Lily James en Sebastian Stan stralen als Pam & Tommy

Je voelt je een halve voyeur bij het zien van de miniserie “Pam & Tommy” (2022), vooral omwille van het feit dat de echte Pamela Anderson eigenlijk niks te maken wou hebben met dit project of met deze beschamende gebeurtenis in haar leven. En ik kan haar volledig begrijpen. Dit hebben gezegd is de serie allesbehalve voyeurisme en brengt het eigenlijk een mooi portret van Pam alsook een beeld van de tragiek dat zoiets meebrengt en het drama dat zich ontplooit voor al wie met de handel van die fameuze sekstape te maken heeft.

© Hulu & Disney+

Korte inhoud: We bevinden ons in 1995. Tijdens de renovatiewerken aan de villa van Pamela Anderson (Lily James) en Tommy Lee (Sebastian Stan) – die na slechts 96 uur van elkaar te kennen de beslissing namen om met elkaar te trouwen – heeft de timmerman Rand (Seth Rogen) het hard te verduren met de moodswings van Tommy en dit leidt al snel tot een confrontatie. Rand zit in geldnood en wanneer hij ook nog eens ontslaan wordt tot zelfs met een pistool bedreigd door de wat losgeslagen Tommy beslist hij om de brandkast te stelen. Wat hij echter niet wist is dat naast wat cash geld en vuurwapens ook een hi-8 tap zat met de huwelijksreis van het koppel met heel wat seksueel expliciete beelden.

In eerste instantie was Seth Rogen en Evan Goldberg die het project ontwikkelden onder hun productiebedrijf Point Gray Pictures met James Franco die de miniserie zou regisseren en de rol van Tommy Lee zou spelen. In december 2020 had Franco de serie verlaten en werd aangekondigd dat Hulu het project groen licht had gegeven met een seriebestelling van acht afleveringen. Rogen en Goldberg bleven aan boord als uitvoerende producenten en Seth kreeg ook een belangrijke rol.

De serie werd geschreven door Robert Siegel, die ook The Wrestler (2008) and The Founder (2016) schreef, twee sterke dramatische langspeelfilms. De man heeft echter geen ervaring in het schrijven van een serie en dat voel je meteen. Ik had het gevoel dat hier ergens een 2 uur durende film zat die veel beter had geweest dan deze 5 uur durende serie. Er zit veel rotzooi in de serie maar ik vermoed dat de makers gaandeweg beseften dat ze moeite zouden hebben om een filmdistributeur te vinden, zeker omwille van het feit dat Pamela afstand had genomen van het project.

Anderzijds wel grappig dat uitgerekend Disney+ de serie uitbrengt, de studio waar goede zeden hoog in het vaandel staan. Een film over een sekstape ligt nu niet bepaald in hun register. In tegenstelling tot Pamela heeft Tommy Lee wel zijn zegen gegeven en hij heeft zelfs Sebastian Stan bijgestaan met de vertolking. En de vertolkingen zijn het grote pluspunt van deze serie – los van het krankzinnig verhaal. Sebastian is hilarisch als Tommy Lee en staat in schril contrast met zijn ingetogen rol als de Winter Soldier. Hier is hij de flamboyante, getatoeëerde rocker met een grote mond en een al evengrote penis in een veel te klein slipje. In de eerste episode lijkt hij een echte etter te zijn, maar gaandeweg zien we dat zijn liefde voor Pamela zuiver is (althans dat is was de serie ons wil doen laten geloven). Daarnaast zien we een schitterende Lily James die haar transformatie maakt van Assepoester naar rondborstige Playmate. Lily brengt niet alleen een perfecte interpretatie van hoe wij Pamela kennen, maar ze weet ook voldoende emotie te steken in haar rol, en op het einde van de rit ga je echt meevoelen met haar.

De rol van de ietwat dwaze sleazebag wordt gespeeld door Seth Rogen, een toch wat ondankbare rol van de man die de tape heeft gestolen en hier geld wou uitslaan met de hulp van de andere sleazebag Uncle Miltie gespeeld door Nick Offerman. Maar het leidt tot heel wat comic relief wanneer hij aanpapt met de porno-actrice Erica (Taylor Schilling) of het aan de stok krijgt met de maffioze Butchie gespeeld door niemand minder dan Andrew Dice Clay.


© Hulu & Disney+

De eerste 2-3 episodes verschillen ietwat van toon met de rest van de serie in die zin dat ze vooral het accent legt op glamour en seks, daar waar de rest dieper graaft in het menselijk falen, zowel voor Rand als voor Tommy en Pam. De eerste 3 episodes zijn ook geregisseerd door Craig Gillespie – die momenteel bezig is om Trevante Rhodes te regisseren als Mike Tyson in de serie Iron Mike, en Craig schrikt er niet voor terug om effectief een scène te shooten waarin Tommy een conversatie heeft met zijn sprekende penis. Het lijkt absurd en deze absurde humor komt verder niet meer voor in de serie. De andere episodes werden geregisseerd door vrouwen, Gwyneth Horder-Payton en Hannah Fidell, en je merkt meteen dat zij beiden andere accenten leggen.

Zal de serie ergens in de prijzen vallen? Ik vermoed van niet. Maar het is verre van een minderwaardig product, en dat is hoofdzakelijk te danken aan het niet onaardig acteerwerk en het oog voor detail (zowel op vlak van locaties als op vlak van make-up en wardrobe). En voor wat het waard is, ik heb na het zien van de serie ook een pak meer respect gekregen voor Pam en Tommy, ook al besef ik dat dit een serie is en bepaalde zaken zonder twijfel in een bepaald daglicht zijn geduwd. Maar ik heb jarenlang gedacht dat het een goedkope promotiestunt was, en stond nooit stil met de tragiek. Dit was geen gelekte video van een kerel die zijn piemel liet zien aan een jonge onbekende dame en achteraf met schaamrode wangen deze video op social media ziet verschijnen, dit was een home-video tussen een verliefd koppel die gestolen werd. Dat deze gelekte video de acteercarrière zou hebben beïnvloed van Pamela betwijfel ik, maar hoe dan ook heeft ze wel een stempel gezet op een periode uit onze geschiedenis. Vanaf is de serie te zien op Hulu en Disney+.


Review “Pam & Tommy” (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** “Pam & Tommy” trailer ***

1 Comment

  1. Daan

    Inderdaad een zalige casting, ik dacht even dat het een docu-reeks was met echte beelden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *