365 Days krijgt alle aandacht op de 41e Golden Raspberry Awards

We zouden het nog vergeten, maar naast de minst bekeken Academy Awards show in jaren was er ook nog de Golden Raspberry Awards van de Slechtste Films van het Voorbije Jaar. En deze editie stond geheel in het teken van 365 Days (2020), één van de meest populaire films op Netflix wereldwijd. De film die iedereen haat maar toch ook stiekem wil zien. Onze YouTube 365 Days trailer heeft meer dan 2,6 miljoen views en bezoekers blijven erop reageren, dus ja, er is hier wel degelijk een publiek voor in tegenstelling tot pakwweg de helft van de Oscar-winnaars die geen kat heeft gezien. Hoe dan ook, de kwaliteit van een film mag je niet gaan afmeten op zijn populariteit en 365 Days is al een evengrote “zuigfilm” als die drie Fifty Shades of Grey films.

Maar ook de musical Music (2021), de debuutfilm van Sia kreeg de wind van voor met de Razzie voor Slechtste Regisseuse. Kijk, ik ben zelf geen al te grote fan van musicals maar ik heb slechtere films gezien dan deze. Ja het is licht en ja de cameravoering met het constant geschud werkt op de zenuwen, maar veel van de kritiek sloeg ook nergens op. Twitter ontplofte bijvoorbeeld omdat Maddie Ziegler gecast werd als een autistisch meisje, ook al is ze niet autistisch. Dustin Hoffman is is ook geen autist, maar dat belette hem niet om de Oscar te winnen voor Beste Mannelijke Hoofdrol in Rain Man (1988). Maar tegenwoordig is zoiets blijkbaar fout en moet een acteur zichzelf injecteren met kankervirus om nog iemand te spelen met kanker. Het is krankzinnig maar laten we hopen dat deze woke-storm snel overwaait. De hetze werd zelfs zo erg dat SIA zich gedwongen voelde om een aantal scènes uit haar film te verwijderen. In ieder geval was haar debuutfilm al dood opgeschreven op basis van een trailer en nog vóór iemand de Music had gezien. En wanneer je de film bekijkt besef je ook wel dat SIA hier haar hart en ziel in heeft gestoken en die 7% Rotten Tomatoes score is er zwaar over. En nog eens, dit zijn zelfs de films die ik vermijd.

Music werd drie jaar geleden gemaakt en is nu pas uitgekomen en de tijden zijn er alleen op verzuurd. Drie jaar geleden kreeg Girl (2018) in Cannes niet alleen de Golden Camera, maar ook de Queer Palm en werd de cisgender acteur Victor Polster die de rol speelde van een jonge trans vrouw nog bekroond met de award voor Beste Acteur! Deze film scoort 85% op RT maar niemand die hier aan het klagen was dat er geen trans-acteur werd gecast. Hoe dan ook, Kate Hudson zet hier een verdienstelijke rol neer, desondanks haar Razzie voor Slechtste actrice voor de film. Maddie Ziegler kreeg onverdiend de Razzie voor Slechtste Actrice ook al zat ze nauwelijks in de film en draaide eigenlijk alles rond Hudson. Anne Hathaway komt wat ons betreft wel heel goed weg na haar bedenkelijke vertolkingen in The Last Thing He Wanted (2020) EN Roald Dahl’s The Witches.

Mike Lindell lrijgt de Razzie voor Slechtste Acteur in Absolute Proof (2021), die tevens ook de Razzie voor Slechtste Film won dit jaar. Het is eigenlijk een fake documentaire over hoe de Trump verkiezingen daadwerkelijk werden gestolen na een aantal cyberaanvallen uit China. De film begint ook met een paginalange disclaimer die afziet van ALLE verantwoordelijk voor de informatie dat ze hier verspreiden. Dat moet al genoeg zeggen. Maar laten we duidelijk zijn, Mike Lindell is geen acteur en deze docu – die nauwelijks iemand heeft gezien – verdient in wezen niet de aandacht die het hiermee krijgt. Robert Downey, Jr. had deze Razzie voor Slechtste Acteur in ontvangst mogen krijgen voor Dolittle (2020). Maar net zoals de Oscars een politieke bedoening waren, zijn de Razzies ook beïnvloed door het politieke spel. Zo werd Rudy Giuliani nog maar eens door het slijk gehaal voor zijn onfortuinelijke broek-incident in Borat Subsequent Moviefilm. Kijk, ofwel maak je van de Razzie’s iets grappig en dan kan je Rudy aanduiden als de Slechtste Acteur in een Bijrol, maar dan kunnen we jullie keuzes rond Music ook niet echt serieus nemen. De volledige lijst vinden jullie hier.

2 Comments

  1. Stef

    Ik heb er geen enkele van gezien dus kan er niet over oordelen, maar het is inderdaad belachelijk dat een acteur homoseksueel moet zijn om een rol te spelen van een man die homoseksueel is. Het is en blijft “acteerwerk”, doen alsof weet je wel.

    Reply
  2. Arte

    Wat is het probleem met 365 Days, ja het is een B-film maar er waren in 2020 ergere dingen met meer budget, middelen en acteertalent

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *