Delgo makers overwegen klacht tegen Cameron’s Avatar

Hoe geraak je uit de schulden nadat je film een zware flop werd aan de box-office? Doe het op zijn Amerikaans en probeer je gelijk te halen met een proces. Dit was althans het idee van de makers van Delgo (2008), een animatiefilm die één van de zwaarste flops uit 2008 werd. Delgo had een productiebudget van 40 miljoen dollar en werd in de States in niet minder dat 2160 bioscoopzalen uitgebracht, maar tot grote verrassing van de makers bracht de film slechts een schamele 700’000 dollar op.

Maar een paar dagen na de release van de eerste beelden circuleerden heel wat geruchten dat de langverwachte James Cameron film Avatar (2009) wel veel weg had van Delgo. Bij de producenten van de geflopte prent ging meteen een lichtje branden en zij overwegen nu om een klacht in te dienen tegen de makers van Avatar. De mensen van Guardian schreven het volgende:

“From what we have seen, we are amazed by the visual similarities between the two films,” Atlanta-based Fathom Studios said in a statement. “We are considering what legal options may be available to us.”

Avatar director Cameron has claimed that his film has been in the planning stages since the late 90s, although production did not officially begin until 2006. However, the creators of Delgo reportedly posted “proof-of-concept” imagery on their dedicated website, Delgo.com, as far back as 1998.

Following last week’s screening of 15-minutes of Avatar footage, parallels between the two films were noted by pundits on USA Today, NY Magazine and the Huffington Post. According to online movie critic JoBlo, the similarities between Delgo and Avatar are “pretty damn conclusive and practically warrant a likeness lawsuit from the lowest-grossing movie ever to be filed against the director of the highest-grossing movie ever”.

Ik kan er zelf niet over oordelen want ik heb maar 15 minuten van Avatar gezien. Dat de karakters en de sfeer wel gelijkenissen vertoont kan je niet ontkennen, maar of hier werkelijk sprake is van ‘plagiaat’, lijkt me toch een beetje ver gezocht. Ik denk dat heel wat alien-karakters wel iets weg hebben van elkaar (vergelijk Star Wars en Star Trek) en dit heeft vaak te maken met het feit dat animatoren steeds terugvallen op ‘menselijke trekken’. Met alle respect voor de makers van Delgo maar dit heeft voor mij veel weg van die bespottelijke twist bij ons van de waal Salvatore Acquaviva uit Moeskroen die claimde dat Madonna met haar Frozen zijn melodietje had geplagieerd. Vier maten van het liedje Ma Vie Fout l’camp waren identiek en dat volstond voor de rechter uit Bergen om Frozen in België letterlijk te bevriezen. De rechter besloot dat alle nog beschikbare cd’s teruggehaald moesten worden en dat het lied niet langer gedraaid mocht worden op de Belgische TV en radio. Ook al stonk het origineel en was de versie van Madonna een beter muziekstuk, een rechter kan altijd van oordeel zijn dat er van plagiaat gesproken kan worden. Warner is toen in beroep gegaan maar ik denk niet dat ze uiteindelijk hun gelijk hebben gehaald.

Wat betreft Delgo en Avatar, wordt zeker vervolgd. Benieuwd of David (de makers van Delgo) opnieuw zal winnen tegen Goliath (het bataljon advocaten van Warner en Fox).

*** Avatar trailer ***

***Related Post***
15/04/2008: 3D animatiefilms in opmars
07/07/2006: James Cameron heeft plannen voor 2 trilogieën

5 Comments

 1. Richard

  Bij het zien van de trailer dacht ik eigenlijk maar aan één ding: Kost deze film nou echt meer dan 200 miljoen dollar? Het lijkt allemaal zo enorm nep (misschien ook omdat het in 3D is opgenomen)
  Ik vind deze trailer echt tegenvallen, ben ik de enige?

  Reply
 2. Fabian

  De trailer trekt in ieder geval geen zier op Delgo. Kijk hier wel naar uit ook al zal dit niet de film van het jaar worden. Live-action mengen met 3d-animatie is niet altijd een gelukkig huwelijk.

  Reply
 3. Miiki

  Don’t underestimate ’the king of the world’. Kijk hier wel naar uit.

  Reply
 4. bubbly

  niet echt mijn ding. Die karakters hebben wel iets weg van Jar Jar Bings (maar dan met kleinere oren) en dat kan toch geen goed voorteken zijn.

  Reply
 5. Mirko di Wallenberg

  Dat is het enige juiste woord om dit te omschrijven. Wanneer Avatar plagiaat zou zijn en door een rechter worden aanvaard, nou, dan kan ik wel tientallen filmen opnieuwen die van elkaar “leentje buur” hebben gespeeld. Het lijkt mij eerder dat de producenten van Delgo opnieuw hun film in de aandacht willen brengen en mee willen rijden op het succes (hopelijk) van Cameron’s film! Persoonlijk vond ik de trailer goed en kijk ik uit om deze filmin de bioscoop te zien. Trouwens de enige plaats om te kunnen oordelen of deze film zijn geld waard is en te zien welke effecten in de film verwerkt zitten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *