The Nun II (2023) **½ Blu-ray recensie

Bereid je voor om opnieuw grondig van streek te raken met The Nun die haar huiveringwekkende comeback maakt in de horror The Nun II (2023). The Conjuring Universe duikt terug in het verleden met een vervolg op de zeer succesvolle The Nun (2018). Deze film neemt ons vier jaar vooruit, naar het jaar 1956.

Korte inhoud: Zuster Irene (Taissa Farmiga) heeft de confrontatie met de demonische non Valak (Bonnie Aarons) overleefd en leidt een anoniem leven in een Italiaans klooster. Maar ook Valak is ontsnapt en heeft bezit genomen van Irenes goede vriend Maurice. Nu kan ze niet anders dan ingrijpen. Deze keer krijgt zij hulp van een non in opleiding.

Met een productiebudget van 22 miljoen dollar heeft de eerste film en slordige 365,6 miljoen dollar opgebracht en werd meteen ook de meest succesvolle film uit The Conjuring Universe. Maar het bizarre aan dat verhaal is dat regisseur Corin Hardy toch werd vervangen door Michael Chaves. Er is niet echt een reden gegeven waarom Hardy het project heeft verlaten want het is niet dat de man tientallen aanbiedingen heeft gekregen. In al die jaren tussen The Nun en nu heeft hij slechts 8 afleveringen van een tv-serie gedraaid. Chaves heeft daarentegen wel voor producer James Wan de horror The Curse of La Llorona (2019) gemaakt alsook The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021). Het zou wel eens kunnen dat na het succes van de eerste film de regisseur een +20 miljoen dollar paycheck wou – wat legitiem zou zijn gezien het succes van de eerste film – en de producers dit niet wilden betalen. Maar dat is pure speculatie.

James Wan produceerde opnieuw het vervolg van The Nun, maar misschien wel het coolste aan deze sequel is dat deze werd geschreven door Akela Cooper, die de afgelopen jaren op zichzelf een beetje een scenariste die een horrorheldin is geworden. Akela Cooper, die een aantal jaren voor televisie heeft geschreven, schreef zowel Malignant (2021) als M3GAN (2022), twee bijzonder geslaagde horrorfilms. Akela Cooper schreef het script voor The Nun 2 samen met Ian Goldberg en Richard Naing, naar een verhaal van James Wan en Akela Cooper.

Ik moet toegeven, ik was zelf geen al te grote fan van de eerste Nun film, en dus was ik eigenlijk wel tevreden met het idee dat er nieuwe mensen aan het roer zitten. En op dit moment heeft het publiek zeker vertrouwen in de teams achter deze Conjuring films, aangezien bijna elk van deze vehikels op de één of andere manier veel volk naar de bioscoop trekt. The Nun II is geen goede film, maar ik vond het toch iets beter dan de eerste film. Een half sterretje beter. De film is en draait allemaal rond de verschrikkelijke non gespeeld door Bonnie Aarons. Zij is de enige attractie en verder dan dit komen we spijtig genoeg niet. Toch is de voorkennis van de eerste Nun film wel een beetje van een voorwaarde om in dit verhaal te stappen. Wat heeft de film meer te bieden dan donkere gangen en jump scares? Wel ik ga eerlijk zijn, dat is Farmiga. Taissa moet niet onderdoen voor haar oudere zus Vera. De actrice steelt zelfs wat de show van die andere non en brengt ons een emotionele vertolking van een gelovig iemand. Ze zal er geen Oscars mee winnen, maar het zorgde eer wel voor dat ik de film ben blijven volgen.

The Nun II was een box-office succes (270 miljoen dollar) ook al was het een stuk minder dan de eerste film (366 miljoen dollar), maar met een klein productiebudget van 38,5 miljoen dollar is dit in huidige tijden een absoluut succes. Komt er dan een derde deel? Volgens de collega’s van Fangoria is dat absoluut mogelijk. In ieder geval is deze The Nun II vanaf 11 januari 2024 beschikbaar op Prime video, iTunes, Google, Microsoft, Rakuten, Telenet en vanaf op DVD, Blu-ray en 4K UHD.


Review The Nun II (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** The Nun II trailer ***

2 Comments

  1. David

    Ik moet toegeven dat ik mij de eerste Nun film zelfs niet meer herinner, zo’n impact heeft het gehad, maar heb deze film gezien in de bioscoop.

    Reply
  2. Xander

    Deze film was veel beter dan de eerste Nun-film, maar toen ik ernaar keek, besefte ik en dacht ik eraan hoeveel ik dol ben op de eerste twee Conjuring-films. Er is iets spookachtigs en de Warrens moeten daar een einde aan maken. Deze film moet het inderdaad hebben van de verschrikkelijke non.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *