The Nun (2018) ** Blu-ray review

De Belgische pers kreeg de luxe om The Nun (2018) te zien op een IMAX scherm, als horrorfan kan je eigenlijk niet beter wensen. Niet alleen verzuip je als kijker in het gigantische scherm maar is de klank in de Kinepolis-zaal zowat het beste wat je van een bioscoop kan verwachten. Spijtig dat het allemaal een maat voor niets was, want deze spin-off film op The Conjuring 2 (2016) was nauwelijks het bekijken waard. Deze week kwam The Nun uit op Blu-ray en ik was benieuwd of ik bij een tweede visie de film beter zou vinden, en eigenlijk bleek het gewoon een bevestiging van mijn eerste gevoel.

Korte inhoud: In 1952 vindt er een onderzoek plaats bij het Cârța klooster in Roemenië. Deze wordt uitgevoerd door een priester, Father Burke (Demián Bichir), die hulp krijgt van een non Irene (Taissa Farmiga) en een knecht (Jonas Bloquet). Samen zijn ze erop uit om de mysterieuze zelfmoord van een non uit te zoeken. Natuurlijk, wat het trio vindt, is iets waar geen van hun trainingen hen ooit op hadden kunnen voorbereiden

The Conjuring (2013) van James Wan was een schot in de roos, en zelfs de sequel was best wel een geslaagde horrorfilm. Dan waren er nog de eerste spin-off films Annabelle (2014) en Annabelle: Creation (2017) die op zich nog wel hun verdiensten hadden. Maar dat kan ik spijtig genoeg niet zeggen van deze film, ook al begrijp ik volledig waarom deze prent uiteindelijk werd gemaakt. ‘The Nun’ (Bonnie Aarons) is een akelig personage, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Pennywise in It (2017) slaagt regisseur Corin Hardy er niet in haar echt tot leven te wekken en blijft het gewoon een jump-scare karakter, die plots achter je komt te staan of aan het einde van een gang staat. In deze denk ik dat een transitie van een gewone non in deze duivelse heks misschien een betere optie geweest. Het zou meteen ook iets betere scènes hebben opgeleverd en Bonnie Aarons is een bekwaam actrice die spijtig genoeg vooral onder de make-up zat. Deze film staat dan ook mijlenver van het superieure The Conjuring.

Het pluspunt aan deze prent is dat je geen voorkennis nodig hebt en het kan zien als een standalone horrorfilm. Ook de setdesign had ondanks het lage productiebudget (22 miljoen dollar) zich kunnen uitleven op de prachtige Corvin kasteel in Roemenië. Maar de grootste verdienste was eigenlijk de creatie van ‘The Nun’ die eigenlijk geheel de verdienste was van James Wan. Deze film voegt eigenlijk niets wezenlijks aan het gegeven. Anderzijds komt het verhaal wel van James Wan en in een script gegoten door de ervaren horror-scenarist Gary Dauberman, toch kon ik me niet van het gevoel ontdoen dat deze film er werd gemaakt op vraag van de studio en niet uit één of andere creatieve overweging. Het verhaal is echt niet goed genoeg. En ik denk dat New Line Cinema daar ook is achter gekomen na het zien van de eerste cut en bijgevolg James Wan inschakelde voor wat reshoots.

Burke en Irene volgen blindelings alle broodkruimels die ze aangereikt krijgen en dalen af in de labyrintische keldergang en verdwalen in het kerkhof waar alle graven belletjes hebben om de personen in het graf die plots tot leven komen de kans te geven uit hun kist te worden gehaald. De pay-off voel je al van mijlenver aankomen. De rest van de film is business as usual, met vaak goedkope en manipulatieve scènes, zoals droom-projecties die de jonge non ondervindt. Vreemd genoeg worden we nooit echt wijzer over de mogelijke krachten die de jonge non bezit, laat staan over haar achtergrond. Niets is echter zo irriterend als het personage van “Frenchie” die op de meest bizarre momenten een beschamende flirterige commentaar geeft aan Irene. Was het de bedoeling om via hem ‘comic relief’ te brengen. Op dit ogenblik had ik misschien liever wat meer terreur en intrige willen zien.

Taissa Farmiga is de jonge zus van Vera Farmiga en die twee lijken wel tweelingzussen. Wel vreemd dat de makers daar niet mee hebben gespeeld gezien de films toch aan mekaar samenhangen. Hoewel, zoals ik al eerder zei, de films liggen qua tonaliteit en geloofwaardigheid mijlenver uiteen. Deze The Nun is old school gothic horror met veel jump scares maar bitter weinig echte gruwel en al zo voorspelbaar dat het gewoon lachwekkend wordt. De helft van de film voelt ook aan als een droomsequentie en als kijker neem je de gebeurtenissen nooit echt serieus. Een gemiste kans want hier was veel meer mee te doen.

The Nun is bij ons uitgebracht op DVD, Blu-ray en VoD op 23 januari 2019, met deleted scenes en making of filmpjes. Geen audio-commentaar, ook al zat niemand hier echt op te wachten.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 8 september 2018


*** The Nun trailer ***

4 Comments

 1. Berten

  Nog niet gezien. De trailer trekt op de ballen en toch ben ik benieuwd naar deze film. Ben echt wel een sucker voor horrorfilms.

  Reply
 2. Sarah

  Ik had verwacht dat deze meer scary zou zijn.

  Reply
 3. Conan the Librarian

  Zwak acteerwerk + flutverhaal

  Reply
 4. Tommy

  Dit was zo verschrikkelijk nep en sloeg nergens op, waardoor er totaal geen spanning of echt scary momenten waren. Komt daar nog bij dat alles was enorm voorspelbaar. Geen aanrader!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *