Filmfestival Oostende pakt uit met Vlaamse titels van wereldklasse

Filmfestival Oostende (FFO), dat plaatsvindt van 26 januari tot 3 februari 2024, maakt zich op voor een volgende topeditie. Het festival, dat zijn focus legt op het beste wat de Belgische en Europese film- en televisiewereld te bieden heeft, onthult zijn eerste titels. Naast de wereldpremière van Holy Rosita (2024) van Wannes Destoop en “The Couple Next Door” (2023), de internationale reeks van Vlaamse regisseur Dries Vos, staat ook Koen Mortiers vierde langspeler Skunk (2023) op het programma. De documentaires Here I Go (2023), 8 Islands (2024), Rock’n’Roll Godverdomme en Thank God for the Gift (2024) brengen boeiende portretten van bekende en minder bekende Vlamingen, maar ook Belgische samenwerkingen die hoge ogen gooiden op grote filmfestivals en Vlaamse kortfilms vervoegen het lijstje.

© 2024 Cinéart

Artistiek Directeur Peter Craeymeersch had het volgende te zeggen over de nieuwe editie van het filmfestival: “Na het overweldigend succes van onze laatste festivaleditie, gooien we opnieuw alle remmen los voor de zestiende editie van FFO en geen betere manier dan met een sterk programma doordrenkt van het talent van eigen bodem. We zijn trots dat we naast ‘Holy Rosita’ en ‘The Couple Next Door’ ook Koen Mortiers ‘Skunk’ aan ons programma kunnen toevoegen. Drie uiteenlopende projecten die de verscheidenheid en kwaliteit binnen ons audiovisueel landschap uitdragen. Hetzelfde kan worden gezegd over de coproducties die we tijdens ons festival mogen voorstellen en die de internationale erkenning en waardering voor ons artistieke vakmanschap aantonen.”

Skunk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. De film volgt Liam (Thibaud Dooms), een verwaarloosde tienerjongen, die opgroeit in een context van drugs en geweld. Hij wordt in een gesloten instelling geplaatst waar hij troost vindt en goed begeleid wordt, maar toch zijn verleden niet kan loslaten. ‘Skunk’ werd bekroond met de Prijs van de Jeugdjury op het Tallinn Black Nights Festival en Koen Mortier kreeg ook een speciale vermelding van de Internationale Jury omwille van ‘zijn talent om authentieke momenten te creëren met cinematografische beelden en onvergetelijke, beklemmende scenes’. Skunk is vanaf 13 maart te zien in de Belgische zalen.

Naast de Belgische première op zaterdag, organiseert FFO op zondag 28 januari een Dag van de Jeugdzorg in De Grote Post. Aansluitend aan de vertoning van ‘Skunk’ vindt een panelgesprek plaats met onder meer regisseur Koen Mortier, auteur Geert Taghon, pedagoog en administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien Bruno Vanobbergen, oprichtster TEJO en gedragstherapeute Ingrid De Jonge, coördinator RADAR Care Oost-Vlaanderen Evelien Dobbelaere en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, gemodereerd door de Standaard journalist Marjan Justaert. Tijdens het gesprek worden problemen en uitdagingen binnen de jeugdzorg aangekaart. De dag wordt afgesloten met een akoestisch concert van Amenra, de Vlaamse metalband die de soundtrack van de film verzorgde.

Veerle Baetens komt Quitter la Nuit (2023) van Delphine Girard, een langspeelfilm gebaseerd op Girards Oscargenomineerde kortfilm Une soeur, voorstellen. De film gaat over drie personages die geconfronteerd worden met de echo’s van een angstaanjagende nacht die ze, elk om hun eigen redenen, niet achter zich kunnen laten. Quitter la nuit ging in wereldpremière op het filmfestival van Venetië waar ze de Publieksprijs won in de nevencompetitie Giornate degli Autori. Michiel en Lukas Dhont zijn de Vlaamse coproducenten.

Negen dagen lang komen zowel nationale als internationale (film)professionals samen met een ruim publiek van cinefielen om te genieten van alles wat het festival te bieden heeft. Filmfestival Oostende staat bekend om zijn inclusief, divers en publieksvriendelijk karakter en nodigt iedereen uit om de rebel in zichzelf en in het programma te komen ontdekken. Kom zoals je bent, deel je visie, en ontdek de schoonheid die ontstaat wanneer iedereen openstaat voor elkaars verhalen. Ik zou zeggen, allen daarheen !

2 Comments

  1. Quentin

    Ideaal weer om naar de kust te gaan en een filmpje mee te pikken.

    Reply
  2. Serge

    Is mij te ver, spijtig dat ze geen live online visies toestaan – zelfs al betaal je online voor een kaartje.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *