The Craft: Legacy (2020) **½ Blu-ray recensie

Ondanks de gehele pandemie-crisis waarin we ons bevinden hebben ze deze The Craft: Legacy (2020) als geroepen (let op: in Vlaanderen zou de film The Craft: New Legacy vorig jaar tijdens de Halloween periode in de bioscoop gekomen. Maar de film bracht nauwelijks 2,3 miljoen dollar op met een productiebudget van 18 miljoen dollar. Het was een moedige beslissing van Sony in de hoop fans te bereiken die snakten naar bioscoopvertier en tevens ook de bioscoopuitbaters iets te gunnen. Spijtig genoeg was de film niet veel soeps. De hoop is dat het misschien kan doorbreken in Azië maar ondertussen is de DVD en Blu-ray al uitgebracht.

Korte inhoud: Vier buitenbeentjes op school delen eenzelfde hobby, namelijk hekserij. Gezamenlijk experimenteren ze met duistere krachten om zo wraak te nemen op iedereen die hen gepest heeft. Wanneer ze grotere krachten hebben opgeroepen dan ze blijken aan te kunnen lijkt alles verschrikkelijk uit de hand te lopen.

De film is in regie van Zoe Lister-Jones die we nog kennen van de independent film Band Aid (2017), een film die ze zelf schreef, regisseerde, produceerde en er de hoofdrol speelde. Ze had zelfs een bijna voltallige vrouwelijke crew opgetrommeld (van geluidsmensen, tot gaffers en grip-personeel). Voor deze nieuwe Craft film, die eigenlijk een vervolg is op de oorspronkelijke The Craft, weliswaar 20 jaar verder in de tijd, heeft ze ook naast de regie het script geschreven maar weliswaar geen productie-credit en werden mannen nu wel niet gediscrimineerd bij de toekenning van het productieteam.

Het verhaal is een typisch verhaaltje van ‘with great power comes great responsibility’ en is een aloude ‘kids go to school’ film waar pesterijen en crushes elkaar afwisselen. Wanneer je naar de film kijk heb je uiteraard wel een déjà vu gevoel, ook al is de production design wel iets beter , alsook het camerawerk en de visuele effecten. In de hoofdrol zien we Cailee Spaeny, die jullie misschien nog kennen van Bad Times at the El Royale (2018). Voor deze 22-jarige Amerikaanse is dit wel haar eerste grote rol. Daarnaast zien we Michelle Monaghan als de moeder en David Duchovny als diens vriend. Bij de meisjes zien we Lovie Simone, Zoey Luna en Gideon Adlon die ook wel nieuwe gezichten zijn. We vangen zelfs een glimp op van Fairuza Balk, ook al heeft ze maar een paar seconden screentijd.

Cailee is eigenlijk wel goed gecast, gezien ze dezelfde allures en onschuldige looks heeft als Robin Tunney. Een actrice waar je geen moeite mee hebt om haar te volgen. Helaas levert dit een probleem op voor de drie andere heksen, die uitwisselbare verschijningen zijn. Dit alles betekent dat het ‘zusterschap’-element van het verhaal (deze film droeg tevens eerst de titel: The Craft: Sisterhood) elke vorm van geloofwaardigheid mist en dat hun band flinterdun aanvoelt. En dit heeft een dramatische impact op het gehele verhaal.


© Sony Pictures Home Entertainment

Casting kan een film maken of breken en dit is hier zeker het geval, ook al wil ik de dames niet geheel veroordelen. De fout ligt grotendeels aan het script die hen gewoon niet voldoende materiaal kon aanreiken, los van het verhaal die met haken en ogen aan mekaar hangt. De onwaarschijnlijke plotwendingen zijn niet meer bij te houden en er is weinig onderzoek naar hoe en waarom Timmy stierf en op een gegeven moment wordt Lily zelfs op een zijspoor gezet als ze de waarheid over haar ouderschap ontdekt. Ik had het gevoel dat het script tijdens de productie nog gewijzigd werd. Zelfs de introductie van de slechterik in het verhaal komt hopeloos te laat en de climax op het einde loopt af met een sisser.

De DVD en Blu-ray zijn op beschikbaar met een pak alternatieve scenes en extraatjes. Echter geen audio-commentaar van de regisseur.

Review The Craft: Legacy (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** The Craft: Legacy trailer ***

7 Comments

 1. Aurelia

  Ik ben niet tegen het remake-aspect ervan, maar deze film is voor mij een symbool van de jaren negentig. Het voelt alsof het verhaal in 2019 enorm misplaatst zou zijn.

  Reply
 2. Alex

  “We ARE the wierdo’s Mister!” 🙂

  Reply
 3. Thomas

  Wat is er eigenlijk gebeurd met Fairuza? Zij was zo’n knappe actrice in The Craft en American History X, en plots verdwenen? Ik hoop echt dat ze hier ook een klein rolletje krijgt.

  Reply
  1. Duvelke

   Volgens mij lagen haar interesses meer in muziek dan in film, en je moet ook wel de rollen krijgen die je bevalt. Maar ze acteert nog altijd wel op kleinere schaal.

   Reply
 4. PJ

  Als de film nu al uit is op dvd denk ik dat het overal wel straight to dvd/vod zal zijn

  Reply
 5. Stoker

  Ik weet niet maar films met David Duchovny geven mij niet meteen een goed gevoel. Lijkt een Disney Channel tv-film.

  Reply
 6. Vince

  Ik heb het origineel zelf nog niet gezien …

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *