5 redenen waarom Birds of Prey sputtert aan de box-office

De cijfers zien er niet goed uit voor Birds of Prey (2020), ook al proberen kanalen als Rotten Tomatoes er alles aan te doen om de film in een goed daglicht te zetten. De reviews zijn spijtig genoeg niet zo vrolijk en na zijn flauwe openingsweekend 33 miljoen dollar zit Warner Bros met de handen in de haren, want het wil maar niet lukken voor het DC universum. Met alle respect voor Margot Robbie, acteren en produceren zijn twee verschillende dingen en bij dergelijke films heb je een overkoepelende visie nodig zoals iemand als Kevin Feige bij Marvel. Gezien Margot de film produceerde heeft ze zichzelf waarschijnlijk ook extra veel screentime gegeven. Iets wat zijn gevolg had op de andere karakters. Birds of Prey is I, Tonya (2017) niet.


© 2020 Warner Bros

De film moet een slordige 200 miljoen dollar binnenhalen voor nog maar een break-even, en het zal nipt worden. Slecht nieuws, want nu hebben ze de ‘birds of prey’ eigenlijk wel een beetje beschadigd. Zoals we hier al eerder hebben geschreven draait Birds of Prey rond Harley Quinn en zijn de andere leden van de Birds of Prey eigenlijk edel-figuranten. En nu dat deze film sputtert aan de box-office lijkt het erop dat al die andere karakters wel een kruis kunnen maken op hun standalone film. Maar wat zijn nu de 5 oorzaken van deze prent.

5 redenen waarom Birds of Prey flopt

1. De R-rating die voor niks nodig was

Het is een R-rated film (tot op vandaag vraag ik me af waarom), met vanilla brave posters en een trailer die een poging doet om er een komedie van te maken maar vergat om komedie-scenaristen aan te schaffen om goede dialogen te schrijven. Was deze film bestemd voor een jongeren publiek of ouder? Voor mannen of voor vrouwen? Wanneer je naar de eerste trailer kijkt van Batman Begins (2005) weet je meteen dat het een dramatische en donkere comic adaptatie zal worden. Hier ging de toon alle kanten uit en bijgevolg ook de marketing. Komt daar nog bij dat een R-rated film wel veel bezoekers jonger dan 16 uit haar zaal weert.

2. Het antwoord op Joker waar niemand op zat te wachten

Er is heel veel kritiek gekomen op Joker (2019) omwille van zijn nihilistisch en gewelddadig karakter, en volgens sommige “woke” critici zou de film een ode zijn voor de gefrustreerde blanke man. Of nog een aanzetten tot vigilant gedrag. Wanneer je de film zou gezien hebben – in plaats van enkel de trailer – dan zou je uiteraard ook zo geen onzin over de film uitkramen. Wat echter niet te ontkennen valt is dat Birds of Prey er alles wil aan doen om de LGBT…-community tegemoet te komen. En dit met wisselend succes. Wat echter opvalt is dat de Joker aan momentum wint en nu met de twee gewonnen Oscars zou hij deze Birds of Prey compleet irrelevant kunnen maken. Wanneer gaan filmmakers de hint krijgen dat het publiek goede verhalen en karakters wil in plaats van dat moraliserend vingertje en geforceerd diversiteits-mantra.

3. LGBTQ films zijn minder in trek

En van moraliteit gesproken, waarom worden alle mannen in deze film afgeschilderd als creeps? Een karakter als Victor Zsasz (Chris Messina) is zelfs in de film omgetoverd door scenariste Christina Hodson in een misogyn wezen. En tot overmaat van ramp, ze praten constant over Joker, we zien posters van Joker, maar Joker zelfs zien we nooit verschijnen, en dat is toch wel iets van een teleurstelling. Harley Quinn is een sterk karakter en zij had misschien een beter duo gevormd met Poison Ivy in plaats van de vrouwen die haar nu omringen.

4. Bird of Prey heeft geen verhaal van belang

Zonder teveel te spoilen kan ik gewoon zeggen dat het verhaal gewoon te dunnetjes is om echt een impact te maken bij het publiek, en dit terwijl het personage van Harley Quin opduikt in heel wat avontuurlijke comics. Gelukkig is Margot Robbie een natuurtalent en ook al brengt ze haar versie van Harley Quin (en niet zozeer de versie uit de comics) blijft ze een belangrijke aantrekkingspool voor de film. Het derde meest belangrijke karakter in de film is Cassandra Cain (Ella Jay Basco) die misschien wel het meest saaie karakter is uit de gehele film die eigenlijk compleet overbodig was.

5. Weinig vertrouwen in de DCU

Marvel is een kwaliteitslabel, DC is dat niet. En dat kan ook niet anders wanneer je met films als Batman v Superman, Suicide Squad, Man of Steel, Justice League en zelfs Aquaman uitpakt. Het zijn allemaal wel goede bedoelingen, maar je wordt er niet echt wild van. En deze Birds of Prey verslaat meteen het record van het laagste openingsweekend uit de DCU films, zelfs nog onder Shazam! (2019). Nog een geluk hebben ze Wonder Woman (2017), en dit karakter hebben ze bijna ook verknoeit met Justice League (2017).

1 Comment

  1. Joris

    Een gruwel van een film 😮

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *