Napoleon (2023) *** recensie

Ridley Scott heeft Joaquin Phoenix opnieuw gevonden nadat ze eerder een zalige samenwerking hadden op Gladiator (2000). Deze keer vertolkt de acteur een echt historisch militair fenomeen genaamd Napoleon (2023). Het is een biopic en dus het verhaal eindigt uiteindelijk in mineur. Maar in alle eerlijkheid, er is geen spanningsboog, er is zelfs geen echt personage waarvoor je gaat voelen, ondanks de authentieke vertolkingen. Maar visueel is het wederom een cinematografisch pareltje. Schooltelevisie van de bovenste plank. Ik ben blij dat ik deze heb gezien, maar zal deze vermoedelijk geen twee keer bekijken.

Korte inhoud: Tijdens de Franse Revolutie stijgt Napoleon Bonaparte (Joaquin Phoenix) snel in de militaire gelederen. Als generaal grijpt hij in 1799 via een staatsgreep de macht en kroont zich tot leider. Hij besluit oorlog te voeren tegen Europese naties en breidt zijn rijk uit. Ondertussen tracht hij ook indruk te maken op zijn overspelige vrouw Joséphine (Vanessa Kirby), met wie hij een wispelturige relatie heeft.

In 2019 heeft Apple zich volledig gesmeten in de productie van films, documentaires en series en de kwaliteit van hun producties zijn van een hoog niveau. Onlands hebben ze de pakkende miniserie “Black Bird” (2022) uitgebracht met Taron Egerton, maar ook Martin Scorsese kunnen strikken met Killers of the Flower Moon (2023) en nu dus Ridley Scott. Gelukkig hadden ze een deal met Sony Pictures om de film uit te brengen in de bioscoop, want tegenwoordig is dat geen evidentie meer, cf. David Fincher’s The Killer (2023).

Vroeger was Ridley nog een voorvechter voor de pellicule-producties, maar na Gladiator was het allemaal digitaal wat de klok sloeg, maar hij heeft voor deze prent dan toch gewerkt met de Panavision 65 Vintage lenzen om de film tock een zekere historische look and feel te geven. Regisseurs als Nolan, Tarantino, en soms nog de Coen Broers, Kenneth Brannagh en Paul Thomas Anderson zweren nog als laatsten bij de klassieke 35mm. En zoals gezegd, het is een visueel spektakel waarin we getransporteerd worden naar in die periode.

Deze Napoleon biedt een indrukwekkende en persoonlijke kijk op de beginjaren van Napoleon en zijn snelle, meedogenloze klim tot keizer van Frankrijk, naast zijn verslavende en vaak vluchtige relatie met zijn vrouw en een ware liefde, Joséphine. De film vangt ook enkele van Napoleons iconische veldslagen, waaronder de heftige confrontatie bij Austerlitz. In de arena van oorlog is propaganda koning, en hoewel Austerlitz een virtuoos bevochten veldslag was, lieten niet duizenden soldaten het leven door een ijskoude ondergang nadat ze letterlijk door het ijs zakten, volgens Napoleon, maar slechts een paar honderden. Desondanks leek dit beeld, als een persistente echo, de generaal te verheffen tot de status van bijna heilige in zijn vaderland. En zo leidt Ridley ons met meesterlijke hand ook naar deze climax in de vertelling. Napoleon, met zijn genadeloze ambitie en verbluffende strategisch vernuft, ontpopt zich als een buitengewone militaire strateeg en visionair van het slagveld. Toch kunnen we niet voorbijgaan aan zijn suïcidale neigingen, mogelijk gevoed door de vele keren dat hij ternauwernood aan de dood ontsnapte. Een gevoel van onoverwinnelijkheid doortrok zijn wezen, zij het minder prominent belicht dan zijn amoureuze escapades.

Niet Phoenix maar wel Vanessa Kirby steelt in deze film de show. Ze is iets van een enigma en als we al voeling moeten hebben met één personage in deze toch wel kille film, dan is het vermoedelijk haar. Phoenix komt zelden sympathiek over. Toch kan ik niets aanmerken op de vertolkingen. Zelfs de kleinere rollen waren voelden authentiek aan, zoals Tahar Rahim als Paul Barras, Ben Miles als Caulaincourt, Ludivine Sagnier als Theresa Cabarrus, Matthew Needham als Lucien Bonaparte, Youssef Kerkour als Marshal Davout, Edouard Philipponnat als tsaar Alexander, Paul Rhys als Talleyrand, John Hollingworth als Marshall Ney, Gavin Spokes als Moulins, Rupert Everett als Arthur Wellesley en Ian McNeice als King Louis XVIII. Teveel acteurs om op te noemen, en hier komen we dan tot het grote minpuntje van de film: het script van David Scarpa (All the Money in the World).

De film strekt zich uit over een tijdspanne van 2 uur en 38 minuten, maar blijkt te ontberen aan een duidelijk plot. Laat het me anders zeggen: het verhaal fladdert van de ene veldslag naar de andere, negeert hier en daar cruciale momenten, en lijkt te vertrouwen op het feit dat de kijker zelf wel de verschuivende machtsverhoudingen zal invullen.. Op één moment voert Napoleon een oorlog tegen de Russen, om nadien handjes te schudden en nadien weer oorlog te voeren. Het lijkt haast alsof je een geschiedenisboek leest waar bepaalde hoofdstukken simpelweg zijn weggescheurd. Ridley lijkt mogelijk te veel te willen vertellen, waardoor we niet alleen van het ene gevecht naar het andere storten, maar er ook nog eens een liefdesverhaal wil uitwerken. Daarbovenop blijven talloze personages nauwelijks ingevuld achter. Deze film zal vermoedelijk meer in de smaak vallen bij kijkers die de geschiedenis grondig kennen en zelf de leemtes in de plot kunnen aanvullen. En zoals eerder gezegd, loopt alles ook af in mineur, met letterlijk Napoleon die Godfather gewijs van zijn stoel/troon valt. Ondanks het feit dat Napoleon 60 oorlogen voerde en slechts 7 verloor, ging de prijs gepaard met het verlies van 2,5 miljoen soldaten en 1 miljoen burgers. Het lijkt echter alsof deze pijnlijke kant van het verhaal onderbelicht blijft, ook al zwiert Ridley deze statistiek er nog wel aan toe op het einde van de film. Misschien was ‘Napoleon’ meer gebaat bij een uitgewerkte tv-serie dan bij een enkele film.© 2023 Apple Inc. All rights reserved.

Een tweede struikelblok dat ik ondervond, was het feit dat Napoleon spreekt met een Amerikaans accent in plaats van het karakteristieke Franse accent. Het lijkt erop dat het Franse accent niet voldeed aan de verwachtingen, en Ridley koos er dan maar voor om de Fransen te voorzien van een Amerikaans accent. Natuurlijk wringt dit enigszins. Was het een gemiste kans om een Franse acteur te casten en de film daadwerkelijk in het Frans en Engels op te nemen? Ik neig naar ‘ja’. Maar ik begrijp de keuze. Het Frans van Ridley is wellicht niet voldoende om de subtiliteiten te vangen, en als je de kans hebt om met een talent als Phoenix te werken, is de keuze begrijpelijk. En dan is er nog de kwestie van de leeftijd. De openingscènes trachten Napoleon te presenteren als een 28-jarige jongeman, maar uiteraard komt de 49 jarige acteur niet over als een twintiger. Zou Ridley die scènes niet simpelweg kunnen schrappen en zo meer ruimte creëren om diepgang te geven aan zijn rivalen? Ja, dat zou een optie kunnen zijn, maar nogmaals, het leven van Napoleon vat je simpelweg niet samen in een film van minder dan drie uur. Zelfs niet in de uncut versie van 4 uur.

De muzikale begeleiding van Martin Phipps (bekend van “The Crown”) biedt doeltreffende ondersteuning aan de dramatische scènes, maar de toevoeging van Franse liederen vond ik niet altijd even geslaagd. De film opent met de terechtstelling van Marie-Antoinette (vertolkt door Catherine Walker), een moment dat op zichzelf dramatisch geladen zou moeten zijn. Hoewel Napoleon geen enkele executie bijwoonde, zoals de film beweert, koesterde hij wel angst voor een guillotine-einde. In deze scène hoor je echter een licht Frans deuntje over de Revolutie, waardoor de scène onbedoeld een luchtig toontje krijgt. Hierdoor ontbreekt de voelbare angst van Napoleon, en vraag je je af waarom men ervoor kiest hem anachronistisch op te voeren tijdens de executie van Marie-Antoinette, terwijl hij zich in werkelijkheid op honderden kilometers afstand bevond, verwikkeld in een veldslag, als je deze link met zijn enige angst onvoldoende wil gaan beklemtonen.

Al bij al is het een opmerkelijke film, en ik zou zeker aanraden om deze op het grote scherm te ervaren. Het leven van Napoleon blijkt echter lastig te vatten in één film, waardoor het geheel niet aanvoelt als een naadloos verhaal. Desalniettemin is de visuele pracht van de cinematografie door Dariusz Wolski verbluffend, en Ridley’s regie weet het beste in de acteurs naar boven te halen. Vanaf vandaag, , kunnen jullie deze film bewonderen in de bioscoop, en zelfs op een IMAX, voor een nog meer indrukwekkender beeld van die fameuze veldslagen.


Review Napoleon (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Napoleon trailer ***

8 Comments

 1. RocknRolla

  Naast Oppenheimer en Dune is dit de film naar waar ik het meest naar uitkeek dit jaar. De trailer is vintage Scott.

  Reply
 2. Damien

  Op basis van de trailer want ik moet de film nog zien, heb ik mijn bedenkingen. Ik hou van Joaquin, maar ik kan het niet helpen te denken dat zijn accent TE VEEL opvalt in vergelijking met alle anderen die Brits zijn (en doen alsof ze Frans zijn). Het is zoiets als: wat doet deze willekeurige Amerikaan hier?

  Reply
 3. Fabian

  Ik hoop dat ze nog meer van die historische films zullen maken, maar please, neem dat een welbepaald moment en probeer niet gans een leven samen te vatten.

  Reply
 4. Sam

  De leeftijd van Phoenix viel me ook op. Napoleon was 45 toen hij uiteindelijk verbannen werd op St Helena. Phoenix is er bijna 50 en de film begint van bij het prille begin van Napoleons carrière.

  Reply
 5. JamesLak

  Ik ben een Napoleon-geek. Heb waarschijnlijk alle boeken gelezen over Napoleon en de Napoleontische oorlogen. Ik weet dat er dingen in deze film zullen zitten die ik haat vanuit het oogpunt van nauwkeurigheid/karakterisering, maar het is zo lang geleden dat de Napoleontische oorlogvoering op het scherm is afgebeeld in een film met een groot budget in regie van een meester-regisseur. Vooral omdat Scott zelden een gevechts- of actiescène verpest.

  Dus ik weet dat ik plezier zal beleven en mij zal ergeren en ik niet kan wachten om de film dit weekend te zien.

  Reply
 6. Tommymex

  Zelfs als hardcore Napoleon-fanaat stoort het leeftijdsverschil mij niet echt. We weten allemaal dat het een film is. Bovendien kunnen ze veel met make-up en voor het grootste deel ziet de trailer er in ieder geval geloofwaardig uit voor de keizerlijke periode. Ik ben benieuwd!

  Reply
 7. Fran

  Phoenix is ​​zo oud. Het doet me wat denken aan die die soapseries waarin 35-jarigen rollen van middelbare scholieren spelen. Het voelt aan als absurd slechte casting. Geen van de scènes met Joséphine werkte voor mij. Ze was 32 toen ze trouwden en hij was 26! Dit leeftijdsverschil is belangrijk om hun relatie te vatten. Zij was een vrouw met ervaring en hij een snotneus op relatievlak. Nu heb je iets compleet anders. Het hele thema van hun relatie was dat ze verfijnder en meer ervaren was dan hij, en dat hij daardoor door haar geboeid en beheerst werd. Dit werkt niet als Joaquin Phoenix 13 jaar ouder is dan Vanessa Kirby.

  Timothée Chalamet had een veel betere casting geweest voor Napoleon! Napoleon werd net zo gedefinieerd als jeugdig, charismatisch en onstuimig als hij werd gedefinieerd als een strategisch genie met artillerie. Dat was niet het beeld die ik had na het zien van deze vertolking.

  En ja, visueel zag het er inderdaad indrukwekkend uit, maar met de casting staat of valt jouw film en voor mij viel hij hier, ondanks het acteertalent van allen.

  Reply
 8. Patrik

  Flauwe opeenvolging van redelijk saaie scènes. Erg oppervlakkig en erg gefocust op de romance tussen Napoleon en Joséphine. Voor de rest volkomen oninteressant.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *