Foe met Saoirse Ronan lijkt nieuwe Oscar-contender

Niets schreeuwt meer naar Oscarbait dan een indie-drama met in de hoofdrollen twee Oscar-genomineerden acteurs, Saoirse Ronan en Paul Mescal, in een eindejaar-release. Zet daar nog eens een gewaardeerde regisseur op als Garth Davis (Lion) en deze Foe lijkt goed op weg om wat stokken in de wielen van Barbenheimer te steken.

Er was veel kritiek op de nieuwe diversiteits-regels van The Academy gezien Oppenheimer (2023) voornamelijk oh-so-white is, maar gelukkig hebben de leden bevestigd dat ze niet willen zooien met het creatief proces en er ook voor gezorgd dat inclusie ook achter de camera kan, en bijgevolg mag de Nolan film wel spelen voor de knikkers. Voor deze Foe is de regel al geen probleem gezien hun cast voornamelijk bestaat uit 3 acteurs waarvan één acteur uit een minderheidsgroep is.

Korte inhoud: Veertig jaar in de toekomst leidt een getrouwd stel, Junior (Paul Mescal) en Henrietta (Saoirse Ronan), een eenzaam leven op een geïsoleerde boerderij. Hun rusteloze leventje wordt verstoord wanneer er plots een vreemdeling aan de deur staat. De vreemdeling, Terrance (Aaron Pierre) genaamd, doet de man een voorstel dat er voor zorgt dat hun huwelijk op scherp komt te staan.

Ja, dit is dus een science fiction film, met kunstmatig intelligente robots die eruit zien als echte mensen en bijgevolg is het Blade Runner aspect niet ver af van “wie is er mens en wie is er robot”. De trailer is voldoende intrigerend om niet alleen de indie-film-liefhebbers aan te spreken maar een ruim publiek. Garth Davis heeft trouwens de film samen geschreven met Iain Reid wiens roman uit 2018 aan de bron ligt van deze film. Reid heeft ook samengewerkt met Charlie Kaufman aan het te gekke I’m Thinking of Ending Things (2020).

De roman van Reid is over het algemeen geliefd, maar we weten allemaal dat adaptaties erg wisselvallig kunnen zijn. Ik heb het boek niet gelezen maar ze zullen toch met een geweldige reden voor de dag moeten komen dat de vrouw niet mee kan in de ruimte, want dit plot lijkt mij op het eerste gezicht toch wat bij de haren getrokken om op een artificiële manier drama te maken. Als het zo belangrijk is dat de man naar de ruimte moet, neem je die vrouw toch gewoon mee in plaats van miljoenen te investeren in een replica. Maar hier, met Davis aan het roer, samen met twee uitstekende acteurs in Ronan en Mescal, lijkt dit echt wel een topper van een film te worden. Het is een Amazon Studios film maar gelukkig zal de film op 6 oktober eerst uitkomen in de bioscoop en pas later op streaming.

*** Foe trailer ***


Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *