Mile 22 (2018) *½ Blu-ray recensie

Tim Burton heeft Johnny Depp, Martin Scorsese heeft Leonardo DiCaprio en Robert de Niro en Peter Berg heeft Mark Wahlberg. Want in Mile 22 (2018) werken de regisseur en acteur inmiddels voor de vierde keer samen (en met Wonderland voor Netflix is de vijfde ook al op komst). Na Deepwater Horizon, Patriot’s Day (2016) en Lone Survivor (2014) is Mile 22 wel de eerste keer dat Berg niet vertrekt van een waargebeurd feit. En dat doet de machine een beetje sputteren, want Mile 22 is een onevenwichtige actiefilm met een bijwijlen irritante Wahlberg.

Korte inhoud: James Silva (Mark Wahlberg) is special agent van de elite-eenheid Overwatch die internationaal opereert achter de schermen. Slechts weinigen weten van het bestaan van de eenheid wiens volgende opdracht is om de geheime informant Li Noor (Iko Uwais) naar de luchthaven 22 mijl verder te begeleiden. De route loopt dwars door vijandig gebied en Silva en co krijgen slechts 10 minuten om Noor op het vliegtuig te krijgen.

Bijkomende moeilijkheid is dat de route loopt van de Amerikaanse ambassade in Indonesië naar een luchtmachtbasis 35 kilometer verderop. Onderweg worden Silva en zijn teamgenoten bedreigd door de lokale en Russische autoriteiten. Noor beweert immers dat hij weet waar een gestolen lading cesium is, een nucleair goedje waarmee kernwapens kunnen worden gemaakt en dat dus iedereen in handen wil krijgen.

Silva krijgt hulp van zijn trouwe teamgenoten Alice Kerr (Lauren Cohan) en Sam Snow (Ronda Rousey). Hogerhand worden ze geholpen door James Bishop (John Malkovich), die zorgt voor de communicatie en tactische expertise. Dat de missie geen gezondheidswandelingetje zal zijn, wordt al in de eerste kilometers duidelijk wanneer de kogels en granaten Silva en co om de oren vliegen.

Misschien is de chemie tussen Peter Berg en Mark Wahlberg een beetje uitgewerkt, want Mile 22 is duidelijk de minste film die de twee samen hebben gemaakt. Waren voorgangers Deepwater Horizon, Lone Survivor en Patriot’s Day nog stevige, harde actiefilms met reden van bestaan, dan is Mile 22 een behoorlijk slappe actiefilm die wil bekoren met een flitsende montage, maar waarvan je eerder de irritant uitgewerkte personages zal onthouden.

James Silva is een man met een kort lontje, iemand die als kind zijn hele familie is kwijtgeraakt en zijn verdere leven laat leiden door woede en eenzaamheid. In zijn werk vormt hij een agressief duo met Alice Kerr, die mede door haar werk is gescheiden en zo haar dochtertje dreigt kwijt te raken aan haar meedogenloze ex (Peter Berg). Dat ze op het werk meermaals op de huid wordt gezeten door de irritante Silva leidt tot explosieve situaties en stevige woordenwisselingen.


© Remain in Light

De personages in Mile 22 zijn zelfs voor een actiefilm erg oppervlakkig uitgewerkt. Zo komt James Silva echt niet sympathiek over wanneer hij voor de zoveelste keer staat te brullen tegen zijn vrouwelijke teamgenoten. Daarbij zit hij constant te trekken aan een rekkertje om zijn pols – een psychologisch trucje dat zijn woede moet temperen, maar hier een irritante gimmick wordt. Ook Alice Kerr blijft een eendimensionaal karakter dat tussen de professionele kogelregens door alleen maar kan vloeken op haar slechte ex.

Het meest interessante personage is Li Noor, de informant die sterk wordt gespeeld door Iko Uwais. In een boeiende, flitsende scène mag Uwais al zijn MMA- en vechtsporttechnieken etaleren, en het is jammer dat de vechtskills van Uwais ondergebruikt worden in Mile 22. De actiescènes zijn heel snel gemonteerd waardoor het niet altijd even duidelijk is wat er allemaal gebeurd op dat moment. Het komt ook een beetje over als een stroboscopisch effect dat moet verdoezelen dat dit niet Bergs beste film is en het maakt het geheel verwarrend en vermoeiend.

Kortom, Mile 22 is een van Bergs mindere films en de ervaring van Mark Wahlberg kan deze keer het geheel niet opkrikken. Integendeel zelfs.

De blu-ray van Mile 22 is reeds verkrijgbaar. Daarop geen extra’s.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 3 april 2019

*** Mile 22 trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *