M3GAN (2022) *** Blu-ray recensie

We kennen ondertussen allemaal wel de “Chucky” pop, waarvan momenteel een tv-serie loopt, en sommigen onder jullie vermoedelijk ook Annabelle (2014), maar hier hebben we nog een ander verontrustend speeltje, met name M3GAN (2022). Technisch gezien geen pop maar eerder een robot die eruit ziet als een pop. De film is ondertussen uit op DVD en Blu-ray.

Korte inhoud: Gemma (Allison Williams), een briljante roboticus bij een speelgoedbedrijf, gebruikt kunstmatige intelligentie om M3GAN (afkorting van Model 3 Generative Android) te ontwikkelen, een levensechte hightech pop die is geprogrammeerd als de beste metgezel van een kind en de beste bondgenoot van een ouder. Nadat ze onverwacht de voogdij over haar weesnichtje Cady (Violet McGraw) heeft gekregen, roept Gemma de hulp in van het M3GAN-prototype, een beslissing die verschrikkelijke gevolgen zal hebben.

De productie lag in handen van de horrormeester James Wan (The Conjuring). Hij is grotendeels een producer geworden en minder een regisseur. Het spijtige is dat de film waar hij nu zijn tanden heeft ingezet een film is waar NIEMAND op zit te wachten, met name Aquaman and the Lost Kingdom (2022), nadat hij ook al de eerste Aquaman (2018) had geschreven en geregisseerd. Deze week komt The Flash (2023) uit, een positve noot in het DC verhaal, en het zal pijnlijk zijn om opnieuw af te dalen in mediocriteit met de laatste pre-James Gunn DC-film. Tot op vandaag betwijfel ik zelfs nog of we de film ooit te zien zullen krijgen in de bioscoop. De regie van deze film werd overgelaten aan Gerard Johnstone, een bekwame regisseur die eerder Housebound (2014) had gemaakt en nu bezig is met de sequel M3GAN 2.0 (2025).

Deze horror werd gemaakt in de geest van Malignant (2021), wat logisch is gezien het ook werd geschreven door Akela Cooper. Deze prent is toch een pak minder serieus als Malignant wat ik uiteindelijk geen goede film vond. Deze horror was niet alleen humorloos (wat op zich logisch lijkt voor een horrorfilm) en aanstootgevend sadistische (wat ook een legitieme eigenschap kan zijn van het genre), maar de film had niks origineels en tevens niks zinnig te vertellen over traumatische ervaringen. Met M3GAN hebben ze echter een andere richting uitgegaan, in een zelfs meer komische richting, vermoedelijk ingegeven door de gekke momenten in het superieure Ex Machina (2015).

M3GAN heeft een 93% Fresh Rating op Rotten Tomatoes, wat veel is voor een prent met karakters die toch wat plattekes zijn, de vertolkingen meer robotisch waren dan deze van de pop, een verhaal dat belemmerd was omwille van een PG13-rating in plaats van een R-rated, een script van Akela Cooper dat toch veel herkauwde ideeën bevat en kritische informatie wordt vaak niet verteld. Neem nu het gehele bouwproces van M3gan. Gemma’s team had behoorlijk lang hebben gewerkt aan het wezen, maar blijkbaar niet voldoende om protocollen en regels te installeren, zowat het eerste wat een ingenieur zou instellen bij het maken van een AI-wezen. En dan horen we hen zeggen dat M3gan sowieso niemand kwaad of pijn zou kunnen doen, omdat er veiligheidskluizen aanwezig waren. Wat is het nu?! Dit is zowat het eerste plot-element wat je moet definiëren om zo spanning op te bouwen en een zekere logica te brengen in de science-fiction. Bijvoorbeeld, dino’s kunnen niet voortplanten omdat het allemaal vrouwtjes zijn … until life finds a way. Hier zie je dingen gebeuren die gewoon niet te verklaren zijn omdat dit in essentie een computer-programma is, geen muterend levend organisme of zelfs wezen dat door een occulte-entiteit demonisch is geworden. ***spoiler*** Waarom de pop dan plots gaat moorden in het midden van de nacht is geheel onverklaarbaar en wordt ook niet uitgelegd? Welk protocol zou dit kunnen verklaren? En zoiets had je eigenlijk wel op één of andere manier kunnen verklaren maar ik verwijt het de schrijvers aan conceptuele luiheid.

Hoe dan ook, de film deed het bijzonder goed aan de box-office met bijna een recette van 180 miljoen dollar met een productiebudget van 12 miljoen dollar. Dat Universal Pictures een sequel wou was voorspelbaar. Sinds is M3gan uit op DVD en Blu-ray.


Review M3gan (2022)Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** M3GAN trailer ***

2 Comments

  1. Maverick

    Na ex-Machina zijn killer robots terug een hype geworden.

    Reply
  2. Chips & Cola

    Malignant was ok. Er zijn delen die ik erg leuk vond en delen die ik echt niet leuk vond. Maar heeft wel mijn interesse opgewekt in deze film. Die scene met Babybot Taylor Swift lijkt vooral op het feit dat de makers naar Ex-Machina hebben gekeken en dat robot-dansje “cool” vonden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *