Ridley Scott vertelt over Alien prequel 1 en 2

Heel wat acteurs keren heden ten dage terug naar films waarmee ze succes hadden, in de hoop datzelfde succes te kunnen herhalen, ik denk dan aan Tom Cruise en zijn Mission: Impossible 4, Sylvester Stallone met zijn Rambo en Rocky films of Mel Gibson met zijn Lethal Weapon 5 plannen. Maar ook talentvolle regisseur zijn niet verlegen om terug te gaan naar voorbije gloriedagen. Neem nu Ridley Scott.

De man heeft met zijn Gladiator (2000) de box-office laten exploderen, maar heeft nadien heel wat moeite gehad om nog maar in de buurt te komen van deze hit. Meer nog, zijn Body of Lies (2008) was bijna een flop in de States. Ridley hoopt met zijn twee alien prequels de gunst van zijn publiek te herwinnen, want minder publiek betekent ook minder budget voor zijn toekomstige filmprojecten.


alien_prequel.jpg

© Dan Luvisi gebaseerd op werk van HR Giger

En los van de budgettaire overwegingen moet de nostalgie groot zijn bij de cineast, alsook het verlangen om het beter te doen dan zijn twee laatste voorgangers (David Fincher met Alien ³ en Jean-Pierre Jeunet met Alien: Resurrection). Het alien-monster is ondertussen ook al een paar keer misbruikt geweest in debiele Alien vs Predator films, dus werd het hoog tijd dat er aan ere-herstel werd gedacht.

Prequel, betekent dat de films zich afspelen in 2085, ongeveer 30 jaar vóór de introductie van Ripley. Dit betekent dus ook dat er geen terugkeer is voor Sigourney Weaver, desondanks haar wens voor een Alien 5. De focus van de film zal dus komen te liggen op de origine van de wezens. “The film will be really tough, really nasty,” aldus Scott,tijdens een interview met de Independent. “It’s the dark side of the moon. We are talking about gods and engineers. Engineers of space. And were the aliens designed as a form of biological warfare? Or biology that would go in and clean up a planet.”

Er is verder nog bekend dat scenarist Damon Lindelof (Lost) bezig is met revisies van het scenario van Prequel #1 (2011). Scott wil vooral dat de franchise weer zijn stempel krijgt, na het vervolg van James Cameron: “Jim’s raised the bar and I’ve got to jump to it. He’s not going to get away with it.”


alien_01.jpgalien_02.jpg
alien_03.jpgalien_04.jpg
© 20th Century Fox Home Entertainment

Scott ligt niet wakker van de kritiek dat hij de magie van de eerste alien film zal aantasten door teveel te onthullen van de aliens, bijvoorbeeld het ontstaan van de Space Jockey. Of zoals David Lynch ook al zei: “When you talk about things, a big thing becomes smaller.” Mijn stelling na het zien van de vele sequels en spin-offs. “When you talk too much about the same thing, things get boring.” De tijd is dus aangebroken om een nieuwe weg in te slaan, en wie weet ook een aantal nieuwe mysteries aankaarten. We hebben al zoveel alien-films gezien, dat de monsters op zich al wat gedateerd aanvoelen. En in dit opzicht zei Ridley het volgende:

“Yeah, the thing about Alien vs Predator is, I know it’s commerce, but what a pity… I think, therefore, I have to design – or redesign – earlier versions of what these elements are that led to the thing you finally see in Alien, which is the thing that catapults out of the egg, the face-hugger. I don’t want to repeat it. The alien in a sense, as a shape, is worn out. … Honestly? They’ve squeezed the franchise dry. The first one will always be the most frightening, because the beast we put together with H.R. Giger and all its parts — the face-hugger, the chest-burster, the egg — they were all totally original, and that’s hard to follow. … I’ve always avoided sequels, unless I felt there was something fresh. “


 Aliens animated picture Aliens animated picture Aliens animated picture

© 20th Century Fox Home Entertainment

Mijn vraag nu, wie zal de plaats innemen van Ripley? Want ja, aliens praten niet, en je kan moeilijk 2 uur lang naar buitenaardse wezens kijken alsof het een natuurdocumentaire is zonder voice-over. Er zal dus gedacht moeten worden aan sprekende wezens, en liefst van de menselijke soort. Ridley vertelde iets over een mogelijke ontmoeting tussen de Weyland en de Yutani mensen. Ridley denkt zelfs opnieuw aan een vrouwelijke hoofdrol. “Well, the main character [in the prequel] will be a woman, yeah. We’re thinking it could go down that route, yeah. When I started the original “Alien,” Ripley wasn’t a woman, it was a guy. During casting, we thought, “Why don’t we make it a woman?” De opnames gebeuren – bijna noodgedwongen – met de nieuwe 3D technologie. De eerste film komt uit in 2011 en een jaar later Prequel #2 (2012).

Update 08/09/2010: Het ziet er naar uit dat Gemma Arterton de vrouwelijke hoofdrol zal vertolken in de opkomende alien-prequels, en een beetje in de voetsporen zal lopen van Sigourney Weaver die niet meer in de films zal verschijnen. Scott was volgens een artikel in de Sunday Times zo onder de indruk van Arterton’s acteerwerk in The Disappearance of Alice Creed (2009), dat hij haar spontaan uitnodigde om te praten over een mogelijke rol in de film, en blijkbaar heeft hij de hoofdrol in gedachten voor haar. Als ze de rol daadwerkelijk krijgt, zou het wel eens kunnen dat haar carrière, net als in ’79 die van Sigourney Weaver, een flinke duw voorwaarts krijgt.

***Related Posts***
17/02/2017: Alien: Covenant filmbespreking
02/03/2017: Hier de tweede Alien: Covenant trailer
28/11/2015: Fox schrapt De Blomkamp Alien 5 en Fantastic Four 2
22/02/2015: Komt de nieuwe Alien film na de gebeurtenissen uit Prometheus 2?
20/07/2012: Prometheus filmbespreking
14/05/2012: Prometheus verklapt misschien iets teveel
11/11/2011: Aliens filmbespreking
17/01/2011: Alien prequels dood en begraven?
25/04/2010: Ridley Scott wil 2 Alien prequels
29/04/2009: Alien voor Ridley Scott, Predator voor Rodriguez
07/07/2008: Top 10 Best Monster
28/08/2007: Aliens vs. Predator: Requiem trailer
09/07/2005: Ridley Scott kiest voor Alien 5
10/04/2005: Alien 5 of Gladiator II
09/12/2004: Alien 5 zit er misschien aan te komen
03/11/2004: Alien vs. Predator van Paul W.S. Anderson
27/07/2004: Alien vs. Predator vs. Stupid Scientists

4 Comments

 1. Martin

  Had gelezen dat het donker en duister zou worden, veelbelovende prequels.

  Reply
 2. Jurgen

  Klink bijzonder interessant, misschien ook een uitgelezen moment voor eerherstel van HR Giger die bij de sequels vaak in de credits werd vergeten.

  Reply
 3. jeremy

  eindelijk een lichtpuntje op het einde van die donkere tunnel. Ridley is de laatste jaren toch niet meer zo overtuigend geweest, maar een zwakke Ridley is nog steeds 10 keer beter dan om het even welke regisseur.
  ik vraag me wel af of prequel wel de beste optie was. waarom niet gewoon vertrekken van de tweede alien film (aliens). Met de prequel weet je altijd wel een beetje naar waar het verhaal naartoe gaat en dat is op zich al een spoiler.

  Reply
 4. Kons

  Ik zie Gemma Arterton wel een Sigourney Weaverke doen in de prequels. Ben ook wel benieuwd naar al die hetse rond die Space Jockey. Als mensen hier tegen zijn moeten ze maar niet gaan kijken.
  De eerste twee films waren uitstekend, de rest is rommel. Ben dus blij dat Ridley de franchise nieuw leven zal inblazen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *