Het wordt uitkijken naar de A24 horrorfilm Heretic met Hugh Grant

Dit najaar zijn er heel wat horror en griezelfilms die op ons afkomen en we hebben het hier nog niet gehad over Heretic (2024) en deze film staat gepland voor 20 november 2024 en wordt uitgegeven door Belga Films. Deze psychologische thriller brengt niemand minder dan Hugh Grant terug op het grote scherm, maar dit keer speelt hij een rol die je hem nog nooit hebt zien vertolken, met name een duivelse antagonist. Regisseurduo Scott Beck en Bryan Woods, bekend van hun werk aan A Quiet Place (2018) als scenaristen, staan achter deze bloedstollende film. Qua regie hebben ze ons wel wat ontgoocheld met hun film 65 (2023).

© A24 / Belga Films

Korte inhoud: Het verhaal van Heretic draait om twee jonge missionarissen, Sister Barnes (Sophie Thatcher) en Sister Paxton (Chloe East), die van deur tot deur gaan om hun geloof te verkondigen. Alles lijkt routinematig, tot ze op de deur van Mr. Reed (Hugh Grant) stuiten. Wat volgt is een intense strijd om te overleven, waarbij de meisjes gedwongen worden hun geloof en vastberadenheid op de ultieme proef te stellen. Het concept van twee onschuldige individuen die vast komen te zitten in een psychologisch spel met een gevaarlijke vreemdeling roept vergelijkingen op met klassieke horrorfilms als The Strangers of Funny Games.

Hugh Grant kennen we natuurlijk als de charismatische leading man uit romantische komedies als Notting Hill en Four Weddings and a Funeral, maar in Heretic gooit hij het over een totaal andere boeg. Hier speelt hij met zijn Jeffrey Dahmer bril de sinistere Mr. Reed, een man die twee nietsvermoedende mormoonse missionarissen in een levensgevaarlijk kat-en-muis-spel verwikkelt. Grant is niet vreemd aan het spelen van slechteriken; we zagen een glimp van zijn duistere kant in films als Paddington 2 (2017) en Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023). Maar in Heretic tilt hij zijn rol naar een angstaanjagend nieuw niveau.

Beck en Woods staan bekend om hun vermogen om spanning op te bouwen met minimalistische dialogen en ijzingwekkende stiltes, en dat belooft ook hier het geval te zijn. Ze schreven eerder ook het script voor The Boogeyman (2023), en met Heretic keren ze terug naar hun favoriete genre: angstaanjagende thrillers die je de adem benemen. Wat deze film toch bijzonder maakt, is niet alleen de casting van Grant in een duistere rol, maar ook de manier waarop religie en horror worden gecombineerd. Religie en geloof vormen de kern van het verhaal en in Hollywood noemen ze zoiets ‘Holy Horror’. De missionarissen zijn jong en onervaren, maar worden gedwongen om in hun diepste overtuigingen te graven om te overleven. Dit thematische element geeft de film een extra laag van psychologische spanning, naast de gebruikelijke jump scares en schrikmomenten die je van een A24-horrorfilm mag verwachten.

De filmstudio A24 heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als dé bron voor originele en innovatieve horrorfilms. Denk aan titels als Hereditary, Midsommar, en The Witch. Het feit dat Heretic deel uitmaakt van hun 2024 line-up (naast andere verwachte titels zoals Love Lies Bleeding en MaXXXine) zegt veel over het potentieel van deze film om uit te groeien tot een moderne horrorhit. A24 staat bekend om hun aandacht voor detail, spannende scripts en meesterlijke regie, en deze horrorfilm lijkt hier geen uitzondering op te zijn.

De film beleefde zijn wereldpremière tijdens het Toronto International Film Festival in september 2024, en werd daar enthousiast ontvangen. Critici zijn lovend over de prestatie van Hugh Grant als slechterik en prijzen de film om zijn ijzingwekkende sfeer en verrassende wendingen. Op Rotten Tomatoes behaalde de film een indrukwekkende 93% score op 45 reviews, wat erop wijst dat Heretic vermoedelijk ook in de smaak zal vallen bij het publiek. De nabije toekomst zal het uitwijzen.

*** Heretic trailer ***


2 Comments

  1. Skylar

    Hugh was fantastisch als een kwaadaardige creep in The Gentlemen. En de Dungeons & Dragons-film, trouwens. Ik ben verkocht.

    Reply
  2. Johan

    Beck en Woods zijn eigenlijk niet zo’n talentvolle regisseurs. Ik vond 65 zo’n verspilling van een potentieel interessante film. Ik hoop dat ik alsnog aangenaam verrast zal zijn.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *