The Witches (2020) ** Blu-ray recensie

Voor de fans van Roald Dahl is er goed nieuws, want The Witches (2020) in regie van Robert Zemeckis is sinds uit op DVD en Blu-ray. En het is zeker een explosieve cocktail van visuele effecten en een sterrencast, met Anne Hathaway als de kwaadaardige Grand High Witch, die van plan is de kinderen te vermoorden die in een chique hotel verblijven.

Korte inhoud: Vertelt het duister humoristische en hartverwarmende verhaal van een jonge weesjongen (Jahzir Bruno) die eind 1967 bij zijn liefhebbende oma (Octavia Spencer) in het landelijke stadje Demopolis in Alabama gaat wonen. De jongen en zijn grootmoeder komen de bedrieglijk glamoureuze maar door en door duivelse heksen tegen, dus oma neemt onze jonge held wijselijk mee naar een weelderige badplaats. Helaas komen ze precies op hetzelfde moment aan dat ’s werelds Grand High Witch (Hathaway) haar mede-trawanten van over de hele wereld – undercover – heeft verzameld om haar snode plannen uit te voeren.

Het is niet de eerste keer dat The Witches een film-adaptatie kreeg. Dertig jaar geleden was er The Witches (1990) met Anjelica Huston als de Grand High Witch. Het script van deze adaptatie werd geschreven door Guillermo del Toro, die samen met Alfonso Cuarón de film produceert. In de cast zien we naast bovenvermelde namen ook nog Stanley Tucci en Chris Rock.

We leven in woke tijden en de generatie die is opgevoed met South Park en The Simpson lijkt zich aan alles te storen, inclusief de scène in Witches waar wordt uitgelegd hoe je een heks kan herkennen. De film identificeert heksen door een aantal kenmerken in een promovideo met de titel “How to Spot a Witch.” Een van die kenmerken wordt beschreven als het hebben van “klauwen” in plaats van handen, in de film afgebeeld met twee vingers en een duim. In het echte leven bestaat deze aangeboren aandoening, algemeen bekend als ectrodactylie of ‘gespleten hand’. Dit was iets wat niet in het boek voorkwam maar dat Zemeckis aan de film had toegevoegd. Volgens Variety hebben zowel Warner als Anne Hathaway excuses gebracht om zo de gemoederen te bedaren. Er kwam zelfs een halve online boycot met de tag #NotAWitch.© Warner Home Video

De nieuwe versie van The Witches zit boordevol felle kleuren en overdreven CGI en lijkt de voorkeur te geven aan glans en glitter boven koude rillingen en mogelijk nachtmerries. Het is een plezierige adaptatie geworden die alle scherpe randjes heeft afgevlakt. De schurken van de film, vooral de Grand High Witch, krijgen bijvoorbeeld een overdreven Joker-achtig gelaat vol met gekartelde tanden, maar ze zien er gewoon cartoonachtig uit. En begevolg maakt het een beetje afbreuk aan de oorspronkelijke film die wel een goede balans winst te houden. Zonder speciale effecten zou deze prent zelfs plat op zijn kont vallen.

En net zoals bij de Disneyfilm Mulan (2020) heeft Warner Bros ervoor gekozen deze film uit te brengen via streaming en dus niet in de bioscoop. Wat toch wel een beetje teleurstellend was gezien deze film het grotendeels moet hebben van zijn spektakelwaarde. Anderzijds is het niet echt een adaptatie die zal blijven hangen en is het origineel veruit superieur.

Op de Blu-ray staan nog wat deleted scenes en 3 making of filmpjes en een gagreel. Echter geen audio-commentaar van de regisseur over de gehele film.


Review The Witches (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** The Witches trailer ***

2 Comments

  1. Hendrik

    De originele film was geweldig.

    Reply
  2. Notorious

    Trailer zag er anders wel goed uit. Heb het origineel wel niet gezien.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *