Andy Muschietti zegt dat de bizarre visuele effecten zo bedoeld waren

Wij hadden het hier in onze review al aangegeven dat de effecten in The Flash (2023) er niet altijd even “geslaagd” uitzagen, en het leek wel of ze ofwel nog niet afgewerkt waren of gewoon slecht genamieerd door het 3D huis Clear Angle Studios die ook al de belabberde visuele effecten hadden verzorgd op Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023). Nu blijkt dat het allemaal de bedoeling was volgens regisseur Andy Muschietti. Spijtig genoeg moet een film staan op zijn eigen benen en NIEMAND had het gevoel bij het zien het gevoel dat het “de bedoeling” was. En zelfs dan nog, was dit toch wel iets van een misrekening van de wonder-boy regisseur die hier zijn comic-superhelden debuut maakt.

Visuele effecten zijn net als slecht acteerwerk, je kan er niet naast kijken. En wanneer je al probemen hebt met de film (1) omwille van het zwak verhaal of (2) omwille van zaken die buiten de film liggen, ga je dit uiteraard ook gebruiken als munitie om de film in de grond te boren. Muschietti heeft heel wat risico’s genomen met It (2017) en het was een schot in de roos, maar hier heeft hij misschien wel een inschattingsfout gemaakt. Heeft dit de pret voor ons bedorven? Neen. The Flash is eigenlijk wel een knappe film, met goede vertolkingen en grappen die aankomen. Het is ook veel luchtiger van toon dan de Zack Snyder films en los van de opgefokte derde act was dit zonder twijfel bij de beste films wat DC heeft gebracht. De film staat ook op #1 bij de box-office en laat de Pixar film Element (2023) ver achter in zijn kielzog. Het ziet er naar uit dat de film rond de 70 miljoen zal bengelen in de States, wat uiteraard niet verkeerd is, ook al had Warner gehoopt op betere resultaten.

Toch is de online haat-campagne voor deze film ongezien. De meeste mensen vinden het een goede film, maar zij die het niet goed vinden kunnen hun ergernis niet hard genoeg schreeuwen en mochten ze een negatieve ster kunnen geven zouden ze het niet nalaten. Ook bij de pers trouwens. Er zijn heel wat reviews zoals deze van Molly Freeman van Screen Rant die letterlijk schrijft: “The Flash is een redelijk multiverse superheldenfilm, maar geen enkele DC-cameo kan de vreselijke off-screen acties van Ezra Miller doen vergeten.” Wat impliceert dat ze naar de film is gaan zien met de ingesteldheid dat deze nooit goed kon zijn en munitie aan het zoeken was om deze verder in de kiem te smoren. En dat helpt uiteraard niet om de film te beoordelen op zijn eigen verdiensten. Ons Molly gaf Quantumania dan wel een 4/5 wat ons verteld dat Molly eigenlijk geen verstand heeft van comic adaptaties. Mijn instelling is: als je echt denkt dat een welbepaalde film niet voor jou is of dat je voelt dat het tegenin jouw ethisch besef indruist – BLIJF DAN WEG VAN DE FILM. Er is een reden waarom ikzelf geen review heb geschreven over Transformers: Rise of the Beasts (2023). Ik heb er NUL interesse in en zie het nut niet in om voor de zesde keer mijn ongenoegen te verwoorden.
© Warner Bros

En dat zijn er nog die bizarre Metascores. Van de 53 reviews staat het gemiddelde nu op 53% wat eigenlijk wel een zwakke score is, maar wanneer je naar de 53 reviews in detail bekijkt dan merk je dat het gemiddelde toch boven de 60% zou moeten liggen. Maar kijk, het is wat het is. Neem al die cijfers met een dikke korrel zout en oordeel zelf. Als je problemen hebt met Ezra en het voor jou een psychologische kwelling moet zijn om deze acteur bezig te zien, blijf dan thuis. Of nog beter, ga Elemental (2023) gaan zien, want ondanks de tegenvallende box-office cijfers en de 59% op Metascore, is dit echt wel een goede animatiefilm.

7 Comments

 1. Nat

  Mijn probleem met de effecten was dat het niet duidelijk was. Indien Muschietti een “andere look” wou voor de metaverse, dan had hij ofwel nog meer cartoony moeten gaan of iets compleet anders gecreëerd. Hier was het vis noch vlees en bijgevolg gaan mensen denken dat de effecten gewoon niet goed waren?

  Reply
 2. DP

  Much ado about nothing. De film is 65% cgi en het gros van de scenes waren wel dik in orde.

  Reply
 3. Damien

  Ik denk dat dat logisch is dat wat Barry in de multiverse ziet ook een andere realiteit is, waardoor het een soort droomachtige kwaliteit krijgt. Maar het probleem was dat dit geen evidente zaak was. Het was half realistisch, half cartoony en bijgevolg ga je mensen hebben die de sfx op de koreel gaan nemen. Ik zat er zelf ook wel mee.

  Reply
 4. Glowl

  Als Muschietti hier de waarheid spreekt, dan waardeer ik het idee en het feit dat hij iets experimenteels probeerde te doen, maar uiteindelijk zou je denken dat er een punt zou zijn tijdens de edit of zelfs na testscreenings waarop hij zou beseffen: “Dit ziet er op dit moment gewoon uit als een ‘slechte CGI’, we moeten ofwel een scène invoegen waarin wordt uitgelegd hoe Barry de wereld waarneemt door de Speed Force, of we laten het concept varen en laten de CG er zo gepolijst mogelijk uitzien.

  Reply
 5. Duane

  Slechte CGI is zoals slecht acteerwerk, je kan niet naar buiten komen met “dat was de bedoeling”.

  Reply
 6. Balenciaga

  Een mooi bewijs dat de VFX mensen overwerkt en onderbetaald zijn.

  Reply
 7. Pseus

  Dit was heel dom om daarop in te gaan tijdens de openingsweek. Hij had hier moeten zwijgen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *