Gran Turismo wint van Barbie en Blue Beetle in box-office race

Het is Gran Turismo (2023) die dit weekend het meeste indruk heeft gemaakt in de States en Blue Beetle (2023) zal vermoedelijk nog onder Shazam! Fury of the Gods (2023) uitkomen. Gran Turismo mag dan nog wel een 60% score hebben van de critics op RT, de audience score 98%. De kloof tussen journalisten en de nieuwe generatie van filmkijkers wordt alsmaar groter.

Korte inhoud: De ultieme droomwens van de jonge Brit Jann Mardenborough (Archie Madekwe), die een passie heeft voor het autorijden, wordt vervuld. Dankzij zijn gaming skills, met onder meer het videospel Gran Turismo, wint hij een aantal Nissan-competities. Hierdoor kan hij een professionele racecoureur worden en in een echte racewagen rijden. Jann zal uiteindelijk meermaals deelnemen aan de 24 uur van Le Mans.

Gran Turismo wed geregisseerd door Neill Blomkamp, geschreven door Jason Hall, Zach Baylin en Alex Tse, en vertelt het waargebeurde verhaal van Jann Mardenborough, een teenage ‘Gran Turismo’-gamer die professioneel autocoureur werd. Het is marketing executive Danny Moore (Orlando Bloom) die op het idee komt om coureurs te rekruteren via de populaire game. Danny rekruteert voormalig chauffeur en monteur Jack Salter (David Harbour) om de spelers te trainen. Jack aarzelt aanvankelijk, maar accepteert nadat hij de arrogantie van de coureur van zijn team, Nicholas Capa (Josha Stradowski), moe is geworden.

Alle recettes zijn in ieder geval wel een beetje gehalveerd omdat we in de States te maken hadden met een National Cinema Day op zondag waarin de ticketprijs op 4 dollar stond – ook bij ons hebben we van die Movie Days dagen waar een bioscoopbezoek slechts een paar euro’s kost. Na 10 dagen bracht Blue Beetle wereldwijd slechts 81 miljoen dollar op en het ziet er niet naar uit dat het zijn break-even grens van 200 miljoen dollar zal halen. Het vertrok al met een valse start met een openingsweekend van 25 miljoen dollar, 5 miljoen lager dan Shazam 2

Gran Turismo met zijn productiebudget van 60 miljoen dollar haalde in zijn eerste weekend 53 miljoen dollar, dus ik vermoed dat de film met gemak zijn break-even grens van 120 miljoen zal halen. In de States haalde de films 17,3 miljoen dollar op en kwam zo aan kop voor Barbie (2023) die dit weekend 17,1 miljoen ophaalde in zijn 5de weekend en Blue Beetle die bleef steken op 12,7 miljoen dollar in zijn tweede weekend.

*** Gran Turismo trailer ***

1 Comment

  1. Bjorn

    Een van de betere films die ik recent heb gezien, veel beter dan fast x

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *