Argylle van Matthew Vaughn flopt zwaar aan de box-office

De regisseur die over de tongen rolde voor de opkomende Supergirl film, heeft meteen ook zijn kansen in rook zien opgaan, want zijn laatste film Argylle (2024) deed het niet alleen barslecht bij de film critics met 35% op Rotten Tomatoes, maar zou dit weekend amper 16 miljoen dollar kunnen ophalen aan de box-office in zijn openingsweekend. Dit is meteen ook de grootste flop van het jaar tot nu toe, maar het jaar is nog jong.

Dua Lipa in Argylle © AppleTV / Universal

Het bizarre is tevens dat er zo goed als geen concurrentie was in de zalen. Het tweede beste box-office resultaat dit weekend was The Beekeeper (2024) en deze film is al 3 weken uit. Niemand had gewoon zin op de film te zien na de barslechte reviews, de wat bizarre promocampagne met de meest afschuwelijke filmposters en de cliché trailer waar niks serieus wordt genomen. En dan was er nog de cast met centraal Henry Cavill met een vreselijke haartooi, gevolgd door Dua Lipa die duidelijk geen tweede Lady Gaga is en acteurs die niet meteen bezoekers naar de bioscoop trekken, zoals Sam Rockwell en Bryce Dallas Howard. Ik denk dat de potentiële bioscoopbezoekers ook niet speciaal naar de bioscoop zal trekken voor een nieuwe spy-komedie.

Apple heeft voor deze film 200 miljoen dollar op tafel gesmeten en moet dubbel zoveel ophalen voor nog maar een break-even. Indien ze wereldwijd 100 miljoen ophalen mogen ze al tevreden zijn, maar een zware financiële flop zal het zeker worden, en dit zal wel hard aankomen, zeker na de peperdure Napoleon (2023) en de peperdure Killers of the Flower Moon flop. Achteraf is het gemakkelijk praten maar misschien hadden ze de film wel kunnen maken voor de helft van het budget. En moest deze film echt 2 uur duren? De film is ook meer van een romance dan een spy-film dus misschien hadden ze de marketing meer op het emotionele moeten zetten en de film uitgebracht tijdens Valentijn. Dit had logisch geweest. En waarom uitpakken met Dua Lipa als je weet dat ze nauwelijks in de film zit. Idem dito voor John Cena.

Zoals ik hier al verschillende malen heb geschreven, ik ben geen fan van regisseur Matthew Vaughn. Ik denk dat hij veel betere films zou maken mocht hij veel minder middelen hebben. Deze 200 miljoen dollar film stinkt naar de green-screen. Amateurs kunnen vanuit hun luie zetel en de video game ontwikkeling tool Unreal Engine veel betere visuele effecten maken dan wat ik heb gezien in deze film. Ik heb gewoon de indruk dat Vaughn gewoon geen verstand heeft van visuele effecten en ik vraag me echt af waar al dat productiegeld naar toe is. Datgene waar Vaughn wél goed in is, zelfs beter dan Christopher Nolan, zijn de vechtscènes. Maar goed, de film duur 2 uur, werd verkocht als een spy komedie voor jongens en is in essentie een romance voor een meer vrouwelijk publiek. Jullie zijn gewaarschuwd.

1 Comment

  1. Bloody Mary

    Ik zal de film ooit wel zien … op streaming.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *