Figurant afgevoerd met hoofdwonde op Tansformers 3 set

Ongelukken op een filmsets zijn schering en inslag. De meeste ongelukken zijn van nature materiële ongelukken, zoals kapot gesprongen lampen of filmlenzen van honderden duizenden euro’s die uit de handen glippen van de camera-assistent. Weersomstandigheden kunnen ook roet in het eten gooien, iets wat in Lost in La Mancha (2002) in geuren en kleuren in beeld werd gebracht, naast hoofdacteurs die plots krampen krijgen en niet meer kopen opdagen. Maar de ernstige ongevallen op een filmset zijn er wanneer menselijke slachtoffers vallen.

Een paar weken geleden viel een regisseur en haar cameraman nog van een stelling in een filmstudio met ernstige verwondingen, maar ook figuranten zijn blijkbaar niet meer veilig. Een neen, het is deze keer geen geklungel op een Europse filmset, maar wel op de Hollywoodset van Transformers 3 (2011) van Michael Bay. De 24-jarige Gabriela Cedillo is er ernstig gewond geraakt. De figurante was in haar eigen auto op de set om mee te werken aan de sequel. Haar voertuig werd voortgetrokken door een andere auto. Nadat de kabel brak, zou deze door haar wagen gesneden zijn en blijkbaar ook door haar schedel. De opnames zijn uiteraard stilgelegd.

De jonge vrouw werd vervolgens met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar ze direct een hersenoperatie onderging. Haar toestand is kritiek. Filmstudio Paramount heeft nog geen verklaring afgegeven. Het ongeluk gebeurde de dag voordat de opnames van Transformers 3 zouden worden afgerond. Gezien dit op het einde van de productie is gebeurd zal het geen invloed hebben op de film als dusdanig, maar het werpt toch een donkere schaduw op de productie. Dat een crewlid een lamp op zijn hoofd krijgt kan enigszins nog begrepen worden, maar dat een figurant het slachtoffer wordt is een stuk ernstiger. De grip mensen en verantwoordelijken van de speciale effecten moeten alles in het werk zetten om de veiligheid te garanderen van de acteurs en crewleden, maar zeker ook voor broodnodige figuranten die geen ervaring hebben met de perikelen van een filmset. Nu maar hopen dan de 3de regie-assistent alle vereiste documenten heeft ingevuld voor de verzekering van de figuratie.

Maar onze filmgeschiedenis telt nog vele andere filmslachtoffers. De stuntman Harry O’Connor overleed op de set van xXx (2002) wanneer hij in volle snelheid met een paraglider tegen een brugpeiler botste. De desbetreffende scene zit in de film, met uitzondering van de impact uit respect voor het slachtoffer. Setdresser David Ritchie stierf nadat hij een decorstuk op zich kreeg, op de set van Jumper (2008). Acteur Roy Kinnear viel in The Return of the Musketeers (1989) van zijn paard, brak zijn heup en bloedde dood. De stuntpiloot Art Scholl stierf op de set van Top Gun (1986) nadat hij zijn Pitts Special niet meer kon recht trekken na een horizontale spin. Acteur Brandon Lee stierf op de set van Top Crow (1994) nadat een kogel had blijven zitten in de loop van een vuurwapen met losse flodders. Een ongeval met figuranten gebeurde trouwens ook op de set van Valkyrie (2007), wanneer een truck op zijn zij belandde met een hoop figuranten in de laadruimte.

***Related Post***
27/05/2011: Rosie Huntington Whiteley in Transformers 3

1 Comment

  1. Gregg

    25 dollar?! en dan nog wel je eigen voertuig moeten gebruiken vind ik wel bijzonder laag, zeker n vergelijking met de vergoeding van megan fox. hoeveel miljoen zou zij niet opstrijken om haar stuntdouble te zien rondrijden in snelle voertuigen…??

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.