Vrouwelijke versie van Starsky & Hutch

Neen dit is geen grap. Volgens THR is er effectief een vrouwelijke versie van Starsky & Hutch in de maak, alsof de vrouwelijke versie’s van Ghostbusters (2016) en Ocean’s Eight (2018) zo’n succes waren (zucht!).

Het is niet zo dat blockbusters geleid moeten worden door mannen. Op tv-vlak is het zelfs zo dat vrouwen er de plak zwaaien met series als “Wednesday”, “Poker Face” en “The Handmaid’s Tale”, maar ook op filmvlak hebben actrices als Jennifer Lawrence en Charlize Theron al bewezen dat ze een film en zelfs een franchise kunnen dragen.

Het probleem is wanneer je een film wil maken die eerder was vertolkt door mannen, nu gewoon wil heruitbrengen met vrouwen. Dit ruikt gewoon naar pure window dressing dat wil kapitaliseren op het succes van een vorige film, zonder een fundamenteel creatieve overweging. En uiteraard staat het publiek kritisch wanneer er wordt geraakt aan “vaste waarden”. Of wat zou je denken mocht een kunstenaar het idee hebben om van de Mona Lisa een Mona Louis te maken. Je zou zoiets ook niet echt zien als “meerwaarde” op het oorspronkelijke werk. En ja, er zou ook gespot worden met dat idee.

Na de release van Ghostbusters waren er online ook heel wat vrouwonvriendelijke en seksistische commentaren te lezen van internet trollen, maar in essentie had de flop weinig te maken met seksisme. Je zou eens moeten lezen hoeveel bagger Ezra Miller als man over zich heen krijgt nu we binnenkort The Flash (2023) film te zien zullen krijgen. Social media, en voornamelijk Twitter en Reddit zijn bij momenten echte rioleringen van verzuurde commentaren. Ontkennen dat er seksisme of racisme bestaat in de wereld en op social media is het daglicht ontkennen, maar het succes of flop van een film hieraan wijten is misschien net iets te gemakkelijk. Zowel Ghostbusters als Ocean’s Eight waren op narratief vlak matige tot zelfs vervelende films. Wonder Woman (2017) was een megasucces en ook de opkomende Supergirl met de nieuw gecaste Sasha Calle wordt een mega-succes (mark my words)! Twee karakters die hun eigen comic roots hebben en voldoende bestaansreden.

Waarom een vrouwelijke versie van “Starsky & Hutch” trouwens? Er is trouwens al een te gekke herwerking geweest van de serie met Owen Wilson en Ben Stiller die wat mij betreft zelfs niet te overtreffen is. Laten we eerlijk zijn, de serie was geen “Breaking Bad”, maar moest het vooral hebben van zijn sfeer en achtervolgingsscènes. Maak een filmversie van “Cagney & Lacey”! Twee sterke vrouwen in een serie die zelfs niet moet onderdoen voor “Starsky & Hutch”! Het enige wat ze niet hebben is een glimmende rode Ford Gran Torino, maar so what! Zorg dat de casting goed zit en schrijf een consistent verhaal. Klaar!

3 Comments

 1. René van den Abeelen

  Naar mijn idee werkt het zelfs averecht. Het is hetzelfde als James Bond laten spelen door een vrouw of gekleurde acteur. Dan heet het dat het discriminerend zou zijn als dat niet kon, maar dat slaat uiteraard nergens op. En het zou juist beter zijn met een totaal nieuw karakter op de proppen te komen en dat te ontwikkelen. Als dat een succes wordt, is het 100% eigen verdienste, anders blijft het ‘in een gespreid bedje stappen’ en ‘meeliften op bestaand succes’. Iets wat men nu precies niet zou moeten willen.

  Reply
 2. Derrick
  Reply
 3. Vince

  Oh neen, dat menen ze niet 😮

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *