The Little Things (2021) **½ Blu-ray recensie

Met een dergelijke cast zijn de verwachtingen meteen torenhoog, en daar ligt nu net het probleem. The Little Things (2021) van John Lee Hancock is geen slechte film maar ook geen goede film. Het dobbert een beetje aan het oppervlak zonder al teveel deining te maken en ja, het is bij momenten zelfs saai. Het is duidelijk dat John Lee Hancock nog veel moet leren van de meester van de serial killer films, David Fincher. Deze film had met een beter script misschien wel heel dicht in de buurt gekomen van een voortreffelijke thriller.

Korte inhoud: De uitgebluste hulpsheriff Deke (Denzel Washington) heeft een oog voor details en sleept een geheim met zich mee. Tijdens zijn onderzoek naar een seriemoordenaar werkt hij samen met Baxter (Rami Malek), een topinspecteur uit Los Angeles. Deke werkt niet volgens het boekje waardoor Baxter voor moeilijke keuzes wordt gesteld. De twee mannen werken samen om de details te ontwarren en richten zich op hun hoofdverdachte, Albert Sparma (Jared Leto), een griezelige engerd met boogbenen die misschien acht jaar geleden bekende.

De sleutel tot een geslaagde serialkiller film, en bekijk hiervoor voorbeelden als The Silence of the Lambs, Psycho of zelfs C’est Arrivé Près de Chez Vous, is de psychologische karakterstudie van de moordenaar. Dat is immers datgene wat het verschil maakt met een slasher-film (Halloween, TCM, Friday the 13th, …) waar we in wezen weinig tot niets afweten van de moordenaar. Een slasher film kan een klein kind schrijven, maar voor een goede serial killer film heb je toch een gezonde dosis psychologie voor nodig. En ik zeg niet dat John Lee Hancock (The Blind Side, Saving Mr. Banks) dat mist maar veel karakterstudie zit er niet in The Little Things. En het duurt allemaal ook véél te lang (128 minuten) voor wat het maar te bieden heeft. De karakters missen diepgang en de plot is niet sterk genoeg.

Het script had Hancock geschreven in de jaren ’90 in een periode waar we in de bioscopen een ware serial-killer explosie hadden, wat uiteindelijk culmuleerde in het meesterwerkje Se7en (1995) van David Fincher. En daarna hadden we nog eens een sortvloed aan copy-paste films. Dit script had toen misschien iets meer indruk gemaakt maar het voelt vandaag toch wat onderkoeld. Series als HBO’s “True Detective” en Netflix’ “Mindhunter” bewijzen nochtans dat er nog altijd wel een honger is naar dergelijke verhalen, mits ze goed geschreven zijn.


© HBO Max / Warner Home Video

Alle drie hoofdacteurs hebben Oscars gewonnen voor hun acteerwerk, en hoewel niemand ronduit slecht is, lijken ze allemaal verkeerd gecoacht te zijn. Washington speelt deze rol als een Morgan “Sommerset” Freeman, heel ingetogen en bedachtzaam. En toch strookt het niet meteen met het karakter die Hancock wil neerzetten. De man zou bezeten moeten zijn en hij zou zijn verleden met zich mee moeten torsen, maar we zien hier eigenlijk heel weinig van. Malek is dan weer te afstandelijk om overtuigend uit de hoek te komen als een meer timide kloon van Brad “Mills” Pitt die bij momenten van die over-the-top uitbarstingen heeft. Hij speelt de rol alsof hij op een gegeven moment zal bekken dat hij de echte moordenaar is. En dan is er Leto die blijkbaar alleen maar aangetrokken is tot onaangename excentriekelingen. Het probleem is dat hij zo creepy is, zo raar, zo lonkend naar aandacht, dat het karakter iets te doorzichtig wordt. Hij is niet zo interessant, want hij lijkt rond te lopen alsof hij een “schuldig” tattoo op zijn voorhoofd heeft staan. En als scenarist heb je dan twee mogelijkheden: ofwel ben je voorspelbaar of geheel onwaarschijnlijk. De grens tussen method acting en overacting is soms filterdun, deze vertolking van Leto is echter zuivere overacting en tevens zijn zwakste vertolking tot hiertoe. Mocht ik niet beter weten zou ik denken dat de acteurs eigenlijk geen flauw benul hadden waaraan ze zijn begonnen.

Kortom, The Little Things is eigenlijk een B-film die in de jaren 90 straight-to-dvd had moeten gaan, maar nu een toch wel heel prestigieuze verpakking kreeg met 3 Hollywood sterren, een deftig productiebudget van 30 miljoen dollar, een talentvol DoP John Schwartzman (Jurassic World, Fifty Shades 2 & 3, Dracula Untold, The Amazing Spider-Man) en een componist als Thomas Newman (Bridge of Spies, Skyfall, Wall-e, Finding Nemo, The Shawshank Redemption) die met zijn 15 Oscar-nominaties wel eens een beeldje mag winnen. Dus ja, ik herhaal, met een beter script had dit wel een goeie film kunnen zijn. De film kwam gezien Covid uit op HBO Max maar is vanaf ook te verkrijgen op DVD en Blu-ray.


Review The Little Things (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 2,5 / 5

rating

*** Fantasy trailer ***

2 Comments

  1. janaïka

    Enkel al die beginscène is het domste wat ik in jaren heb gezien 😀

    Reply
  2. Derrick

    Misschien een detail maar er zit een scene in die film met Denzel achter het stuur OVERDUIDELIJK opgenomen in een studio. De wagen draait maar zijn stuur beweegt geen millimeter? Het is hilarisch en ik begrijp niet dat die scène de final cut heeft gehaald. WTF!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *