I, Tonya (2017) ***½ Blu-ray review

Eén van de betere acteursfilms van vorig jaar was I, Tonya (2017), een biografische film rond de competitieve Amerikaanse kunstschaatsster Tonya Harding. De film werd geregisseerd door Craig Gillespie die we nog kennen van de Fright Night (2011), een tegenvallende remake van de gelijknamige horrorfilm uit 1985.

Korte inhoud: ‘I, Tonya’ vertelt het waargebeurde verhaal van Olympisch schaatsster Tonya Harding (Margot Robbie). Tijdens de Amerikaanse kampioenschappen ijsschaatsen in 1994 weet Tonya zich op te werken tot een van de favorieten. Door een incident tijdens een oefensessie van de Amerikaanse kampioenschappen van 1994, waarbij haar rivale Nancy Kerrigan (Caitlin Carver) aangevallen wordt door een crimineel die was ingehuurd door haar man Jeff Gillooly (Sebastian Stan), is ze haar toekomst in de sport niet meer zeker.

In I, Tonya, krijgen we een blik op de beschadigde carrière van figuurschaatser Tonya Harding. De scenarist Steven Rogers (Hope Floats, Stepmom) vertelt het verhaal van de beproevingen en verdrukkingen van Harding in haar persoonlijke en professionele leven, geheel in een zwarte-komedie-vertelstijl in dezelfde lijn als films van Scorsese en de Coen Brothers. Toch probeert de prent ook een zekere dramatische serieux te brengen. Het script stond in ieder geval op de 2016 Black List, een lijst van veelbelovende scenario’s die nog niet verfilmd werden.

Het is tevens de eerste belangrijke dramatische rol voor Margot Robbie na The Wolf of Wall Street (2013), die hier al haar acteertalenten bloot kan leggen en wie weet zelfs een paar nominaties verzilveren voor prestigieuze filmprijzen. De actrice had in ieder geval geen ervaring met schaatsen en heeft gedurende maanden intensief zitten trainen. De regisseur zelf was niet meteen een ronkende naam maar na de vele nominaties zou je verwachten dat we hem nog terug zullen zien met een andere film, maar momenteel staat niks op zijn agenda.© 2018 Remain In Light (Belgium)

Het verhaal wordt verteld vanuit twee verschrikkelijk tegenstrijdige opvattingen door Tonya Harding en haar voormalige echtgenoot, Jeff Gillooly. Op het eerste gezicht lijkt I, Tonya op een soort reconstruering van het incident uit 1993 met Nancy Carrigan, maar het is uiteindelijk een commentaar geworden op de sociale klasse, alsook het psychologisch en fysiek misbruik. Margot Robbie is geweldig als Tonya, en met het beeld van de mishandelingen door haar moeder, haar man en de gemeenschap, zou je nog sympathie krijgen voor haar. Een scène waarin Tonya’s hoofd door glas wordt geduwd, wordt zo zakelijk beschreven dat het net het tegenovergestelde effect heeft en feitelijk het intern conflict die Tanya doormaakt benadrukt. I, Tonya heeft tevens een interessante vertel-structuur en de geweldige vertolkingen zijn niet alleen zeer vermakelijk, maar dwongen me ook om meer te willen weten over haar.

Ondertussen is de film uit op DVD en Blu-ray, spijtig genoeg zonder veel extraatjes.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 2 juli 2018

*** I, Tonya trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *