Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023) **** 4k UHD recensie

Paramount Pictures heeft niet veel financieel succes gehad met hun fantasiefilm Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023) gezien het toch wel een pijnlijke flop werd, en hiervoor zijn wel een aantal redenen op te noemen. Maar de film is allesbehalve slecht, meer nog, ik heb er van genoten en ik ben geen Chris Pine fan.

Korte inhoud: Een charmante dief (Chris Pine) en een groep onwaarschijnlijke avonturiers ondernemen een epische overval om een verloren relikwie terug te halen, maar het loopt gevaarlijk mis als ze de verkeerde mensen tegenkomen. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves brengt een rijke wereld en speelse geest uit het legendarische rollenspel naar het grote scherm in een hilarisch en actievol avontuur.

Dungeons & Dragons is ontstaan in de jaren 70 en werd een succes in de Verenigde Staten vooral bij studenten. In de jaren 80 kreeg D&D bijzondere aandacht van de media. Aan het begin van de 21e eeuw spelen naar schatting wereldwijd circa 20 miljoen mensen D&D. Gameverfilmingen zijn echter wel geen vaste waarde, meer nog, er zijn meer mislukte adaptaties dat echt geslaagde films. Zelfs de Resident Evil serie is een treinongeluk. Maar deze prent heeft toch wel een pak grote namen voor de camera. Zo zien we ondermeer Michelle Rodriguez, Hugh Grant, Sophia Lillis en Sophia Eleni.

Ik hield van van hun eerste poster, vooral gezien het de nadruk legt op de memorabele personages van de game in plaats van een overdreven gephotoshopte collage van gezichten van beroemdheden zoals dat tegenwoordig het klassiek ontwerp is voor heel wat actieposters. Er is alleen één probleem: een van de monsters op deze poster komt niet uit Dungeons & Dragons, maar uit het artwork van het rollenspel Pathfinder. In de linkerhoek van de ampersand is een hersenwezen met klauwen en een langwerpige tong te zien. Het is een behoorlijk griezelig wezen dat zeker in de wereld van D&D past, maar het is eigenlijk het ontwerp dat wordt gebruikt in Pathfinder voor de Intellect Devourer. Dus ja, er zal wel een copyright discussie zijn geweest en bijgevolg ook een nieuwe poster.

Eén ding stond al vast, de nieuwe film zou het veel beter doen dan de eerste Dungeons & Dragons (2000) film, wat een complete mislukking was en tevens ook een gigantische filmflop. De nieuwe film werd geschreven en geregisseerd door John Francis Daley en Jonathan Goldstein, maker van de overheerlijke komedie Game Night (2018). Het zat dus in goede handen.


© Paramount Pictures

Deze film betovert vanaf het allereerste moment met een boeiende en hilarische vertelling. Chris Pine schittert als Eldgin, de charismatische leider van een onwaarschijnlijke groep ex-dieven die hun krachten bundelen om de bedrieglijke Forge (meesterlijk vertolkt door Hugh Grant) te overwinnen. Het is een popcornfilm, maar wel een van de beste soort. De humor is treffend gedoseerd en voelt nooit geforceerd aan. Zelfs voor degenen die niet bekend zijn met het onderwerp, is het verhaal moeiteloos te volgen en neemt het je mee op een meeslepende reis. De cinematografie van Barry Peterson is indrukwekkend, waardoor je volledig wordt ondergedompeld in de wereld van avontuur en fantasie. Echter, een kleine smet op deze schitterende productie is de lage dunk die de makers lijken te hebben over D&D, wat helaas een opkomende trend lijkt te zijn, zoals we eerder al konden zien met de cast van Snow White en hun lage dunk over de oorspronkelijke tekenfilm. Er is echter een verschil, het bronmateriaal van D&D is niet meteen dat tijdloze meesterwerkje van Disney, en was een complete herwerking misschien wel op zijn plaats.

Gezien de box-office denk ik niet dat er geld zal zijn voor een sequel, en zelfs de makers John Frances Daley en Jonathan Goldstein hadden dit project eigenlijk niet gezien als een franchise maar eerder een standalone film. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves is sinds te verkrijgen op UHD, DVD en Blu-Ray met deleted en extended scenes, gag reel en nog heel wat making of filmpjes.


Review Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves trailer ***

1 Comment

  1. Morgan

    Nog niet gezien. De trailer ziet er wel gek uit, en ik heb dat game versleten toen ik nog op de schoolbanken zat! Ik heb zelfs ooit de eerste film gezien en dat was inderdaad geen meesterwerk.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *