Gladiator (2000) ****½ Blu-ray review

Het heeft lang geduurd maar binnenkort zal de Blu-ray versie van het brood & spelen-epos Gladiator (2000) te verkrijgen zijn. Het is trouwens niet de eerste keer dat een Ridley Scott film op zich laat wachten, maar de oorzaak van de vertraging bij deze prent ligt uiteindelijk bij het conflict tussen Universal en de Steven Spielberg studio DreamWorks SKG. De noden van DreamWorks en de zakelijke belangen van Universal waren niet langer in overeenstemming met elkaar. Dit had als gevolg dat Universal niet langer de DreamWorks film wou uitbrengen. Maar ook films die zowel door Universal als DreamWorks werden gemaakt (zoals Gladiator) was stof voor ellenlange discussies over mogelijke financiële compensaties. Maar er is dan uiteindelijk toch schot in de zaak gekomen en de Blu-ray zou in de rekken moeten liggen vanaf 1 oktober 2009.

gladiator pic

Ik denk dat ondertussen iedereen deze spektakelfilm al heeft gezien of een dvd van deze peplum in zijn collectie heeft staan, maar deze prent moet je gewoon hebben in hoge klank en beeld-definitie. Ridley Scott kenmerkt zich door zijn oog voor detail en zijn visueel dramatische aanpak die op sublieme manier in beeld werd gezet door John Mathieson. Maar Gladiator heeft ook een bangelijke klankband met muziek van Hans Zimmer en Dead Can Dance zangeres Lisa Gerrard.

Korte inhoud: We bevinden ons in het tijdperk van 180 na Christus. De Romeinse generaal Maximus (Russell Crowe) wordt ter dood veroordeeld door Commodus (Joaquin Phoenix), de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius (Richard Harris). Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo (Oliver Reed). Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

Gladiator is niet zomaar een film die ons entertaint met zijn larger-than-life karakters, zijn sfeervolle fotografie en zijn episch verhaal, maar het is ook een prent die ons blijft fascineren. Het absorbeert volledig het publiek en onderdompelt hen in een ‘andere wereld’, een wereld van Romeinse soldaten en gladiatoren. En buiten een aantal kleine schoonheidsfoutjes en de dramatisering van het verhaal, zijn alle details buitengewoon accuraat. Maar ook de grootsheid van de prent moet zeker niet onderdoen voor die andere peplums als Spartacus en Ben-Hur. Het verhaal verveelt op geen enkel moment en leidt ons van de ene climax naar de andere confrontatie met geweldige dialogen die nog lang blijven nazinderen. De film kreeg 5 Oscars waaronder deze voor Beste Film en Beste hoofdacteur, en bracht een slordige 457 miljoen dollar op in bioscoop-inkomsten.

Russell Crowe is schitterend gecast als de hardnekkige ruwe bolster. We geloven meteen dat deze uit natuursteen gekapte Maximus een dreiging vormt voor het decadente, konkelende Rome van Commodus. Die laatste speelt dan weer zijn rol als een gefrustreerde driftkikker. Wat Ridley Scott met zijn film poogde te doen was om het bioscooppubliek te laten proeven van de sensatiezucht van wat het publiek in de arena wou zien, door net het bioscooppubliek te laten verlangen naar die battles in de arena. “Are you not entertained? Is this not why you are here? ”


gladiator_2000_pic01.jpggladiator_2000_pic02.jpggladiator_2000_pic03.jpg
gladiator_2000_pic04.jpggladiator_2000_pic05.jpggladiator_2000_pic06.jpg
© 2000 Universal Pictures

Op de Blu-ray schijven vinden jullie niet alleen de film in schitterende kleurendefinitie en overdonderende Dolby-surround, maar ook nog eens 11 uur lang bonusmateriaal, waaronder 5 uur beeldmateriaal speciaal gemonteerd voor de nieuwe Collector’s Editie. Uiteraard blijft de belangrijkste bonus het audio-commentaar van de regisseur en de hoofdacteur. Maar de grootste troef is zonder twijfel de 12 verwijderde scènes voorzien van audio-commentaar van Scott. Zo moest de scène sneuvelen waarin Maximus hulpeloos moet toezien hoe Christenen in de arena aan flarden worden gescheurd door leeuwen, en verdween daarmee de enige referentie naar de vervolging van eerste devote christenen.

rating


Beoordeling: 4.5 / 5

Recensie door op 29 augustus 2009

***Related Posts***
21/09/2009: De Grote Ridley Scott FilmQuiz winnaars
11/09/2009: De Grote Ridley Scott FilmQuiz
05/08/2006: Gladiator 2: A Hero Will Rise Again
08/05/2006: Ridley Scott en Russell Crowe praten over Gladiator sequel

 


*** Gladiator trailer ***

6 Comments

 1. Judi

  Gladiator is een “must have dvd”, die ik helaas nog niet heb en dat als fan van Russell Crowe, shame on me ! Misschien komt daar verandering in 🙂

  Reply
 2. bubbly

  Hopelijk wordt de quiz iets gemakkelijk dan die fotorondes waar ik er telkens maar 3 van de 10 herken :s Maar als fan van Ridley Scott heb ik er vertrouwen in.

  Reply
 3. Mathias

  Had nog maar net de special edition dvd gekocht gezien de blu-ray maar uitbleef.

  Reply
 4. Ruben

  Is er al een datum bekend voor de wedstrijd??

  Reply
 5. Stefaan

  Voila, dit is nu eens een exemplaar die ik me wel wil aanschaffen op blu-ray. Ik ben een groot fan van dit genre. Deze film komt net na Braveheart op de tweede plaats voor mij. Geweldige rol van Russell Crowe, zijn beste rol tot nu toe. Prachtige beelden, mooi verhaal.

  Reply
 6. Daan

  Onlangs nog terug gezien, blijft overrompeld. Geniale dialogen en zalige vertolkingen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *