Werd Henry Cavill ontslaan door Netflix omwille van toxisch gedrag?

De Henry Cavill soap gaat door en het nieuws dat wordt gedeeld op social media is toch wel bizar, maar is tevens het soort nieuws dat niet meteen bevestigd zal worden door officiële bronnen. Maar neem dit toch allemaal met een korrel zout. Volgens de Los Angeles Magazine zou Henry Cavill ontslaan zijn van “The Witcher” omwille van zijn toxisch gedrag tegenover de vrouwelijke crew. WTF?!

De acteur werd twee seizoenen lang algemeen gewaardeerd door critici en publiek voor zijn vertolking van Geralt of Rivia. Maar nadat hij zijn Superman-comeback maakte in Black Adam (2022), kondigde Cavill al snel aan dat hij afscheid neemt van de Netflix-show. Er werden geen redenen gegeven in de oprechte lange verklaring maar hij liet uitschijnen dat hij terug zou keren als Superman, iets wat deels door Warner werd gecomminiceerd en door Dwayne Johnson die ietwat naast zijn schoenen aan het lopen was en hij de toekomst van de DCEU wou bepalen. Maar hij had geen rekening gehouden met James Gunn en Peter Safran de de sleutels hadden gekregen van DC Studio en besloten hadden om alles te rebooten.

De laatste berichten beweren dat Henry Cavill is ontslagen van “The Witcher” en dat hij niet uit eigen beweging is vertrokken. Er gaan geruchten dat de acteur giftig was op de set en zelfs ultimatums kreeg over zijn giftige gamer-bro houding tegenover de crew en vooral dames waardoor het moeilijk was om met hem samen te werken. Mijn eerste gevoel was dat dit nieuws verzonnen was door de misnoegde crew van The Witcher die niet tevreden waren dat Cavill het schip had verlaten. En ja, Cavill is een gamer en ja zijn personage in de serie was bij momenten vrouwenverslindleraar, en dat zou wel eens bij bepaalde mensen irritatie hebben kunnen opwekken. Was de show seksistisch? Ik dacht van niet. De serie had sterke vrouwelijke personages. Komt daar nog bij dat mensen die niks van games afweten vaal ook heel wat vooroordelen hebben over gamers, ook zijn zijn ze in de meeste gevallen heel vriendelijke individuen. Ik kan mij niet voorstellen dat Cavill een smeerlap was. Ik kan mij wel voorstellen dat hij misschien meer afwist van het karakters dat veel mensen achter de camera en dat hij misschien wel zin had om de leiding te nemen op narratief vlak.

Maar volgens roddelaccount Deuxmoi, werd Henry Cavill herhaaldelijk door Netflix gewaarschuwd voor zijn “giftige, gamer-bro” -achtige gedrag alvorens ze hem de laan hebben uitgestuurd. Naar verluidt zou hij buitengewoon moeilijk zijn om mee te werken en vooral tegenover de vrouwelijke crew-leden. Er waren nooit klachten over enig seksueel wangedrag, maar hij was giftig en respectloos met zijn woorden, beweert het rapport. Blijkbaar vergeleek een anonieme getuigenis Henry Cavills van gamer-bro-gedrag. De druppel die de emmer deed overlopen was dat Henry voor de zoveelste keer het verhaal had aangepast en hierover zelfs niet de showrunner Lauren Hissrich (een vrouw dus) had ingelicht of zelfs de vrouwelijke scenaristen. Hij had namelijk een band gesloten met één van de scenaristen die ook een ‘gamer’ was en meteen op dezelfde golflengte van Cavill was. Vergeet niet, “The Witcher” is een game-verfilming.

Uiteindelijk was de topman bij Netflix het beu dat Henry Cavill hen geld kostte met vertragingen en er nu ook nog eens HR-rapporten waren. Netflix heeft in verleden niet alleen Kevin Spacey ontslaan van House of Cards omwille van “toxisch gedrag” op de set, maar ook Frank Langella na vermoedens van grensoverschrijdend gedrag. Netflix vroeg aan de showrunner om een exit voor te bereiden. Een wat mij betreft dwaze beslissing want het ziet er naar uit dat de bonzen bij Netflix niet hebben geleerd dat je zomaar niet een lead-acteur kan gaan vervangen. Schaf de show dan af indien de beweringen zo ernstig zijn. Netflix nam persoonlijk contact met hem op en hij kreeg nog een laatste waarschuwing en schond die waarschuwing met een e-mail die hij direct na die vergadering naar het hele schrijverspersoneel stuurde.

Versterken we dit gerucht niet door erover te spreken? Wel in zekere zin willen we de andere kant van het verhaal laten zien. Wij weten niet wat er zich heeft afgespeeld, maar we hebben hier al heel wat verhalen geschreven over mensen die na de #MeToo schandalen onterecht door het slijk zijn getrokken. Dus nogmaals, neem dit nieuws met een dikke korrel zout.

6 Comments

 1. Notorious

  Ik geloof hier geen bal van, maar ik kan begrijpen dat een serie volledig gedragen wordt door een acteur, dat deze acteur zijn eisen stelt. En wanneer hier niet op wordt ingegaan, kunnen er spanningen ontstaan. Witcher zonder Cavill is als Game of Thrones zonder Spacey.

  Reply
 2. Genny

  Anonieme beschuldigingen kan je toch niet meer serieus nemen.

  Reply
 3. Stella Artois

  Ik hecht hier weinig geloof in, maar ik kan begrijpen dat er velen verveeld zitten met het feit dat Cavill is opgestapt en dat zijn rol wordt gespeeld door een B-acteur.

  Reply
 4. Rena

  Warhammer zal beter zijn dan The Witcher en zelfs Superman. In alle eerlijkheid, ik heb NUL interesse in Batman, Superman of Spiderman.

  Reply
 5. Morris

  Netflix heeft al wat domme beslissingen genomen de laatste jaren…mocht dit al waar zijn.

  Reply
 6. Filip

  Cavill zal het niet eens geweest zijn met de richting die de productie nam. Hij wou trouw blijven aan de boeken, maar het werd snel duidelijk dat de productie hier een ander idee over had. In plaats van een eerder “grimdark”-e toon, leunde het dichter aan bij een tienersoap, waar de witcher helemaal niet meer centraal stond. Het was duidelijk dat het schrijversteam helemaal niet op dezelfde golflengte zaten als Henry, die hopen meer voorkennis had over het game en de boeken.
  Ik denk dat hij uit de productie heeft willen stappen, maar het zou me niet verwonderen dat hij hier contractueel vastzat. Wat doe je dan? Wel, je schopt een beetje keet, tot ze je eruit gooien.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *