris elba, tom hiddleston, ray stevenson

Thor gaf enkele weken geleden als eerste het startschot. Het werd een sterke start want iedereen lijkt het roerend eens: dit is een topper. Mijn inziens is Thor een meer dan geslaagde popcornprent die een balans weet te scheppen tussen een boeiend verhaal, stevige actie, humor en karakterontwikkeling.
Regisseur Kenneth Branagh leek achteraf bekeken de geknipte man voor de taak, hij mag trots wezen op zijn adaptatie.

Fans van de comic waren na het zien van de eerste reeks trailers nochtans terecht ontgoocheld. Het zag er allemaal weinig belovend uit: enerverende nevenpersonages die puberale nonsens ratelden, een Thor die vreemde en idiote opmerkingen uitkraamde en de plastiekerige look van Asgard en zijn krijgers was een doorn in het oog: een warboel tot en met.

Ook zo bij de eerste Green Lantern-trailer. De vlaag van ontstemming bleek totaal onterecht, achteraf bekeken. Het lijkt wel een bewuste zet van de filmstudio’s om hun marketingcampagne zwak te beginnen en sterk af te ronden, want de laatste clips van zowel Thor als Green Lantern zien er stukken deftiger uit in tegenstelling tot de eerdere beelden. Vreemde tendens…

Tegen alle verwachtingen in is Thor op alle vlakken toch een schot in de roos. Van alle irritaties in de trailers was weinig tot niets te bespeuren in het eindproduct. Aan de cast zou het in ieder geval niet gelegen hebben mocht deze film hebben geflopt:
De charismatische Chris Hemsworth speelt met verve de jonge god, de altijd uitstekende oscarwinnares Nathalie Portman speelt overtuigend een astrofysicus én love-intrest voor de god van de donder en ook de rest van de cast is van een hoog kaliber. Klepper Anthony Hopkins speelt met passie koning Odin en Idris Elba laat een grote indruk na met zijn bijrol als poortbewaker Heimdall. Verder passeren nog Tom Hiddleston (Loki), Stellan Skarsgard (professor Selvig) en Ray Stevenson (krijger Voltagg) de revue. De casting is met andere woorden uitmuntend.

Het verhaal zit (zoals te verwachten viel) redelijk basic in elkaar: Thor is de gedoodverfde troonopvolger van het koninkrijk Asgard, daar heerser Odin zijn tweede zoon, de knullige Loki, niet bekwaam acht om tot volgende koning gekroond te worden. Thor is allesbehalve bescheiden wanneer hij het nieuws verneemt, en besluit nog voor de kroning een raid te ondernemen tegen Asgards’ aartsvijand: ‘The Forst Giants’. Een agressief ras dat Thor’s volk al meermaals heeft bedreigd. Samen met een ploeg elitekrijgers trekt hij er op uit om de vijand een lesje te leren om zo een moedige indruk te slaan bij vaderlief en het volk.

De onbedachtzame Thor ontketend door zijn dwaasheid echter bijna een oorlog tussen de twee volkeren, waarna Odin tussen beiden moet komen om de plooien terug glad te strijken. Thor wordt na deze farce van zijn krachten ontnomen en verbannen naar een planeet met een primitieve beschaming genaamd ‘aarde’. Zijn gevechtshamer ‘Mjolnir’ wordt van hem gescheiden en enkele honderden kilometers verder gekatapulteerd in de woestijn van Arizona.


thor,chris hemsworth,kenneth brannagh,natalie portman,anthony hopkins,ray stevenson,stellan skarsgard,idris elba,tom hiddlestonthor,chris hemsworth,kenneth brannagh,natalie portman,anthony hopkins,ray stevenson,stellan skarsgard,idris elba,tom hiddleston
© Paramount Pictures

Ondertussen terug in Asgard wreekt de jaloerse Loki zich op zijn vader door hem in een coma te helpen, waarna hij met veel poeha het koningschap opeist. Hij wil koste wat het kost een terugkeer van Thor naar Asgard uitsluiten en stuurt een grote bewakingsrobot naar de aarde om onze held en alles wat hem in de weg staat te vernietigen. Gelukkig vindt deze bijstand van een astrofysicus en haar twee vrienden. Zij storten zich mee in een episch avontuur waarbij ze Thor helpen zijn hamer en verloren krachten te recupereren om zo het dreigende kwaad te bestrijden…

Verwacht geen complex verhaal of sporadisch een actiesequentie. Bereid je voor op een luchtige mix van spectaculaire actie en gezonde humor. Gelukkig heb je nooit het gevoel dat de film geforceerd, repetitief of achterhaald overkomt: Met dank aan de slimme regie van Branagh. Velen vergelijken deze prent graag met Iron Man (2008), die eerder al een gelijkaardige formule hanteerde. De uitstraling van Hemsworth, de sterkte van de gehele cast en de leuke dialogen maken er, overgoten met een laag spectaculaire CGI (Asgard ziet er echt adembenemend mooi uit), een mooi geheel van.

Thor mist de intelligentie en ernst van het haast perfecte X-Men: First Class (2011) maar biedt veel fun en spektakel in de plaats. Thor gaat tevens perfect samen met dat zalige zomerweer van de laatste weken!

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 17 juni 2011

***Related Posts***
14/04/2011: Vier goddelijke dames in Thor
15/12/2010: Thor wordt de nieuwe Flash Gordon
02/02/2009: Disney koopt Marvel voor 4 miljard dollar
14/07/2009: Natalie Portman wordt het meisje van Thor
18/05/2009: Chris Hemsworth voor Thor, the Thunder God
02/10/2008: Kenneth Branagh regisseert Thor
13/05/2008: Brad Pitt voor Thor?

 


*** Thor trailer ***

4 Comments

 1. Dirk

  Onderhoudend, dat zeker, maar meer niet. vond dat het zeker beter kon. Zeker met de kwaliteit van de comic-adaptaties de laatste jaren.

  Reply
 2. fred

  Er zat voldoende vaart in de film dat het niet verveelde, maar het was geen film die blijft nazinderen. Daarvoor was het allemaal iets te kinderlijk. Op het acteerwerk en de computer-effecten is overigens niets op aan te merken, die waren goed tot heel goed.

  Reply
 3. Pak-Man

  Vond het zeker ook wel een geslaagde film, ook al was het verhaal nogal voorspelbaar…ook al heeft het einde me toch verrast – zeker voor een dergelijke Hollywoodprent.
  Samuel L. Jackson vond ik wel compleet overbodig!

  Reply
 4. govert

  om heel eerlijk te zijn vond ik de trailer helemaal niks en verwachtte ik zon afgezaagde we doen het voor het geld boud film,maar…hij viel me 100 procent en goed bekeken kwam dat ten eerste door het prettig en sarcistische spel van Chris Hemsworth , de rest van de spelers is bud, ik moest notabene in de aftiteling zoeken wie russo speelde ….

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *