Elektra (2005) * Blu-ray review

Bij een aantal films weet je al bij het kopen van uw filmticket, dat je in alle waarschijnlijkheid zal geconfronteerd worden met 90 minuten platvloerse eenheidsworst. En toch is de drang om jezelf bloot te stellen aan onversneden pulp te groot en wil je kost wat kost dat schitterende beginschot (denk aan de roterende explosie in Swordfish) zien, die daverende actie-scène (zoals de autosnelweg-scène of de confrontatie tussen Neo en de klonen in Matrix Reloaded).

elektra_2005_blu-ray.jpg

In sommige gevallen ga je een film zien omdat je uw favoriete acteur of die knappe actrice wil zien. In het geval van Elektra (2005) was ik dus onder de charmes gevallen van de aantrekkelijke Jennifer Garner. En het zal meteen ook de laatste keer zijn.

Elektra ??? Was die niet dood op het einde van Daredevil? Shut up! Dit is niet de film waarbij je op details moet letten. Tenminste als je nog een beetje wil genieten. En dat heb ik geprobeert. Ik bleef maar wachten op die Ben Affleck cameo, die dus uit de film werd geschrapt. En als je al moet wachten op Ben Affleck om de film te redden loopt er toch iets mis.

Samenvatting: Elektra is een huurmoordenares die na haar training bij de blinde mentor in Oosterse Vechtkunsten, Stick (Terence Stamp) even geslepen is als Sho Kosugi. Om de film iets hipper te maken hebben ze het verhaaltje voorzien van wat metafysische hocus-pocus. Zo heeft ze een “6de zintuig” waardoor ze de toekomst kan voorspellen en een … “7de zintuig” (voor de fans van Knights of the Zodiac) waarmee ze in staat is om zich met de lichtsnelheid voort te bewegen en zo haar tegenstanders te snel af te zijn. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want ze kan ook de doden laten opstaan (aha ! dus Elektra is dan toch verrezen…of niet…soit). Heeft ze dan een zwakte? Absoluut, haar smaak in films.

Elektra, die The Force nog niet helemaal meester is en kwetsbaar is voor The Dark Side…oeps, verkeerde film, …wordt ingehuurd om Mark Miller (Goran Visnjic) en zijn dochtertje Abby te vermoorden. Maar haar emoties spelen haar parten en ze besluit er niet mee door te gaan. Vervelend is dat haar opdrachtgevers, de leden van de Japanse criminele bende The Hand, daar niet mee kunnen leven en de aanvallen inzetten. Die schurken, met rooskleurige namen als Stone, Typhoid, Kinkou en Tattoo, beschikken net zoals Elektra hun eigen speciale krachten. Stof genoeg voor een X-Men meets Blade film, maar helaas moeten we het stellen met een Daredevil meets Catwoman meets Ninja III: The Domination.

Ik had al mijn bedenkingen bij het idee een spin-off te maken van een zwakke comic-book film als Daredevil. En ja hoor, liefhebbers van de slechte smaak en de zwakke scènes, zet jezelf schrap, want deze film is voor jou! Het begint al al bij de acteurs. Elektra heeft “comic” van comic-book net iets te letterlijk genomen. Terence Stamp brengt bijvoorbeeld een zuivere parodie van de marchial-art meester, nog net niet van het Kill Bill 2-gehalte. Dit had leuk geweest, maar dit was niet meteen de initiële bedoeling van de film. Bowman wou een harde actie-thriller, maar slaagt er niet in om zijn verhaal geloofwaardig te houden. Het scenario raakt kant noch wal, de dialogen zijn ronduit belachelijk en de acteurs lopen erbij als figuranten tijdens een massascène in een ‘vlaamsch’ filmke. Het is verschrikkelijk!

Jennifer Garner probeerde nog gezicht te redden bij de release door openlijk de film met de grond gelijk te maken. “It’s Awful”, verklaarde ze aan de pers. Dit is altijd aangenaam voor een producer en een regisseur om te horen, en dan nog bij de première. Wesley Snipes had de tact en de intelligente om tenminste te wachten tot het zwakke Blade Trinity uit de zalen was om zijn beklag te doen. Wesley spande recentelijk nog een proces van 5 miljoen dollar aan tegen New Line Cinema voor een slechte regisseurskeuze en een gebrek aan overleg met hem over het verloop van de film. (…Blade 4 ligt dus verder dan ooit).

Ik heb ook een 6de zintuig. Ik voorspel, na dit incidentje, veel meer lichtere komedies voor Garner in de stijl van 13 Going On 13. Niets in Elektra wijst op het tegendeel, ook al was de ster uit de serie Alias, het meest intrigerende personage in Daredevil. Garner heeft moeite om een film te dragen, in vergelijking met haar vrouwelijke actie-collega Angelina Jolie, en dreigt de Sandra Bullock toer op te gaan. Maar, misschien ligt de fout ook voor een stuk bij de regisseur en het script. Dat zal wel!


review,filmbespreking,elektra,2004,rob bowman,jennifer garner,goran visnjic,kirsten prout,will yn lee,cary-hiroyuki tagawa,terence stamp,natassia malthe,bob sapp,chris ackerman
review,filmbespreking,elektra,2004,rob bowman,jennifer garner,goran visnjic,kirsten prout,will yn lee,cary-hiroyuki tagawa,terence stamp,natassia malthe,bob sapp,chris ackerman
review,filmbespreking,elektra,2004,rob bowman,jennifer garner,goran visnjic,kirsten prout,will yn lee,cary-hiroyuki tagawa,terence stamp,natassia malthe,bob sapp,chris ackerman
© 20th Century Fox Film Corporation

De scènes die in de trailer goed ogen heeft regisseur Bowman rechtstreeks gekopieerd van het uitstekende Hero en het dynamische House of Flying Daggers. Toch is er één confrontatie in de film die de moeite is. Echt! Voor de mensen die toch de DVD van Elektra willen huren kan je doorspoelen tot de 78e minuut. Dan is het even vuurwerk.

Elektra had goede entertainment kunnen zijn, maar er zitten teveel hiaten in het verhaal en teveel uitleg bij dingen die totaal onbelangrijk zijn. De acteurs-regie is voornamelijk storend en zorgt ervoor dat de relaties van ons hoofdpersonage met Stick, Abby en Mark, volledig bijkomstig wordt. De emotie en de drama gaan even snel op in groene rook als de krijgers in de film. Daredevil en Catwoman hielden de titel van slechtste comic-book verfilming. Elektra kan het lijstje aanvullen, ook al is hij een heel klein tikkeltje beter. Garner ziet er uiteraard elektrisch uit in haar rode sexy outfit op hoge hakken, maar niet meteen praktisch al huurdoder. En dat resumeert een beetje de film. Alles draait om het afgelikte uiterlijk en de oppervlakkige mode-trends, maar inhoudelijk houdt de film geen steek. Zwak, zwak, zwak.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 24 april 2005

***Related Posts***
11/10/2007: HQ pics van Natassia Malthe
12/11/2004: Jennifer Garner als Elektra
23/08/2004: Maak plaats voor de vrouwelijke heroïne

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *