Ford v Ferrari (2019) **** Blu-ray recensie

20th Century Fox heeft geluk gehad met de release van Ford v Ferrari (2019) ook bekend als Le Mans ’66, de laatste film van James Mangold (Walk the Line, Logan), dat het net voor ed Corona-storm is uitgekomen want zelfs zonder dat heeft de film nog maar net uit zijn kosten kunnen komen. Wereldwijd bracht de film 225 miljoen dollar op en dat is véél te weinig voor een film met productiekost van 100 miljoen dollar.

Korte inhoud: Film over het waargebeurde verhaal van auto-ontwerper Carroll Shelby (Matt Damon) en autocoureur Ken Miles (Christian Bale). Samen bouwden zij een raceauto voor Ford Motor Company om de strijd aan te gaan met het dominante raceteam van Enzo Ferrari tijdens de 24-uur van Le Mans in 1966.

De film ligt een beetje in de lijn van die andere racefilm Rush (2013) van Ron Howard over de rivaliteit tussen James Hunt en Niki Lauda. Tevens ook een film die met moeite 100 miljoen dollar kon ophalen wereldwijd. Racefilms zijn gewoon niet in trek bij het grote publiek, hoe goed deze films ook moge zijn.

Deze film had 5 jaar geleden al gemaakt moeten zijn met regisseur Joseph Kosinski die Tom Cruise en Brad Pitt in de hoofdrollen had willen zien in Go Like Hell. Maar dit zijn twee drukke mensen en indien er wat verschuivingen zijn in de planning dan kan het wel eens gebeuren dat een project ‘on hold’ blijft en opnieuw opgepikt wordt door een ander team. En dit zijn waardige substituten, ook al was het wel eens leuk geweest om Pitt en Cruise samen in een film te zien. Maar Pitt en DiCaprio in één film samen te zien was ook wel leuk (cf. Once Upon A Time).

In ieder geval, zo maak je een meer dan 2 uur durende film; een solide script met sterke dialogen, met geweldige regisseurs-keuze en acteurs die hun beste vertolking brengen en elke scene de moeite waard maken om te bekijken. En de film is dan ook nog eens gebaseerd op waar gebeurde feiten. Bale en Damon is het soort matchup van filmsterren dat we tegenwoordig zelden krijgen. Bale is toch de hoofdrolspeler tussen de twee, en hij toont opnieuw zijn veelzijdigheid als acteur dat hem misschien wel de meest interessante filmacteur maakt die vandaag in Hollywood werkt. Maar Damon is niet minder indrukwekkend. Dit zijn echt filmsterrollen en beide staan aan de top van hun spel. Naast de twee hoofdacteurs zien we ook nog rollen voor Jon Bernthal, Josh Lucas en Caitriona Balfe.

En terwijl het personage van Bale dichter bij de grote race komt en Ford-leiderschap meer bij het proces wordt betrokken, zal het script zeker kritiek uiten op de manier waarop het bedrijf met de situatie omging. Ford v Ferrari is gelukkig niet alleen één grote, door het bedrijf goedgekeurde commercial. De motivatie van Miles gaat veel meer het vertrouwen hebben in je eigen gevoelens en minder op de corporate agenda. Maar gelukkig draait alles uit op een sportwedstrijd op het circuit.


© 20th Century Fox Home Entertainment

Naast de acteurs en het script wil ik ook nog iets vertellen van de indrukwekkende cinematografie van Phedon Papamichael die de racesequenties echt tot leven maakt. Eén schot in het bijzonder voelt econisch aan van Bale’s gezicht, zijn mond bedekt met schaduw, maar zijn doordringende ogen in een lichtbalk, in volledige concentratie midden in de race. Vanuit het oogpunt van speciale effecten zien de races er ook geweldig uit. De CGI overweldigt zelden in vergelijking met echte stunts, maar in deze film was het resultaat toch wel verbluffend. Ook het werk van de geluidsmonteurs en mixers mag niet over het hoofd gezien worden. En zo zie je maar eens het verschil tussen een film van James Mangold en een film van Transformers-regisseur Michael Bay. Beide gebruiken heel wat cgi, maar het verschil in emotionele impact van de scènes is overweldigend.

De film werd verschillende keren genomineerd maar viel niet echt in de prijzen met uitzonderingen voor wat awards voor de klank en de cinematografie. Op is de Blu-ray beschikbaar – die jullie zullen moeten aanschaffen online want de winkels zijn gesloten. Op de schijf vinden we geen audio-commentaar van de regisseur maar wel een making of. In alle eerlijkheid had ik toch meer verwacht.


Review Ford v Ferrari (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Ford v Ferrari trailer ***


1 Comment

  1. Graham

    Deze was beter dan Rush, ook al denk ik dat je een minimum iets van de rivaliteit tussen Ford en Ferrari moet kennen om er ten volle van te genieten. Mooie film!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *