Joseph Kosinski’s FI trailer met Brad Pitt achter het stuur

Producer Jerry Bruckheimer en regisseur Joseph Kosinski werken na Top Gun: Maverick (2022) opnieuw samen, maar deze keer gaan ze niet snelheidsrecords breken in de lucht maar wel op een F1 track. Apple had alle vertrouwen in de film gezien het 300 miljoen dollar prijskaartje. En ja, de film komt gelukkig niet alleen uit op AppleTV maar krijgt een IMAX bioscooprelease. Het valt nog altijd wel af te wachten op F1 zoveel bezoekers naar de bioscoop kunnen halen. Los van de Pixar animatiefilms Cars zijn de twee beste F1 race-track films die enorme recettes hadden, met name Rush (2013), Gran Turismo (2023) en Ford v Ferrari (2019). SAMEN hebben deze drie film wereldwijd slechts 444 miljoen opgebracht. F1 heeft 600 miljoen nodig voor nog maar een break-even.

© Apple Original Films

Met de nieuwe trailer zijn we nog altijd niet veel wijzer geworden waarover de film gaat, buiten het klassieke cliché verhaal van iemand die uit zijn pensioen wordt gehaald om een race te winnen. Deze verhalen hadden we al sinds Days of Thunder (1990), ook al een Jerry Bruckheimer film. De persoon op pensioen is zonder twijfel Brad Pitt in de rol van Sonny Hayes, die terugkeerde naar de sport als mentor van rookie-teamgenoot Joshua “Noah” Pearce (Damson Idris) in het fictieve APXGP-team onder leiding van Ruben (Javier Bardem).

Pitt ziet er in deze film ook echt wel oud uit, en dat is logisch gezien de man er ondertussen al 60 is. De gemiddelde leeftijd van een F1 piloot ligt tussen de 26 en 30 jaar. De oudste race-piloot moet volgens mij Fernando Alonso zijn en hij was er 41 in 2023. F1-coureurs moeten een uitzonderlijke fysieke fitheid behouden om de hoge G-krachten, hitte en algemene fysieke belasting tijdens races te doorstaan. Jongere coureurs hebben vaak een fysiek voordeel, omdat hun lichamen beter bestand zijn tegen de ontberingen van de sport. Maar jongere mensen hebben over het algemeen snellere reflexen en betere reactietijden, wat cruciaal is in een sport waar beslissingen en acties in fracties van een seconde moeten worden genomen. Jongere coureurs hebben doorgaans meer energie en herstellen sneller van de stress van racen, naast het feit dat ze vaak meer bereid zijn om risico’s te nemen, wat kan leiden tot opwindende prestaties en doorbraken. Maar ja, dit is cinema en dus moeten we dit allemaal negeren.

In de film zien we ook nog rollen voor Kerry Condon, Tobias Menzies, Sarah Niles, Kim Bodnia en Samson Kayo completeren de cast voor de racefilm. De opnames voor ‘F1’ hebben plaatsgevonden tijdens de daadwerkelijke Formule 1-evenementen, zoals de Britse Grand Prix van vorig jaar, de sportwagenrace Rolex 24 in Daytona in januari en meer. En uiteraard zullen deze reizen ook wel hebben bijgedragen aan het astronomische prijskaartje voor de film, want indien je naar de trailer kijkt zou je niet denken dat deze film zoveel heeft gekost. Hoe dan ook snap ik niet waarom Apple dacht dat dit een goede investering zou zijn, maar wie weet slaagt golden boy Joseph Kosinski er opnieuw in om te stunten. Zijn Top Gun sequel had een recette van 1,5 miljard dollar en NIEMAND had dit verwacht. Maar dan zullen ze volgens mij wel moeten uitpakken met iets wat de emoties kan beroeren, want ik weet niet of de massa zit de wachten op een film waar snelle wagen rondjes rijden op een track. De toekomst zal het uitwijzen en deze toekomst ligt ergens na 26 juni 2025. Ik vermoed dat er nog heel veel post-productie aan te pas zal komen, niet alleen om speciale stunts mee te maken maar vermoedelijk ook om heel wat reclame te wissen die aanweig waren tijdens hun opnames op de verschillende circuits.


3 Comments

 1. Archi

  Het is een teaser op muziek van Queen die niks zegt.

  Reply
 2. Quantum

  Ik ken al de titel van de sequel 🙂

  Reply
 3. Cedric

  Dit is één van de beste weergaven van snelheid en racen die ik heb gezien. Het lijkt niet op het typische versnelde beeldmateriaal dat ze gewoonlijk doen. Coole camerahoeken ook.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *