Top Gun: Maverick (2022) **** Blu-ray recensie

Het was een beetje onverwacht toen Tom Cruise uit het niets opdook tijdens de San Diego Comic Con 2019, met de gloednieuwe trailer van Top Gun: Maverick (2022). Een film die ons meteen 36 jaar terug katapulteert naar Top Gun (1986). Ja het is al zo lang geleden. Een mens wordt snel oud…met uitzondering dan van de alien Tom Cruise (volgende maand 60 jaar), want hij mag dan nog wel een paar rimpeltjes meer hebben, hij was terug in vorm en klaar om langs die control tower te scheuren. Het script werd geschreven door Peter Craig, Justin Marks, Christopher McQuarrie en Eric Warren Singer.

Korte inhoud: Het is jaren geleden dat Pete ‘Maverick’ Mitchell (Tom Cruise) de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Wanneer vice-admiraal Chester “Hammer” Cain (Ed Harris) van plan is het hypersonische “Darkstar” scramjet-programma af te sluiten en het geld om te leiden naar drone-programma’s, brengt Maverick het prototype naar zijn Mach 10-snelheidsdoel voordat Cain arriveert. Maar Maverick wil verder en de zaken lopen niet zoals gepland. Cain staat klaar om Maverick te arresteren vanwege zijn roekeloosheid, maar admiraal Tom “Iceman” Kazansky (Val Kilmer), de commandant van de Amerikaanse Pacific Fleet, zijn vriend en voormalige rivaal, grijpt in en beveelt Maverick naar NAS North Island te komen als TOPGUN-instructeur voor een dringende missie. Daar moet hij de elite klaarstomen onder de bevoegdheid van Vice Admiral Beau “Cyclone” Simpson (Jon Hamm) en Rear Admiral Solomon “Warlock” Bates (Charles Parnell). Maverick ontmoet er ook Penelope “Penny” Benjamin (Jennifer Connelly), een oud lief van hem die ondertussen een alleenstaande moeder is en eigenaar van een kroeg. Penny zat niet in de eerste Top Gun al is er in conversaties wel sprake van de oude vlam van Maverick “He told me all about the time you went ballistic with Penny Benjamin.” zei Carole, de partner van Goose, over zijn vorige lief.

En spreken over wat 33 jaar met het lichaam van een mens kan doen, bekijk Val Kilmer. Hij maakt ook zijn comeback voor een kleine rol als Ice Man. De man is nog maar pas hersteld van een 2 jaar lange strijd met keelkanker en ze hebben met hoogtechnologische systemen zijn stem opnieuw gemaakt met samples uit vorige films. Val ziet er ook wat opgeblazen uit in zijn gezicht, vermoedelijk te wijten aan zijn 62-jarige leeftijd, de kanker en de medicatie. Maar hij ziet er in ieder geval véél beter uit ondanks zijn ziekte dan de 62 jarige Kelly McGillis die begrijpelijk geen terugkeer maakt voor deze film. De makers lieten in een communiqué weten dat ze met het verhaal verder wilden gaan en een nieuw verhaal wilden brengen met nostalgische elementen. Maar de echte reden zal zijn dat McGillis “oud en dik” is, zoals de actrice dat met zoveel woorden zei. In een reactie zei de actrice: “Ik ben oud en dik en ik zie er passend uit voor mijn leeftijd, en daar gaat die hele scène niet over.” Maar McGillis koestert geen kwade wil jegens Connelly en zegt dat ze ‘zo blij is dat ze die kans heeft gekregen’. Echter, m zelfs al mocht McGillis al even goed geconserveerd zijn als Cruise, was het de juiste keuze van de makers om een nieuw verhaal te vertellen.

Maar al deze ouderdomskwesties zijn niet aan de orde en regisseur Joseph Kosinski (Tron, Oblivion) heeft hier een film in elkaar gestoken die naadloos aansluit bij de eerste film. Het feit dat producer Jerry Bruckheimer ook van de partij is, heeft uiteraard ook wel geholpen hebben, al was het maar om de militaire faciliteiten ter beschikking te zetten van de filmploeg, gezien Bruckheimer waarschijnlijk wel veel contacten heeft. En dit betekent meteen ook dat we te maken hebben met echte jets in tegenstelling tot CGI. Ook al moet ik toegeven dat in post productie bij bepaalde shots van Tom Cruise toch ietwat van de rimpeltjes zijn verwijderd. In bepaalde shots ziet hij er 28 uit, terwijl in andere shots 50. Maar hoe dan ook, Tom is perfect in deze prent en hij draagt het verhaal volledig naar de finish. En de nieuwe rekruten helpen de film ook wat hedendaags en fris te maken voor een jonger publiek. Acteurs die in het oog sprongen waren ondermeer Miles Teller die de zoon van Goose speelt en een goede dynamiek heeft met Tom. Maar ook de nieuwe Ice Man – nu Hangman – Glen Powell heeft een verdienstelijke bijrol. Daarnaast zien we nog een diverse cast met Jay Ellis, Monica Barbaro, Danny Ramirez, Kara Wang, Greg Tarzan Davis, Jake Picking, Raymond Lee, Jack Schumacher en Manny Jacinto.


© Paramount Pictures

Het positieve, (1) de film sluit perfect aan bij de eerste Top Gun qua stijl, karakters en verhaal. De film is ook opgedragen aan de overleden Tony Scott en dat is ook wel correct gezien regisseur Joseph Kosinski trouw is gebleven aan de typische Top Gun beelden/scènes (de moto scène, de zons-ondergang, de mannen in blote torso met balspel aan het strand, de ontlading na de missie op een vliegdekschip en de dogfights). (2) de film brengt ook een nieuw verhaal met een nieuwe relatie, een nieuwe “job” voor Maverick en een nieuwe en gevaarlijke missie waarin Maverick niet alleen “Rooster”, de zoon van Goose, wil behoeden van gevaar maar tevens zijn eigen demonen en schuldgevoelens moet onderdrukken (3) de film brengt zowel spanning, nostalgie als humor (vooral naar het einde toe waar Maverick met Rooster op zoek moeten naar een nieuw vliegtuig. (4) De film duurt 2 uur en 11 minuten en er is geen minuut verveling of het gevoel dat ze het verhaal aan het rekken zijn.

Het minder goede, (1) bepaalde scenes zijn overbodig en voelen wat fake aan en dat met name de scènes tussen Cruise en Connelly. Let wel, Jennifer is perfect gecast en in alle eerlijkheid, ook al is zij er 51, zij ziet er uit al een jonge vrouw van 30. Qua leeftijd werkt dit perfect, maar wat mij stoorde was voornamelijk de ietwat lullige scènes die ze met elkaar hebben. Enerzijds een “teenage”-bedroom-sneaking-out-of-the-window scène of die onnozele zeilboot tochtjes? Ik had dit allemaal wel willen ruilen met een iets meer karaktervolle vrouwenrol. Misschien hadden ze Jennifer in de film moeten koppelen aan Jon Hamm en zo het conflict tussen Maverick en Cyclone wat kunnen uitwerken. Nu had ik het gevoel dat deze twee sterke acteurs in dit verhaal onderbenut waren. En veel was niet nodig om hen meer relevant te maken. (2) Er was geen echte dreiging van de vijand, iets wat Tony Scott wel in zijn film kon steken ook al zag je ook nooit het gezicht van de vijand. Tony Scott’s Crimson Tide (1995) deed zoiets door de film te beginnen met nieuwsberichten over Russische oorlogsretoriek en dat zette alles wel op scherp. Hier is alles heel suggestief.

Er werd dan lang gespeculeerd om een reboot te maken met een nieuwe cast, maar uiteindelijk na de recente Mission: Impossible films was het duidelijk dat Tom Cruise nog steeds dé actiester is in Hollywood en dat hij zomaar geen tweede viool zou spelen. Ik heb er echt van genoten en zou aan iedereen aanraden om deze film te gaan zien in de bioscoop en indien het mogelijk is zelfs 17 euro neer te tellen voor een IMAX ticket, want het loont echt de moeite. Je kan als toeschouwer alleen maar respect hebben voor de gedrevenheid en de energie die Tom Cruise in zijn films steekt. Ik hoop echt dat hij nog heel veel films kan maken. Top Gun: Maverick is ondertussen verkrijgbaar op DVD en Blu-ray sinds .


Review Top Gun: Maverick (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Top Gun: Maverick trailer ***10 Comments

 1. Tim

  I feel the need.. the need for speed! Geweldig 🙂

  Reply
 2. Vito

  De twee vorige films van de regisseur waren maar middelmatig (Tron, Oblivion). Hij is vooral goed in het maken van een visuele stijl.

  Reply
 3. Sofie

  Dit ziet er goed uit!

  Reply
 4. Liawn

  Ik heb er van genoten, prachtige film en mooi vervolg

  Reply
 5. Brun

  Enige minpuntje aan de film zijn de wat fletse bijrollen.

  Reply
 6. William

  Mooie rollercoaster !

  Reply
 7. Meekz

  Zoveel muziek uit de eerste film die opnieuw werd gebruikt 🙂

  Reply
 8. Jeffrey

  Leuke rollercoaster en duurt geen minuut te lang.

  Reply
 9. White

  Ik vond het wel spijtig dat we nooit de vijand konden zien. Ze landen ook op een basis en we zien niemand, zelfs geen onderhouds-personeel 😮

  Reply
 10. Fran

  Ik kan letterlijk niet bedenken waarom iemand deze film niet leuk zou vinden. Vooral geen Amerikaans publiek. Amerika wint tegenover die stoute nucleaire machten.
  De liefdesscènes waren voor mij nog ok, enkel de witte navy outfit in de bar was zo een show-off momentje.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *