Veelbelovende eerste aflevering Star Wars: The Bad Batch

De abonnees van Disney+ waren gisteren op de 4th of July getrakteerd met de eerste aflevering van de nieuwe animatiereeks “Star Wars: The Bad Batch” (2021), en het was een aangename verrassing. Voor een keertje leek het erop dat deze Star Wars reeks een goed verhaal te vertellen hadden, ook al is het nog vroeg. De serie is een creatie van Dave Filoni (producer van The Mandalorian, Star Wars Rebels en Star Wars The Clone Wars).

De serie komt na 7 seizoenen van “Star Wars: The Clone Wars” (2008-2020) die vorig jaar ten einde liep, en dus was er een nieuwe wind nodig. De ‘Bad Batch’ van elite- en experimentele klonen banen zich een weg door een steeds veranderend sterrenstelsel in de onmiddellijke nasleep van de Clone Wars. En de 4de mei is traditioneel de datum voor het lanceren van een nieuwe Star Wars film of serie, in de geest van “May the 4th be with you”. En wat beter om voor het nieuwe Disney+ platform een paar nieuwe Star Wars fans aan te trekken. De serie is in ieder geval niet voor de allerjongsten maar blijft wel iets voor het Disney-publiek en dus niet te “South Parky” met sarcasme en zwarte humor.

Het bronmateriaal voor “Bad Batch” is uiteindelijk de serie “Star Wars: The Clone Wars” en werd aanvankelijk opgevat als een serie voor kinderen. De serie werd in augustus 2008 afgetrapt met de animatiefilm Star Wars: The Clone Wars (2008), waarin een 14-jarige Jedi, Ahsoka (Ashley Eckstein), werd geïntroduceerd. Ze was het middelpunt van de serie toen deze in oktober in première ging op Cartoon Network. Het was tevens de eerste serie waarin een vrouwelijk Jedi-personage centraal stond, en “The Clone Wars” was populair bij kinderen, maar als show voor volwassenen ging het allemaal wat traag vooruit. De afleveringen werden niet in lineaire volgorde gepresenteerd, en het vereiste de soort archaïsche kennis van ‘Star Wars’-fans enkel bestemd voor de nerds. “The Bad Batch” zou ontworpen zijn om de traditionele “Star Wars” -fandom van oudere (blanke) mannen aan te spreken.

Netflix ontdekte “Clone Wars” toen het betaalde voor de rechten om de eerste vijf seizoenen uit te zenden in 2013 nadat de serie een eerste keer was geannuleerd op Cartoon Network; Lucasfilm zond in 2014 een verkorte versie van een gepland zesde seizoen uit op Netflix, waardoor Ahsoka een oudere tiener was en haar rol iets meer gewicht had. Het introduceerde ook meer volwassen verhalen en meer tijd werd gespendeerd aan meer complexe personages. Maar het hielp niet; uiteindelijk maakte de serie plaats voor de volledig op kinderen gerichte “Star Wars: Rebels” -serie die van 2014 tot 2018 werd uitgezonden op het Disney XD platform.

De actie in deze eerste aflevering was geweldig, beter dan de actie die we van ze zagen toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd, en de personages waren overtuigend. Maar het nam ook wel zijn tijd en liet zien hoe het leven was voor de klonen na Order 66 en hoe het rijk tot stand kwam. Ik heb ervan genoten, en ik vond het geweldig. Maar er waren enkele minpunten. Allereerst hebben ze ons geen uitleg gegeven waarom Crosshair de enige kloon was die de bevelen opvolgde en de anderen niet, wat vreemd was. Het voelde ook raar om te weten dat hij niet met hen mee zal doen met het team. Ten slotte voelde Omega (Michelle Ang) een beetje vreemd aan en wat misplaatst in deze aflevering, maar hopelijk zien we haar later beter worden. Over het algemeen is dit seizoen geweldig en ik kan niet wachten om te zien wat de toekomst biedt.

3 Comments

 1. Archi

  “Het voelde ook raar om te weten dat hij niet met hen mee zal doen met het team.”
  Ik denk dat Crosshair op termijn de antagonist zal worden.

  Reply
 2. Johannes

  Ik vraag me af waar deze show naartoe zal gaan, het lijkt erop dat het eerste seizoen gericht kan zijn op Crosshair die op ze jaagt en misschien eindigt met het verwijderen van zijn chip of zoiets, er is zoveel potentieel hier dat het gek is, vooral met de toevoeging van Omega, en ik wil ook wel de Coruscant post-republiek zien, dat is mijn grootste Star Wars-wens 🙂

  Reply
 3. Myrthe

  Wanneer op Netflix? lol

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *