Netflix stopt de ontwikkeling van de Horizon Zero Dawn series

Sony had het voornemen in 2022 om zijn sci-fi RPG-serie Horizon een live-action adaptatie te geven. “Umbrella Academy”‘s Steve Blackman en Michelle Lovretta werden aangeduid als co-showrunners, en verder werd het even stil rond het project, tot er berichten kwamen van de cast en scenaristen. Maar verrassend genoeg lijkt die show in geen enkele hoedanigheid meer tot bloei te komen.© Playstation

En dat zou wel eens het rechtstreeks gevolg kunnen zijn van het ‘bombshell artikel’ in Rolling Stone van Cheyenne Roundtree die met de titel kwam dat de showrunner Steve Blackman beschuldigd werd van vermeend misbruik en wangedrag; met name pesten-, manipulatief- en vergeldingsgedrag. En gezien Netflix de indruk wil wekken dat ze witter dan wit willen wassen, zou dit wel eens de reden kunnen zijn waarom ze de stekker uit het project hebben getrokken. Blijkbaar zouden de Umbrella-schrijvers en -acteurs er genoeg van hebben van het manipulatief gedrag, grove grappen en het opeisen van de eer voor werk dat niet van hem was. Blackman ontkende destijds de aantijgingen van de outlet, maar de stopzetting van Umbrella na seizoen 4 en het schrappen van zijn andere sci-fi project Orbital, lijkt toch wel verband te houden met de terugtrekking van de 50 miljoen dollar ontwikkelingsovereenkomst.

Sony heeft nog steeds zijn God of War-serie voor Prime Video en ik denk dat ze Horizon ooit wel zullen verfilmen maar dan met andere filmmakers. Er zouden nu ook geruchten opduiken dat de eerste versies van het script van de serie ook niet echt overtuigend was, tot zelfs ronduit slecht. En dit laatste zou wel eens een reden kunnen zijn waarom de stekker er ook wordt uitgetrokken en niet gewoon een nieuwe showrunner wordt aangetrokken.

Hoe dan ook, het verlies van Horizon is een behoorlijk grote klap voor Sony, dat open is geweest over de wens om van zijn verschillende PlayStation-franchises een nieuw leven te geven op het tv-scherm. Er komen echter nog meer games adaptaties – in de herfst komt er een spin-off van Lego uit, en zowel een coöpgame als een MMO zijn in ontwikkeling – maar dit slaat absoluut een deuk in de marketingcampagne van PlayStation.

2 Comments

 1. Sinister

  Netflix zal hun cash moeten sparen voor de Baby Reindeer rechtzaak

  Reply
 2. Filip

  Voor mijn part mogen al die “game to movie/series” afgevoerd worden. Ik kan de goeie projecten op één hand tellen. Dit zijn telkens projecten die denken omdat iets succesvol is in zijn eigen genre (games in dit geval), elk derivaat ervan succes zal kennen omdat het al een grote afzetmarkt heeft. Het is een boekhoudkundige berekening, ipv een visie voor een verhaal.
  We zien dit veel te vaak, en dat is het probleem met projecten die honderden miljoenen kosten, dat omwille van die kost de projectontwikkeling vnl. in handen is van de boekhouders en producers die inspraak zoeken bij elke cent die uitgegeven wordt, en het creatieve proces dat aan de bron ligt van echte grootsheid verkast is naar writer’s rooms (meer koks in de keuken is altijd beter, niet?).
  Zo’n adaptaties blijven meestal steken in de oppervlakkigheden van het originele, terwijl het publiek die het originele product door en door kent, het juist apprecieert voor zijn veel diepere eigenschappen.
  Dit zijn cashgrabs.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *