Shazam! (2019) ***½ Blu-ray recensie

Dit is een nieuwe poging van DC om zich los te trekken van de donkere comic adaptaties van Nolan (Batman trilogie) en Snyder (Man of Steel, Watchmen) en iets meer de richting van Marvel op te gaan en het “komische” terug in de “comic” te steken. En ik moet zeggen, daar zijn ze met Shazam! (2019) vrij goed in geslaagd.

Korte inhoud: De 14-jarige Billy Batson (Asher Angel) voelt zich begiftigd met de kracht van de tovenaar Shazam om tegen de krachten van het kwaad te vechten. Met de wijsheid van Salomo, de kracht van Hercules, het uithoudingsvermogen van Atlas, de kracht van Zeus, de moed van Achilles en snelheid van Mercurius, is hij de houder van de macht van S.H.A.Z.A.M. Shazam (Zachary Levi) gaat op zoek naar de grenzen van zijn capaciteiten met de vrolijke roekeloosheid van een kind. Maar hij moet deze krachten snel beheersen om de dodelijke krachten van het kwaad te bestrijden die worden gecontroleerd door Dr. Thaddeus Sivana (Natalia Safran).

In alle eerlijkheid, toen ik de film voor het eerst zag waren mijn verwachtingen niet al te hoog. Zeker niet toen ik las dat iemand zonder enige ervaring het scenario zou schrijven. Maar kijk, Henry Gayden heeft een knap scenario afgeleverd met veel humor én emotie. De film zal geen awards winnen en het zou me verbazen dat we er volgend jaar nog over zullen spreken, maar Het is humoristisch, hartverwarmend en licht-verteerbaar. David F. Sandberg zou er wel eens voor gezorgd kunnen hebben dat er een nieuwe wind waait in de DC Extended Universe.

Het enige verschil met Marvel is dat deze film ook nog altijd wat zoekende is naar wie nu feitelijk het doelpubliek kan zijn. Ik heb ervan genoten maar ik kan goed begrijpen dat anderen dat helemaal niet vinden. Het mist misschien ook iets meer actie, zeker voor een superheldenfilm. Maar dit is niet zomaar een kopie van wat Marvel doet. Integendeel, ze hebben hier een eigen plaats afgebakend. Het neigt meer aan te leunen bij Deadpool (2016), maar dan iets meer politiek correct, en het verhaal deed me wat denken aan die 80’ties film Big (1988).

De meest geslaagde factor van deze film was het charismatische en charmante natuur van Zachary Levi’s personage, alsook uiteraard de zeer efficiënte vertolking. Zijn komische timing bracht alles samen. Het grootste probleem dat ik had met de film was het einde. Hoe creatief het conceptueel ook leek, de uitwerking van het idee was ongelukkig getimed en eigenlijk ook wel wat cliché. Het was me net iets te getelefoneerd. Scènes die plots over-the-top overkomen zijn meestal een teken dat de scenarist eigen een beetje naar inspiratie zoekende was en deze niet echt gevonden. Ik denk met een rewrite had deze film nog beter kunnen zijn.


© 2019 Warner Bros. Home Entertainment Belgium

De villain van het verhaal, Dr. Sivana wordt gespeeld door Mark Strong, een bekend gezicht dat herkenbaar is voor een aantal schurkenrollen op televisie en in films. Strong beweert dat hij zich aangetrokken voelt tot het spelen van villains en probeert ze tot volwaardige, herkenbare personages te maken, en dat is hem hier goed gelukt. Het enige minpuntje qua casting vond ik Asher Angel die eigenlijk nooit echt zijn moment had in de film. De wisselwerking tussen Angel en Levi vond ik ook niet goed werken, maar dan kan dan weer liggen aan de gebrekkige coaching van de regisseur. Al bij al is dit een geslaagde comic adaptatie, die zeker geen 90% verdient op Rotten Tomatoes maar wel degelijk genoeg.

Deze week op woensdag 7 augustis 2019 verschijnt de Blu-ray, DVD, VOD en UHD van Shazam! met making of filmpjes, alternatieve scènes, gag-reel, deleted scenes en zelfs een auditie tape. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur.

rating

Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 5 augustus 2019

*** Shazam! trailer ***

4 Comments

 1. Shifty

  Er komt een hbo serie van Watchmen

  Zou dat iets worden?

  1. Joeri

   Zoland Zack Snyder er niets mee te maken heeft ben ik benieuwd.

 2. Shifty

  Ik vond ‘zijn’ Watchmen en 300 wel erg goed. Of ben ik één van de weinigen?

 3. Chips & Cola

  Ik vond die film echt wel goed, leuk gecast en voelde niet aan als een klassieke comic adaptatie.

Comments are closed.