Andy Muschietti zegt dat er niemand beter The Flash kan spelen dan Ezra Miller

Regisseur Andy Muschietti heeft een bommetje gegooid op social media op een paar weken voor de release van dé superheldenfilm van 2023, met name The Flash (2023), en dit nadat James Gunn al de deur op een kier had gezet voor een mogelijke terugkeer van deze Flash indien de box-office resultaten indrukwekkend zouden zijn. De talentvolle filmmaker zei op een episode van de podcast The Discourse dat ‘Niemand dit personage van The Flash beter kan spelen dan Ezra’. Ezra heeft een tumultueuze periode achter de rug, net zoals Robert Downey Jr. dat had wanneer hij jong was. Maar publieke excuses of zelfs een overwinnen in een rechtbank volstaat niet meer om vergiffenis te krijgen.

Op Twitter is de Cancel Culture brigade op hol geslagen. Sinds kort hebben ze nu bijna allemaal blauwe vinkjes en kunnen ze hun vitriool voor Ezra en al wie voor hem opkomt, bovenaan de reacties krijgen en het is vaak om van te gieren. Neem nu deze tweet of deze, of nog deze op het bericht van Muschietti. Ik zag zelfs een oproep om de film illegaal te bekijken, allemaal met het blauwe vinkje. Dat Twitter niet meer hetzelfde is al vroeger is duidelijk. Nu kan elk kieken zijn van de pot gerukte mening naar de top boosten. Ik krijg sinds een paar weken ook steeds meer ‘repuplikeinse/pro-Trump’ tweets in mijn nieuwsfeed zonder dat iemand van mijn volgers deze personen volgt of liked en ikzelf geen enkele affiniteit heb met Trump, republikeinen of zelfs nog maar politiek in het algemeen. Maar allemaal blauwe vinkjes.

Het fenomeen van de Cancel Culture kwam er voornamelijk om individuen of instellingen verantwoordelijk te houden voor hun waargenomen wangedrag en om sociale verandering te bevorderen. Het werd vaak geassocieerd met controverses die verband houden met kwesties als racisme, seksisme, homofobie, culturele toe-eigening en politiek wangedrag. Voorstanders van de “annuleringscultuur” beweren dat het een noodzakelijk instrument is voor gemarginaliseerde gemeenschappen om machtsstructuren aan te vechten en sociale rechtvaardigheid te bevorderen door individuen verantwoordelijk te houden voor hun schadelijke acties of overtuigingen. En in het prille begin had iedereen nog begrip dat iemand als Harvey Weinstein gecancelled werd, of nog iemand als R&B zanger R. Kelly. Maar het werd twijfelachtig toen Gina Carano of zelfs JK Rowling aan de kant werden geschoven. Cancel Culture begon steeds meer te leiden naar online intimidatie, mob-mentaliteit en vooral een gebrek aan eerlijke rechtsgang. In vele gevallen verstikt het ook de vrijheid van meningsuiting of nog een open dialoog. Ook afwijkende meningen werden ontmoedigd en er ontstond een cultuur van angst en zelfcensuur. Mensen werden aangevallen en hun carrière geruïneerd op basis van beschuldigingen die mogelijk niet grondig werden onderzocht of bewezen. Een ware heksenjacht die bijna een nieuwe beeldenstorm en boekenverbranding heeft ontwikkeld.

Cancel Culture was een middel om slachtoffers te beschermen, bewustzijn te bevorderen en maatschappelijke verandering te stimuleren, maar we zijn nu terecht gekomen in discussies waarin een meute blauw gevinkte moraalridders Muschietti en Ezra aanvallen voor hun keuzes en daden, maar dan op hun beurt aangevallen worden omdat ze Ezra een verkeerd gender hebben toegekend. Ezra heeft zich onlangs als niet-binair geïdentificeerd, iets wat Muschietti wel heeft gerespecteerd: “I don’t think there’s anyone that can play that character as well as they did. The other depictions of the character are great, but this particular vision of the character, they just excelled in doing it. And, as you said, the two Barrys — it feels like a character that was made for them.”

Mijn mening over deze zaak is nog niet gewijzigd en ik vind dat iedereen voor zichzelf moet oordelen. Als je vindt dat Ezra te ver is gegaan en hij niets kan doen om zijn fout(en) te herstellen, blijf dan thuis en bekijk zijn films niet. Maar ga niet op social media een lastercampagne opzetten tegenover wie dan ook. Indien er fouten zijn gebeurd dan zal justitie zich er wel over buigen, net zoals justitie dat zal doen voor Jon Majors. Als morgen The Flash een flop zal zijn, zullen wij hier het met zoveel woorden ook kenbaar maken, maar indien het een succesverhaal is, geef Ezra dan ook een kans een beter mens te zijn. Ik denk dat Ezra er ondertussen van bewust is dat elke misstap er één teveel zal zijn en Warner zijn carrière morgen kan stopzetten.

1 Comment

  1. Anthony

    Ik heb geen probleem met Ezra, van wat ik heb gehoord zijn het kwajongens streken van een jonge rijkelui celebrities. Hij heeft niemand verkracht, vermoord of bestolen met een crypto-scam. En voor zover ik kan zien heeft hij de intentie terug “een rolmodel” te zijn, als dat al een vereiste moet zijn als Hollywood acteur. Ik ben benieuwd naar de film en ben vooral nostalgisch om Keaton terug te zien als Batman.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *