Waarom Joaquin Phoenix standalone Joker-film een slecht idee is

Het krankzinnige nieuws van deze week kwam van Warner Bros die blijkbaar een nieuwe Joker-acteur willen casten voor een stand alone film. Het was The Hollywood Reporter die met het nieuws kwam dat Joaquin Phoenix in aanmerking kwam voor een Joker film, dit terwijl ze eigenlijk al Jared Leto hadden als The Joker en die met zijn 46-jarige leeftijd hooguit 3 jaar ouder is dan Phoenix.

Wat is de logica? Ik vermoed wel dat bepaalde producers bij Warner de mening zijn toegedaan dat Jared eigenlijk niet meteen volk naar de bioscoop trekt (cf. Blade Runner 49, Suicide Squad,…), misschien zelfs box-office poison is, ook al zijn deze beweringen wel een beetje op flessen getrokken. Jared maakt ingewikkelde filmkeuzes (Dallas Buyers Club, Mr. Nobody, …) en kiest niet meteen voor al te evidente blockbuster-rollen. Komt daar nog bij dat de Jared Leto/Margot Robbie-tandem eigenlijk het enige was wat de fans goed vonden aan Suicide Squad (2016). Hem nu “vervangen” – ook l is het een stand alone Joker film – is een blaam voor de Leto en een ondermijning van zijn rol als de Joker. Hoe kan je verwachten dat fans zich investeren in dit karakter indien het om de haverklap veranderd van vertolker.


jared_leto_suicide_squad.jpg

Foto van Clay Enos © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc., Ratpac-Dune Entertainment LLC en Ratpac Entertainment, LLC

Bij Marvel houden ze er een duidelijke andere strategie op na. Het hoofd van Marvel Studios Kevin Feige kiest om trouw te blijven aan zijn acteurs en dus is de herkenbaarheid van deze Marvel karakters ook een stuk sterken, denk maar aan Iron Man (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Black Widow (Scarlett Johansson), … Uiteraard zijn er soms wissels geweest, denk maar aan het karakter van Rhodey gespeeld door Terrence Howard die in Iron Man 2 (2010) werd vervangen door Don Cheadle. Maar daar lag een discussie over de fee van Rhodey aan de bron van de wissel. En dan is er nog Spider-Man, maar dat is vooral een toedoen van Sony en minder van Marvel. En wanneer je de box-office cijfers bekijkt zie je dat Marvel net iets meer consistent is in zijn succes dan DC.

Joaquin Phoenix is een geweldig acteur, maar zie je hem effectief een terugkerende rol spelen als The Joker in Suicide Squad films? Ik in ieder geval niet. Phoenix wil de hoofdrol spelen of meewerken met auteur-filmmakers aan vernieuwende cinema, en geen tweede viool spelen in een zoveelste comic adaptatie. Anderzijds is Warner Bros ook wel gekend voor zijn geruchtenmolen die ze zelf in werking zetten. Nog niet zo lang geleden werd ook al een ballonnetje opgelaten dat Leonardo DiCaprio kandidaat zou zijn voor The Joker, iets wat later werd doorprikt. Indien Warner een jongere Joker wil moesten ze zelf niet zo heel ver kijken, ik denk dan aan Bill Skarsgård die voor Warner Bros indruk maakte met zijn vertolking in It (2017). Misschien wordt het wel eens tijd voor Walter Hamada, die verantwoordelijk is voor de DC Films, om wakker te worden.

3 Comments

  1. Axel

    Zit iemand op een stand alone Joker film te wachten?

    Reply
  2. Gaetan

    DC heeft een soort hit-and-miss strategie, we blijven vanalles proberen tot er iets blijft steken.

    Reply
  3. Julie

    De serie Gotham heeft ook al een Joker die ze eventueel konden gebruiken. Wel erg voor Jared Leto.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *