Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story op Netflix

Netflix heeft een gat in de markt gevonden zo blijkt met hun misdaad-docu-drama’s. Er zijn er momenteel tientallen en allen zijn het nagelbijters. Zeker omdat het vaak gaat over serial killers die echt hebben bestaan, maar ook omwille van de kwaliteit van de ensceneringen van deze waar gebeurde scènes. Ze moeten zeker niet onderdoen voor een reguliere fictiefilm. Sommige docu’s zijn zo succesvol dat Netflix er zelfs een langspeelfilm van heeft gemaakt, zoals Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019) over de seriemoordenaar Ted Bundy. De enige seriemoordenaar die nog zonder een docu-drama bleef was Jeffrey Dahmer, maar dit is nu voorbij met “Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story” (2022).

Korte inhoud: Milwaukee 30 jaar geleden. Jeffrey Dahmer is één van Amerika’s meest beruchte seriemoordenaars. De serie wordt grotendeels verteld vanuit het oogpunt van zijn slachtoffers, en duikt diep in de incompetentie en apathie van de politie waardoor de inwoner van Wisconsin een meerjarige moordpartij kon doorstaan. De serie dramatiseert ten minste 10 gevallen waarin Dahmer bijna werd aangehouden maar uiteindelijk werd losgelaten. De serie zal naar verwachting ook gaan over Dahmer, een keurige, knappe man, die herhaaldelijk vrijgelaten werd door de politie en door rechters die mild waren toen hij werd beschuldigd van kleine misdaden.

Ondanks zijn nationale reputatie, zullen velen vermoedelijk een afkeer hebben van de vele gruwelijke details over de man, op het randje van het smakeloze. Kan je van een dergelijk figuur die voor heel wat families een trauma werd een serie maken voor het vermaak van de Netflix kijker? Uiteraard wringt het aan alle kanten en het is begrijpelijk dat de familieleden hier niet mee opgezet zijn, maar anderzijds is het goed dat mensen weten dat deze figuren bestaan en dat ze alert moeten zijn op bepaalde signalen, alsook weet hebben van hoe disfunctioneel de politie wel niet kan/kon zijn. En er zijn nog meer redenen om deze serie een kans geven:

Regisseur bij series zijn minder belangrijk dan diegene die de serie heeft geschreven en in dit geval is dat zesvoudig Emmy winnaar Ryan Murphy (Glee, Pose, Ratched, The Politician). De man weet hoe hij een serie moet maken. Let wel, niet al zijn series zijn een schot in de roos, maar als ze dat zijn, zijn ze ook werkelijk goed.

Netflix heeft een knappe cast bijeen kunnen brengen. Dahmer wordt gespeeld door Evan Peters, een zeer getalenteerde acteur die we al hadden opgemerkt in de latere “X-Men”-films als Quicksilver en in het populaire HBO-drama “Mare of Easttown”. Daarnaast zien we ook nog Richard Jenkins, Molly Ringwald, Michael Beach, Niecy Nash, Michael Learned, Penelope Ann Miller en Phet Mahathongdy. Stuk voor stuk knappe vertolkingen die het niveau van deze serie echt optillen.

De muziek voor deze serie werd geschreven door Nick Cave en Warren Ellis, twee muziek-iconen die zich de laatste tijd steeds meer storten op filmscores (The Assassination of Jesse James By the Coward Robert Ford, The Road, Lawless, Hell or High Water, Wind River). En dat is toch wel een immense troef.

Kortom, dit is niet het soort series die ons als kijkers aan het lijntje houdt met van de pot gerukte theorieën om zo extra episodes uit te persen, maar snijdt daar waar de schade is gemaakt. Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story is sinds 21 september 2022 te zien op Netflix.

*** “Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story” trailer ***

5 Comments

 1. Michelle

  Net zoals bij Ted Bundy en de Zodiac moordenaar is het vooral de ordediensten die een mal figuur slaan. Intens en schokkend en niet voor gevoelige kijkers!

  Reply
 2. MRanker

  Over Dutroux zullen ze wel geen serie maken…

  Reply
 3. Beava

  Acteur die me het meest is bijgebleven is actrice Niecy Nash en ik kende haar enkel van Reno 911.

  Reply
 4. StephiDax

  Echt wel een creepy serie en goed gefilmd en zo. Je krijgt echt schrik van die kerel.

  Reply
 5. Stephenrap

  Wat mij betreft het beste wat er momenteel te zien is op Netflix

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *