Disney reageert op kritiek van Peter Dinklage over Snow White film

Het gebeurt niet vaak dat Disney zo snel is in het ontmijnen van kritiek over hun opkomende film, maar dat mocht Peter Dinklage (foto uit Game of Thrones) ondervinden nadat hij wat kritiek had geuit op de opkomende Snow White (2023) film in een WTF Podcast. Er werd Peter de vraag gesteld wat hij vond van de casting van latina Rachel Zegler als Sneeuwwitje, en zijn repliek was verrassend:

“Letterlijk, zonder iemand te beledigen, maar ik was een beetje verrast toen ze erg trots waren om een Latina-actrice als Sneeuwwitje te casten, maar je vertelt nog steeds het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen,” zei Dinklage. “Doe een stapje terug en kijk wat je daar doet. Het heeft geen zin voor mij. Je bent op een bepaalde manier vooruitstrevend, maar dan maak je nog steeds dat verdomde achterlijke verhaal over zeven dwergen die samen in een grot leven. Wat ben je verdomme aan het doen, man? Heb ik dan niets gedaan om deze zaak aan de kaak te stellen? Ik denk dat ik blijkbaar nog niet luid genoeg ben geweest.”

Disney is al een paar jaartjes geleden op de woke-trein gesprongen en proberen hun imago wat bij te stellen van het stereotype, zelfs seksistische tot licht racistische oudere content van de Mouse House. En in wezen vind ik het wel een goede zaak dat jonge kinderen worden blootgesteld aan een meer inclusieve levensopvatting. Het probleem is dat die woke politiek soms ook films aantast. Ik denk dan aan de laatste Star Wars films waarin het feminisme echt wel door onze strot werd geduwd en zo ‘on the nose’ dat het lachwekkend werd. Of wat dachten jullie van de ‘all girls avengers’-shot in Avengers: Endgame (2019).

Dinklage had niets met Snow White te maken maar sprak gewoon als fan die uiteraard begaan is met film waarin ‘kleine mensen’ aan bod komen. Zijn ongenoegen met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen begon zich in ieder geval te verspreiden op sociale media, en toen de Hollywood Reporter om commentaar vroeg, reageerde Disney vrij snel. “Om te voorkomen dat de stereotypen uit de originele animatiefilm worden versterkt, pakken we deze zeven personages op een andere manier aan en hebben we overleg gepleegd met leden van de dwerggemeenschap. We kijken ernaar uit om de nieuwe versie te delen terwijl de film na een lange ontwikkelingsperiode in productie gaat”, vertelde een Disney woordvoerder. Volgens bepaalde bronnen zouden de dwergen gezien worden als ‘magische wezens’ maar we zullen moeten wachten op de release.

Ik verwacht er zelf niet al teveel van, en al zeker niet omdat ze weer Gal Gadot willen casten, deze keer als de boze heks. De enige goede Gal Gadot film is de eerste Wonder Woman (2017) en de Zack Snyder’s Justice League (2021), de rest kan me gestolen worden. En regisseur Marc Webb is nu ook weer niet een regisseur die het format zal heruitvinden. Maar we zullen zien… Oh en fun fact, Peter Dinklage zullen we binnenkort zien in de film The Dwarf (2023) van Brad Anderson. Hopelijk kan hij daar de stereotypen recht zetten.

6 Comments

 1. Janaïka

  Hij heeft wel een punt.

  Reply
 2. Lucas

  Dwerg betekent niet alleen klein. De term “dwerg” zelf vindt zijn oorsprong als een directe verwijzing naar dwergen uit de Duitse mythologie.

  Reply
 3. Patrice

  Wat is het volgende? Sinterklaas en de “magische neger”?

  Reply
 4. Damian

  Heet ze niet Sneeuwwitje omdat ze zo ongelooflijk blank is?

  Ik ben helemaal voor representatie, en kan het eerlijk gezegd geen fuck schelen dat ze haar niet als blank hebben gecast, maar het is gewoon een beetje grappig. Ikzelf heb geen problemen dat een Afro-Amerikaanse acteur een rol speelt van een blanke in veel films, maar in dit geval is het al even logisch als Jezus te casten door een blanke man.

  Reply
 5. Conan the Librarian

  ‘Snow Not So White and the Seven Short Fantasy People’ zo goed?

  Reply
 6. serge

  Wel grappig maar is een beetje zoals met de discussie over het klimaat, je kan onmogelijk ten strijde trekken tegen de uitstoot en dan wijn drinken afkomstig van Zuid-Afrika.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *