Slaat Disney de bal mis met hun Afro-Tinkerbell in Peter Pan & Wendy ?

En terwijl Marvel al een tijdje aan het ontsporen is, zien we dat het moederbedrijf Disney – die terug in handen is gekomen van Bob Iger omdat het bedrijf financieel moeilijke tijden tegemoet gaat – eigenlijk een paar jaartjes achter loopt, niemand nog een dienst bewijst en zichzelf in de voet schiet met hun casting in Peter Pan & Wendy (2023).

Korte inhoud: Gebaseerd op de roman Peter en Wendy van J.M. Barrie en geïnspireerd op de animatieklassieker uit 1953, is Peter Pan en Wendy het tijdloze verhaal van een jong meisje dat, ondanks de wens van haar ouders om naar kostschool te gaan, met haar twee jongere broers naar het magische Neverland reist. Daar ontmoet ze een jongen die weigert op te groeien, een kleine fee en een boosaardige piratenkapitein, en al snel bevinden ze zich op een spannend en gevaarlijk avontuur ver, ver weg van hun familie en het comfort van thuis.

Voor zij die interesse zouden hebben in de figuur van de Schotse J.M. Barrie, raad ik zijn biografie aan. Hij adopteerde de zonen van kennissen van hem (Llewelyn Davies boys: George, Jack, Peter, Michael en Nicholas) die beiden op vroege leeftijd stierven aan kanker. En het zijn de ervaringen met de jongens die hem inspireerde om Peter Pan te schrijven. Er doen veel geruchten de ronde over de man, alsof hij een soort Michael Jackon figuur avant la lettre zou zijn geweest voor de jongens. Over zijn verhaal is trouwens een film gemaakt met Johnny Depp in de hoofdrol genaamd Finding Neverland (2004) waar hij toch een positieve en hartverwarmende inkleuring kreeg. Hoe dan ook, de nieuwe verfilming is gebaseerd op zijn werk en verschilt dus niet zo zot veel van de traditionele Peter Pan cartoon. Tenzij je natuurlijk praat over Tinkerbell en dat is tevens ook het enige waarover gesproken wordt in de nieuwe verfilming. Tinkerbell is getransformeerd van blonde fee in een versie gespeeld door de Afro-Amerikaanse actrice Yara Shahidi in plaats van pakweg Dove Cameron (cf. pic)

Ik heb niks tegen diversiteit. Het mag van mij allemaal zeker divers zijn, maar de laatste jaren is de subtiliteit er toch enigszins vanaf, en dit niet alleen in de Star Wars films, maar ook bij Marvel. Het smaakt naar corporate political correctness, alsof bedrijven ons de les willen spellen door diversiteitsvalkjes aan te vinken. Maar vooral ook om dit deel van de samenleving aan te spreken om hun producten en diensten te kopen. Het zijn diezelfde bedrijven die hun grondstoffen halen uit Afrikaanse mijnen waar duizenden dagelijks hun leven riskeren voor een hongerloon en diezelfde bedrijven die hun producten laten maken in sweatshops in Bangladesh waar mensen en kinderen werken in erbarmelijke omstandigheden. Het zijn die bedrijven zoals Disney die jarenlang werken met mensen als Harvey Weinstein en Miramax tot het jarenlang seksueel misbruik naar buiten komt en ze dan doen alsof hun neus bloed en ze van niks wisten. Van deze bedrijven heb ik eigenlijk geen cursus in moraliteit en ethiek nodig.

Als ze iets willen doen ter ondersteuning van de zwarte gemeenschap, laat hen dan meer films maken als Black Panther (2018) of Blade, met karakters die oorspronkelijk een zwarte huidskleur hadden. Of beter nog, schrijf nieuwe POC karakters en verhalen (*People of Color). Maar wanneer je bestaande personages gaat race-swappen gewoon om aan politiek te doen, dan betwijfel ik of je hiermee de diversiteit ondersteunt. Meer nog, ik denk dat de meeste Afro-Amerikaanse burgers zelfs niet wakker liggen van een zwarte Tinkerbell en velen het zelfs geen goed idee vinden en liever originele content en karakters willen. Ik heb me lange tijd de vraag gesteld waarom het een probleem zou zijn om een zwarte James Bond te zien, ook al zou in essentie Idris Elba een perfecte Bond kunnen spelen. Het probleem is dat je bronmateriaal gaat aanpassen om aan politiek te doen in plaats van de beste acteur te kiezen die in lijn ligt met het bronmateriaal. Bij James Bond zou ik er nog mee kunnen leven omdat hij ook de hoofdacteur is, maar Tinkerbell is een sidekick personage en zoiets stoort mij dus veel meer. En het is niet alsof woke films en series enorm in trek zijn. Mensen zijn de politiek wat beu geworden en willen gewoon een goed verhaal met sterke karakters in plaats van een menukaart van diversiteit en woke gedrag. Als je een serie maakt moet je als filmmaker bij wijze van spreken nu een lijstje doorlopen met alle diversiteitsclausules: zwarte acteur, homoseksueel personage, transgender personage of nog beter “none binary”, vrouwen mogen niet gered worden door “blanke mannen” en de villain moet bij voorkeur ook een “blanke man” zijn, … … …

Yara Shahidi is vermoedelijk een geweldige actrice, maar ik vrees dat zij hier wordt misbruikt voor een imago-campagne van Disney. Op het eerste gezicht zou je denken dat het vooruitstrevend is en verdienstelijk voor de complexe samenleving in dewelke we leven, maar dit is niet de juiste manier. Je werkt hierdoor de polarisering in de hand en bedient hier alleen maar de trollen en woke-brigade op social media die in de meeste gevallen toch niet naar de bioscoop zullen gaan.

8 Comments

 1. Robbe

  Wanneer je social media erop naleest is het inderdaad een zwart wit discussie geworden, terwijl je je inderdaad de vraag kan stellen waarom Disney niet gewoon meer originele POC content maakt. Maar ze hebben wat ze willen: publiciteit voor hun film.

  Reply
 2. Hunman

  Dus Peter Pan is Indisch, Tinker Bell is Afro, de Lost Boys zijn nu meisjes en ja hoor, de slechterik Captain Hook is nog steeds blank. lol.

  Reply
 3. rohan

  Maakt Disney zich klaar voor een nieuwe ronde ontslagen na de 7’000 die al de laan werden ingestuurd?

  Reply
 4. Sel

  Ik lig er niet wakker van, het is een sprookje, who cares?

  Reply
 5. Xander

  Ik heb er geen problemen mee indien er dan ook geen problemen zijn met de casting van Jake Gyllenhaal als Prince of Persia, want daar was toch ook veel om te doen.

  Reply
  1. Dave

   Eigenlijk is dat een verkeerde vergelijking gezien je als argument zou kunnen zeggen dat het Perzische Rijk een geografische plaats is en dus etnische component, daar waar we in Neverland – net zoals bij de Star Wars films – spreken over fictieve plaatsen. Maar ik begrijp wel het punt dat je wil maken.

   Reply
 6. René van den Abeelen

  Idris als Bond zou een krankzinnige beslissing zijn die op geen enkele manier te rechtvaardigen is. Nou was zijn overlijden is NTTD dat ook al dus het zou heel goed de volgende blunder kunnen zijn.

  Reply
 7. Claudia

  Sorry, maar dit ziet er niet uit. Maak nieuwe films met anders gekleurden, maar een zwarte Tibkelbell, Ariel en straks een donkere sneeuwWITJE, nee dat gaat mij echt te ver.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *