Tweede seizoen van David Fincher’s Mindhunter op Netflix

Het tweede seizoen van één van mijn favoriete tv-series loopt momenteel op Netflix, en dat is de serie “Mindhunter”. De serie speelt zich af in 1979 en draait het om de begindagen van de seriemoordenaar-afdeling van de FBI. Jonathan Groff en Holt McCallany spelen een paar FBI-agenten die seriemoordenaars interviewen om beter te begrijpen hoe criminelen zoals zij denken, die ze vervolgens toepassen bij het oplossen van lopende misdaden. Ze worden hierbij bijgestaan door een vrij gesloten psychologieprofessor Wendy Carr (Anna Torv) die werkt aan de Boston University en lid werd van de FBI’s Behavioral Science Unit.

De serie is gebaseerd op het boek Mind Hunter: Inside FBI’s Elite Serial Crime Unit van John Douglas en Mark Olshanker uit 1996, en is geregisseerd door niemand minder dan David Fincher, en de serie draagt echt wel zijn stempel. Niet alleen qua stijl en fotografie maar zeker qua inhoud. Het lijkt zelfs een soort vervolg op zijn film Zodiac (2007). Klein weetje, het was Charlize Theron die Joe Penhall heeft aangeduid als scenarist en vervolgens het project had voorgesteld aan Fincher die na zijn serie House of Cards wel meer vertrouwen had in het medium. Of de actrice zelfs ook nog wel eens in de serie zal opduiken is nog maar de vraag. De makers zijn in ieder geval van plan om het een aantal seizoenen vol te houden. Fincher heeft in ieder geval voldoende lang gewacht tot het scenario perfect was en het resultaat mag er wezen.

Hoewel veel series geweldig regisseurs aan het werk zetten of sterk acteerwerk vertonen, of nog een uitgekiend productieontwerp hebben, is het unieke van Mindhunter zijn oog voor detail. Dit is geen serie die het moet hebben van visuele effecten of actie-setpieces, maar wel van een volwassen karakteruitwerking. Mindhunter draait rond gedragspatronen bij moordenaars en hun psychologische pathologie dus is het maar logisch dat ook elk karakter in de serie ook een logische psychologische benadering krijgt.

Seizoen 1 was vooral gericht op de begindagen van deze FBI-eenheid en de oprichting ervan, op een moment waarop naar interviews met seriemoordenaars werd gekeken. In seizoen 2 wint de eenheid echter aan grip binnen de FBI, en krijgen ook nieuwe middelen toegediend. Als gevolg hiervan zijn ze ingeschakeld om te overleggen over de Atlanta Child Murders, een reeks moorden in Atlanta van 1979 tot 1981 waarbij minstens 28 mensen zijn omgekomen – veel van hen kinderen. Bovendien tikt deze teaser de komst van Charles Manson (Damon Herriman) in, die door het team wordt geïnterviewd. En ja, acteur Damon Herriman was ook te zien als de cult leider in Tarantino’s Once Upon a Time … in Hollywood (2019).

Daar waar Stranger Things voor de jeugd is, is wat mij betreft Mindhunter voor de volwassenen en enkel al met deze twee uitstekende series heeft het platform bestaansrecht, zelfs na de Disney streamingdienst.

*** Mindhunter trailer ***

2 Comments

 1. Shifty

  Eerste seizoen was heel goed. Ik ben benieuwd naar ’t tweede!

  Reply
 2. Maarten

  Echt een zinderend spektakel!
  De BTK-killer die pas in 2005 is opgepakt zal de leidende draad zijn in de volgende seizoenen.
  Het tweede seizoen zat al veel beter in elkaar dan het eerste en bouwt de spanning op voor wat er komen gaat.
  Ik hoop dat ze niet weer twee jaar wachten met een vervolg.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *