De release van The Loft wordt nog maar eens uitgesteld

Neen, dit is geen late april grap, maar de release van de Amerikaanse remake The Loft wordt nog maar eens uitgesteld. Eerst was er sprake van een straight-to-video release, nadien werd hij opgepikt en weer verhandeld door andere distributeurs om uiteindelijk een nieuwe release te krijgen eind 2013, maar nadien kwam Universal in het spel en werd de film die in de zomer van 2012 werd opgenomen verschoven buiten de periode van de zomer-blockbusters naar eind augustus 2014. En nu blijkt dat ze de release in België nog maar eens zullen opschuiven naar 14 oktober 2014. Wij Belgen krijgen dus niet de primeur en zullen nog 7 weken moeten wachten nadat de film in de States uitkomt.


the_loft_2014_karl_urban.jpgthe_loft_2014_erik_van_looy_james_marsden.jpgthe_loft_2014_matthias_schoenaerts.jpg
Foto van Sofie Silbermann © Universal Pictures Home Entertainment

De reden voor de verschuiving lag uiteraard voor de hand, eind augustus is eigenlijk niet zo’n fameuze datum om een film uit te brengen, op de vooravond van het nieuwe schooljaar. Komt daar nog bij dat op hetzelfde moment Hercules (2014) in de zalen komt en mensen misschien geneigd zijn om voor popcorn te kiezen dan voor een Amerikaanse remake van een Vlaamse film. Ik denk ook niet dat hier iemand op zit te wachten. Dus is het misschien wel een logische zet van Woestijnvis en Kinpolis Film Distribution om de film uit te brengen als openingsfilm op het Festival van Gent, in de hoop het hele zaakje iets wat meer slagkracht te geven.

Artistiek directeur Film Fest Gent Patrick Duynslaegher is in ieder geval in de wolken: “We zijn bijzonder trots om de 41e editie van Film Fest Gent te kunnen openen met The Loft, de film waarmee Erik Van Looy, een van onze meest gedreven filmmakers, een jongensdroom in vervulling ziet gaan: een heuse Amerikaanse film maken. Met als basis het vernuftig scenario van Bart De Pauw, maar nu door scenarist Wesley Strick aangepast aan een Amerikaanse setting (New Orleans), met Amerikaanse acteurs in de hoofdrollen en een nog hoger tempo, heeft Erik een film gemaakt die rustig op eigen benen kan staan en de kwaliteiten van het origineel uit 2008 combineert met een nog grotere vakkennis. Ook voor wie de Vlaamse versie heeft gezien, blijft het genieten van een ‘whodunit’ thriller vol verbazende wendingen en verwikkelingen en een uitgekiende mix van spanning, intrige en mysterie. ”


the_loft_2014_pic01.jpgthe_loft_2014_pic02.jpgthe_loft_2014_pic03.jpg
Foto van Sofie Silbermann © Universal Pictures Home Entertainment

Ook Erik Van Looy is opgetogen met het nieuws en liet het volgende weten in een perscommuniqué: “We hebben een lange rit achter de rug met The Loft, maar het Film Fest Gent openen, voelt als thuiskomen. Dit is na De Zaak Alzheimer mijn tweede film die het prestigieuze festival mag openen en daar ben ik best trots op. Meer nog: ik kijk nu al reikhalzend uit naar 14 oktober. Het wordt een mooie en spannende avond.” En spannend wordt het zeker, want wie weet wordt deze remake die ver over datum is nog maar eens uitgesteld. We zijn het kantelpunt voorbij waarop we zoiets nog als schokkend zouden ervaren.

!! Update 27/06/2014: En ja hoor, Universal heeft ook de Amerikaanse release van The Loft op 29 augustus 2014 ook gedumpt, en dit voor onbepaalde tijd. De film zal nog steeds uitkomen op het festival van Gent, maar het is koffiedik kijken of de film nog een Amerikaanse release krijgt. “Prettig is dat niet”, reageert producente Hilde Van Laere. “We hebben met ‘The Loft’ al een lange weg afgelegd en de wijziging in het releaseschema van Universal is een horde die we -eerlijk is eerlijk- liever niet meer hadden moeten nemen. Releasewijzigingen zijn echter aan de orde van de dag in Hollywood en dus moeten we nu even afwachten wat het nieuwe releaseplan in de USA wordt. Voor België kijken we alvast heel erg uit naar de opening van het Filmfest Gent en de daaropvolgende release van ‘The Loft’ op 15 oktober.”

Ook Regisseur Erik Van Looy kijkt liever vooruit. “Ik heb deze nacht heel hard gejuicht met het doelpunt van de Rode Duivels en daarna heel hard gevloekt met het nieuws over de releaseverschuiving. Maar net zoals onze Duivels heb ik geleerd dat je in het leven soms veel geduld moet hebben en dat geduld meestal ook beloond wordt. De Duivels hebben een fantastisch team en ‘The Loft’ is -dixit het Film Fest Gent- een ijzersterke film, dat komt dus goed.” Zoals ik hierboven al zei, ik kijk hier niet meer van op. De film valt duidelijk niet in de smaak bij de Amerikanen.

***Related Posts***
02/02/2015: The Loft van Erik Van Looy flopt in zijn openingsweekend
31/01/2015: The Loft krijgt barslechte kritieken in de States
21/01/2015: The Loft is nog maar eens verschoven
16/12/2014: The Loft van Erik Van Looy krijgt nieuwe filmposters
03/11/2014: The Loft van Erik Van Looy blijft steken op minder dan 100’000 bezoekers in eigen land
17/10/2014: Juryvoorzitter Bret Easton Ellis maakt The Loft met de grond gelijk
23/09/2014: The Loft heeft nieuwe Amerikaanse releasedatum
15/09/2014: The Loft review
06/08/2013: Release van The Loft voor de zoveelste keer uitgesteld
08/03/2013: De Amerikaanse The Loft wordt andermaal uitgesteld
10/08/2012: Amerikaanse Loft dan toch geen straight-to-dvd film
24/02/2011: Van Looy maakt zijn Amerikaanse Loft versie
26/10/2010: Weinig vernieuwende Loft remake
01/08/2010: Erik Van Looy moet Hollandse Loft-remake redden
22/02/2010: Erik Van Looy geen zin in Hollandse Loft-remake
25/01/2010: Hollandse Loft-remake in de maak
07/06/2008: Erik Van Looy en Bart De Pauw maken film

3 Comments

 1. Ace

  7 weken?! Da heeft iedereen die de film nog wil zien deze al lang gedownload. Ik snap die keuze toch niet, alsof we hier in dit land geen première kunnen organiseren los van het filmfestival in Gent. Maak een event, doe iets speciaal, maar neen, gewoon versassen naar festival van Gent. Hoe origineel 🙁

  Reply
 2. Fabian

  Sebiet zal de reboot van The Loft nog sneller in de zalen zijn dan deze remake.

  Reply
 3. chris daemen

  Was die film geregisseerd door een Amerikaanse regisseur, dan was deze al lang in de bioscoop.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *