Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018) ** Blu-ray review

Ik heb een aantal van de Harry Potter boeken gelezen en een aantal films gezien, en ik keek eigenlijk wel uit naar deze spin-off reeks. De eerste film Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016) was een ‘ok’ film al had ik er toch wel wat meer van verwacht, deze Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018) was toch wel iets van een teleurstelling, ook al bevinden we ons zeker in een herkenbare wereld van J.K. Rowling.

Korte inhoud: Nadat de sterke duistere tovenaar Gellert Grindelwald (Johnny Depp) is ontsnapt, roept Hogwarts-professor Albus Perkamentus (Jude Law) opnieuw de hulp in van magie-zoöloog Newt Scamander (Eddie Redmayne). Grindelwalds plan om volbloedtovenaars te laten heersen over niet-magische wezens dreigt de complete tovenaarswereld in tweeën te splitsen en Newt lijkt de enige die Grindelwald kan stoppen. Hij heeft echter geen idee van de gevaren die hem nog te wachten staan…

Het grootste probleem van de eerste film is dat het verhaal misschien iets te dunnetjes is in vergelijking met wat we gewend waren van deze franchise. Deze film wil overcompenseren met overlappende verhaallijnen – zoals het verhaal van Credence (Ezra Miller) of deze van Jacob (Dan Fogler) – die de gemiddelde kijker zal verwarren. De die hard fans van Rowling zullen deze film wel volledig kunnen volgen, maar niet iedereen is ingewijd in deze wereld. We krijgen een kluwen van verhaallijnen die allemaal met mekaar botsen en de plot vormen. Het voelt bij momenten aan als een aflevering van Game of Thrones, waar van van locatie naar locatie reizen om een deel van het verhaal te vertellen rond een bepaald personage.

Ik denk dat regisseur David Yates net iets teveel rekening moest houden met de Harry Potter films, en ook nog eens moest aansluiten op de vorige Fantastic Beasts films én iets nieuws proberen met deze prent. Meer nog, de film lijkt ook veel vuurtjes aan te wakkeren voor toekomstige Fantastic Beasts films en zo zouden er nog 3 films in voorbereiding zijn. Toch blijft daar nog onzekerheid over, zeker nu deze prent 25% minder omzet genereerde als de vorige film. De releasedate voor Fantastic Beasts 3 is ook verhuist van het voorjaar van 2020 naar het najaar en er zou pas gefilmd worden eind 2019. En zolang de camera’s niet draaien ben je zeker van niets. Warner zal voorzichtig willen omspringen met deze films, gezien het toch wel dure prijskaartje van 200 miljoen dollar. Op het einde van deze 133 minuten lange film blijf je wel achter met een hele reeks vragen en losse eindjes, en dat is toch wel frustrerend. Het verhaal ging in zoveel richtingen dat het resultaat behoorlijk teleurstellend was.


© Warner Bros. All rights reserved.

Eddie Redmayne, Dan Fogler, Katherine Waterston, Alison Sudol en Ezra Miller keren allemaal terug en zitten vooralsnog goed in hun rol. Jude Law en Johnny Depp zijn wel de acteurs die iets meer indruk maken, ook al was er veel te weinig screentijd voor Jude Law. De muziek werd opnieuw verzorgd door James Newton Howard en de man blijft prachtige muziek schrijven.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald valt tegen omdat de makers blijkbaar meer bezig waren met de toekomst van de franchise, dan zich zorgen te maken voor een sterke stand-alone film. Ik hoop echter nog dat er een derde deel komt, misschien met een andere regisseur aan het roer, die misschien andere en betere prioriteiten stelt. Ondertussen is ook de film uit op DVD, Blu-ray en UHD met een extended cut, deleted scenes en making of filmpjes, maar zonder audio-commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 2 april 2019

*** Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald trailer ***

1 Comment

  1. Vince

    Fantastic Beasts is zowat de Pokemon versie van Harry Potter. Had veel beter kunnen zijn, maar ofwel moesten ze het meer maken voor pubers ofwel moesten ze echt een volwassen film maken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *