Captain America Brave New World script gelekt

Het gaat niet goed met Disney, Marvel is er slecht aan toe en het loopt al helemaal vierkant met Captain America Brave New World (2024). Deze nieuwe MCU is in hetzelfde bedje ziek als zowat alle post Endgame films die ze uitbrengen, met name een film geschreven door tv-scenaristen met opgelegde DEI-voorwaarden en geregisseerd door een amateur of een filmmaker die geen ervaring hebben met mainstream big budget films. Marvel dacht drie jaar geleden – met het ene na het andere box-office succes – dat ze dit allemaal blind konden freewheelen, maar de kwaliteit ging zienderogen achteruit en het publiek bleef weg. Het grootste struikelblok was immers het script. Marvel heeft teveel willen inzetten op hun Disney+ dat ze gaandeweg hun bioscooppubliek hebben verloren, en dat werd pijnlijk geïllustreerd met de dramatische box-office van The Marvels, een film waarbij je zowat 3 series moet voor gezien te hebben om de relaties tussen de personages te begrijpen.

Captain America Brave New World werd in elkaar geflanst door scenaristen Dalan Musson en Malcolm Spellman, twee sjarels die eigenlijk nog nooit een langspeelfilm hebben geschreven die een mainstream publiek kon bekoren. Ze komen ook van de tv-wereld en bijgevolg hebben ze ook al niet teveel ervaring met de verhaalstructuur van een 120 minuten film. Je zou denken, een scenarist is een scenarist, wel neen. Een bokser kan een goede vechter zijn in de ring, maar dat wil niet zeggen dat hij/zij geschikt is voor een MMA kooigevecht, en vice-versa. Er zijn uiteraard uitzonderingen en mensen die tijd en energie steken om hun vaardigheden uit te breiden, maar ze zijn vaak uitzonderingen. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze regisseur Julius Onah op het project gezet, een filmmaker waarvan eerder bleek dat hij niet in staat was om acteurs te coachen, laat staan een coherent verhaal te vertellen. Zijn eerdere werk, zoals The Cloverfield Paradox (2018), getuigt niet bepaald van meesterlijk vakmanschap. Hoe Kevin Feige uitgerekend bij deze persoon is beland, blijft voor mij een groot mysterie. Desondanks heeft hij de leiding over een film met een budget van meer dan 150 miljoen dollar gekregen, waar nu nog eens 100 miljoen bij komt voor uitgebreide reshoots. Het testpubliek had namelijk geen hoge dunk van de oorspronkelijke versie van de film. Deze film zal minsten 500 miljoen moeten ophalen voor nog maar een break-even en ik ken geen kat die hier op zit te wachten.

En om de ellende compleet te maken, zou nu ook nog eens het script zijn gelekt en de eerste leaks bevestigen de vrees dat het verhaal niet bepaald hoogstaand is. Stop hier indien je geen ***spoilers*** wil lezen, ook al vermoed ik dat dit script half herschreven zal worden. In grote lijnen willen ze The Incredible Hulk (2008) opnieuw maken via de nieuwe Captain America. Hoe? Wel door het bestaan van deze film binnen de MCU gewoon aan de kant te schuiven en zelfs een ander origin story uit te werken voor Hulk. Het hoofdplot lijkt een bijzondere knipoog te zijn naar het Trump-tijdperk en diens mogelijke herverkiezing (“ja, je leest het goed”). Thaddeus ‘Thunderbolt’ Ross (gespeeld door Harrison Ford) wil de macht grijpen, maar merkt dat het publiek niet helemaal aan zijn zijde staat (let wel, voor degenen die “Secret Invasion” hebben gezien, was er een andere president, maar goed, de chronologie is vaak een wankel iets in het MCU). Ross nodigt vervolgens Captain America (gespeeld door Anthony Mackie) uit om zijn campagne te ondersteunen, terwijl zijn handlangers proberen het DNA van Steve Rogers uit diens schild te halen die hij aan de inkom moest achterlaten (er is blijkbaar veel veel vertrouwen in Captain America…). Captain America heeft echter weinig politieke ambities, maar achter de schermen duikt Samuel Sterns (gespeeld door Tim Blake Nelson) op, die van plan is om Ross een serum te geven dat hem oppermachtig kan maken door een leger van supersoldaten te creëren die allemaal de kracht bezitten van een Steve Rogers.

Maar hier begint het script te ontsporen want er is meer DNA nodig om de transfusie te maken en dus vragen ze bloed aan Hulk, maar hij heeft er geen zin in. En dan vragen ze het maar aan SHE-Hulk en blijkbaar is zij er wel voor te vinden. Hoe zij haar toestemming geeft ls geheel onduidelijk. Ross ziet de verkiezingen naderen en wil niet langer wachten met de ‘human trials’ en injecteert zichzelf met het nieuwe serum. Hij verandert nog niet in een rode hulk maar zijn krachten zijn wel verveelvoudigd en hij daagt een gevangene (Colby Lopez) uit die ook over superkrachten zou bezitten voor een gevecht, die Ross zonder moeite wint. Stilaan transformeert hij echter wel in een Rode Hulk. She-Hulk wil hem nog stoppen maar zij is niet sterk genoeg. Ook Hulk en Captain America zijn een maatje te klein en dus proberen ze The Avengers samen te brengen, maar de meesten kunnen niet en dus blijven ze over met She-Hulk, Hulk, Shang-Chi (Simu Liu), Moon Knight (Oscar Isaac), Falcon (Danny Ramirez), Sabra (Shira Haas) en nog een heldin (Xosha Roquemore). Wat problematisch zal gebleken zijn was wellicht het personage van Sabra die oorspronkelijk een Israeli is die werkt voor de Mossad. En gezien de oplopende spanningen tussen Isael en Palestine, is het misschien niet ideaal. Bijgevolg vermoed ik dat ook hier heel wat rewrites zullen gebeuren. In ieder geval is het nieuwe Avengers team woke proof- want naast drie zwarte acteurs, heb je ook nog één Aziatische, een Joodse Guatemalaan, een Canadese, een Spanjaard en iemand uit het Midden Oosten. Maar Ross heeft ondertussen de macht gegrepen en verkiezingen naast zich neergelegd. ***einde spoilers***.

Via IMDB vernemen we dat ook Betty Ross terug van de partij is, gespeeld door Liv Tyler
Liv Tyler, alsook Bucky Barnes (Sebastian Stan), Carl Lumbly als Isaiah Bradley en Rosa Salazar in een nog onbekende rol. Moet je The Incredible Hulk alsnog zien om deze film te begrijpen…blijkbaar ja en neen. Bepaalde personages uit die film keren terug maar de verhaallijn wordt drastisch bijgewerkt.

Mijn probleem met dit script is (1) dat het allemaal wel iets te simpel is. We zijn in 2023, de tijd van comic-adaptaties à la Catwoman (2004) of Elektra (2005) is voor goed voorbij sinds de Nolan Batmanfilms en de solide MCU onder leiding van Iron Man. (2) Het script zet ook Captain America niet in de spotlight, maar laat eerder de Avengers cavalerie aandraven. Als je nieuwe fases wil aanknopen in de MCU; dat moet je EERST BOUWEN AAN JOUW NIEUWE HELDEN! Dit script maakt van Cpt America wederom een sidekick! (3) Het respecteert ook niet de chronologie, niet alleen met de presidentswissel, maar ook met het origin verhaal van Hulk. Er zijn nu 5 maanden reshoots (!) en dat is enorm. Dat betekent dat 3/4 van de film gewoon opnieuw wordt gemaakt. En zo’n miljoenen-investering doe je niet zomaar. Het zou me ook niet verbazen mocht een andere regisseur op de reshoots werken – al dan niet berborgen om toch geen al te grote schaduw over het project te halen. We blijven in ieder geval deze saga volgen.

3 Comments

 1. daniel dc claeys

  Dus eigenlijk is dit een Avengers/Hulk film met Captain America in een bijrol? Ze brengen letterlijk alle verhaallijnen van Ed Nortons Hulk terug, maar in plaats dat we Abomination krijgen zien we Red Hulk.

  Reply
  1. BlackMoon

   Eigenlijk was Civil War ook een mini-Avengers film, ook al was Cap ook al voldoende geïntroduceerd en de hoofdacteur gespeeld in een bioscoop adaptatie.

   Reply
 2. Sinister

  Red Hulk, The Leader, introductie van Falcon, Sabra en nog een heldin, Sam’s love interest, de oorlog, de andere Avengers, … en dat allemaal in een film van 2 uur???

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *