Blade krijgt een R-rating

Dit moet wat mij betreft de eerste slimme zet zijn van Marvel in de laatste 4 jaar. Voor zij die het nieuws rond de ontwikkeling van Blade (2025) wat hebben gevolgd zullen weten dat deze productie iets teveel op de woke-kar wou springen, net zoals zoveel andere Marvel/Disney producties en hierbij ‘verhaal’ en ‘karakter’ ondergeschikt werden aan de politieke en culturele boodschap maar ook aan virtue signalling. Er is niets mis met meer inclusiviteit en diversiteit in films, tenzij dat ook het enige is wat je te verkopen hebt. En de slogan “when you go woke, you go broke” heeft zich op een pijnlijke manier vertaald in de omzet cijfers, met als direct gevolg duizenden ontslagen, meer besparingen en een pak minder producties in het vooruitzicht.

Bassam Tariq had Blade moeten regisseren en hij heeft naar verluidt Kevin Feige zelfs willen misleiden door het script van Stacy Osei-Kuffour erdoor te jagen, een script die als we de commentaren magen geloven meer vrouwelijke personages wou introduceren en dat de figuur van Blade meteen ook de hoofdrol zou moeten delen met 3 andere hoofdpersonages. Tariq werd ontslagen door een woedende Feige die volgens insiders de eerste keer was dat ze hem hebben horen schreeuwen op iemand.

Het was Deadline die met het nieuws kwam dat de nieuwe, Franse regisseur Yann Demange, groen licht zou hebben verkregen voor een R-Rated Blade film, en dat zou meteen ook de tweede R-rated MCU film zijn samen met Deadpool 3 (2024). En dat is een goede zaak want dat waren ook de vorige films. Blade is een vampieren-superhelden film waar doorgaans veel bloed aan te pas komt. De eerste film werd geregisseerd door Stephen Norrington (The League of Extraordinary Gentlemen), een waardeloos regisseur die om één of andere reden ALLE juiste keuzes nam op deze film. De man was eigenlijk gespecialiseerd in monster-animatronics en kreeg een knap script van David S. Goyer die een soort kickstart was van het superhelden genre. Het succes van de film had dus eerder een bredere culturele impact danwel de knappe regie van Norrington. David S. Goyer heeft trouwens de regie van Blade Trinity (2004) op zich genomen en dat was eigenlijk op vele vlakken een slechtere film. Norrington is trouwens niet de enige ‘one-trick-poney’, zo denk ik meteen aan Richard Kelly (Donnie Darko), Frank Miller (Sin City), Michael Cimino (The Deer Hunter), Rob Cohen (The Fast and the Furious) of nog Josh Trank (Chronicle). Stuk voor stuk regisseurs die in een perfecte storm van samenklinkende talenten waren terecht gekomen, maar op al hun andere projecten door de mand vielen.

Maar de troef van de nieuwe Blade film is niet zeer de regisseur of de R-rating, dan wel de casting van Mahershala Ali. Hij kan vermoedelijk minder goed vechten dan Wesley Snipes, maar is een veel betere acteur. De nieuwe scenarist Michael Green heeft in ieder geval het vorige script in de prullenmand gezwierd en is opnieuw begonnen. Bijgevolg zullen we nog anderhalf jaartje moeten wachten op de release.

1 Comment

  1. Shifty

    Mocht deze film ooit het daglicht zien zou ik het ook wel fijn vinden dat ze het bronmateriaal respecteren.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *