Joaquin Phoenix’ Joker daalt af in een grauwe wereld

Sinds Christopher Nolan hebben de comic-book adaptaties net iets meer gewicht gekregen, en tussendoor de popcornpulp en de serie-producten, krijgen we nu en dan eens een indrukwekkend drama. Een paar jaar geleden werden we verrast door Logan (2017), een film die een Oscar-nomoinatie had moeten krijgen voor Beste Film, en dit jaar mag de massa wel vallen voor Avengers: Endgame (2019), de “meerwaardezoeker” zal getrakteerd worden op Joker (2019), met alweer een briljante vertolking van de getormenteerde Joaquin Phoenix.

Korte inhoud: De jaren 80. Een clown, Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig, en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als ‘de Joker’. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.

In het prille begin had ik ernstige bedenkingen bij de zet van Warner/DC om nog maar eens een andere acteurs te casten voor Joker, en dan nog voor een origin story. Maar nu ik deze trailer zie heb ik meteen iets van, I rest my case. De trailer laat ons wel een heel duistere en sombere kant zien van deze Joker en ben gewoon benieuwd om het te zien. En gezien deze film in het najaar in de bioscoop komt, zou Joaquin Phoenix na zijn 3 Oscar-nominaties wel eens een beeldje mee naar huis kunnen nemen met deze prent.

Eén ding is zeker, het is geen standaard DC film. Het lijkt wel een karakterstudie van hoe een mens compleet door het lint kan gaan. En hoewel ik mezelf nu niet echt beschouw als een fan van Todd Phillips‘ werk, vind ik dat komedie-regisseur altijd wel boeiende drama’s kunnen maken. En we hebben hier tevens te maken met een indrukwekkende cast, gaande van Robert De Niro tot Zazie Beetz, Bill Camp, Frances Conroy, Marc Maron en Shea Whigham. Ook al is dit een film waarin Joaquin Phoenix zal domineren.

Ja het is een standalone film en verwacht dus niet dat Phoenix zal opduiken in Suicide Squad 2 van James Gunn. Deze maand krijgen we tevens Shazam! te zien, en deze adaptatie is nog steeds erg in lijn met het filmische universum dat Warner aan het opbouwen was voor hun DC-personages. Voor de toekomst zal de studio minder geïnteresseerd zijn in het verbinden van hun films, en meer gericht op het vertellen van goede verhalen die op zichzelf kunnen staan. Ik kan niet zeggen dat ik teleurgesteld ben door deze beslissing, integendeel.

*** Joker trailer ***

5 Comments

 1. Kons

  Dit is een bangelijke trailer. Als de film even sterk is als de trailer zie ik ook wel een Oscar-kans voor Phoenix.

  Reply
 2. hendrik

  Wow.

  Reply
 3. johan

  Geen Killing Joke/Red Hood origin? Ik ben benieuwd… maar de trailer doet me niet veel.

  Reply
 4. Keviv

  Todd heeft overal een beetje inspiratie gehaald voor deze origin story van de Joker, maar vooral ook een origineel verhaal verteld en net dat dat vind ik zelf de moeite. Ik heb een doorgaans een hekel aan origin stories voor de simpele reden dat ik meestal weet wat er gaat gebeuren.

  Reply
 5. Ben Stinkens

  Deze trailer heeft wel heel sterk mijn interesse gewekt.

  Nog iemand die zijn lach bangelijk vind?

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *