Marvel TV dumpt Daredevil: Born Again en wil zich herbronnen

Het heeft een schrijversstaking gekost om Marvel te doen inzien dat ze fout bezig waren, maar na de staking hebben ze nu blijkbaar het licht gezien, al dan niet na een aantal meetings met Bob Iger die het bedrijf opnieuw een pak winstgevender wil maken. Volgens THR wil Marvel TV de reset knop indrukken en niet meer gaan freewheelen door pakweg series te maken zonder showrunner. De kwaliteit van de Marvel serie was er behoorlijk op achteruit gegaan de laatste jaren en Kevin Feige wil nu de zaken beter aanpakken.

Midden juni 2023 heeft Marvel de productie van “Daredevil: Born Again” stop gezet, en iedereen dacht dat dit te maken had met de stakingsgolf, maar blijkbaar was er ook meer aan de hand. Iets minder dan de helft van de 18 afleveringen van de serie was opgenomen, maar het was genoeg voor Marvel-managers, waaronder ook Kevin Feige, om de beelden te bekijken en met een helder oordeel te komen: de show werkt niet. Een dikke streep door de rekening van schrijvers Chris Ord en Matt Corman die meteen de laan werden ingestuurd. Beide heren waren uitvoerende producenten, maar geen echte showrunners. En daar ligt het verschil.

Uitvoerende producenten zijn doorgaans verantwoordelijk voor de zakelijke en operationele aspecten van een tv-serie. Ze beheren het budget, plannen opnameschema’s, huren cast en crew, regelen locaties en vergunningen en overzien juridische en contractuele kwesties. Showrunners zijn daarentegen de creatieve kracht achter een tv-serie. Ze kunnen de bedenker zijn of de lead-scenarist van een tv-serie. Hij/zij heeft in ieder geval de leiding, net zoals een filmregisseur de leiding heeft op een langspeelfilm. Regisseurs van tv-series zijn dan ook ondergeschikt aan hen. Daarom hem je vaak ook meerdere regisseurs op een serie, gezien het meer een technische invulling is dan een creatieve. Er is iemand nodig om de regisseurs te regisseren in een bepaalde scenes. De showrunner is verantwoordelijk voor het handhaven van de consistentie en toon van de serie, evenals het waarborgen van de creatieve visie van de serie van start tot finish, en heeft dus invloed op castingbeslissingen, regie en andere creatieve aspecten. Soms heb je regisseurs die ook showrunners zijn, zoals David Fincher (cf. House of Cards, Mindhunter) maar recent had Marvel nu ook uitvoerende producenten omgedoopt tot showrunners, en dat was klaarblijkelijk niet meteen een verstandige zet.

Marvel wil de Daredevil franchise nog niet begraven, maar is dus op zoek naar ‘echte’ showrunners om de serie te schrijven en nieuwe regisseurs om het in beeld te zetten, want ook de huidige regisseurs, David Boyd en Michael Cuesta, werden ontslaan. Wat betreft de acteurs (Charlie Cox, Margarita Levieva, Jon Bernthal, Vincent D’Onofrio, Sandrine Holt, …) zij zullen vermoedelijk niet terugkeren ook al is dat nog te vroeg om conclusies te maken. Maar voor mij betekent een “reset” terug beginnen vanaf een wit blad.

En andere grote verandering is dat er opnieuw pilots zullen worden gemaakt (cf. eerste aflevering) in plaats van gehele +150 miljoen series op te nemen en dan zien of het goed of slecht is. Dit waren allemaal praktijken die Marvel had ingevoerd tijdens de pandemie en na hun immense succes met de Avengers films waar ze de wereld mee hadden veroverd. En wij hadden hierover al een post gewijd, maar één van de domste beslissingen was dat Marvel – zowel voor hun series als films – zowat iedereen die een idee had een scenario liet schrijven – los van hun kwaliteiten en/of ervaring als scenarist. Er is een plaats voor beginnende scenaristen, maar je zou je kunnen afvragen of dat wel in multimiljoen dollar franchisen is. Ga je een wolkenkrabber laten bouwen door een beginnen architect of wil je eerst zien wat hij eerder heeft ontworpen? Wie is hier allemaal verantwoordelijk voor? Kevin Feige. Maar Bob zal Iger niet ontslaan gezien het succes van Phase 3 van de MCU. Maar dat hij zich zal moeten herpakken staat vast, of ook hij zal de laan worden ingestuurd.

1 Comment

  1. Wasp

    Het draait allemaal om controle. Het feit dat producers plots series begonnen te leiden is omdat ze het niet uit handen wilden geven aan een showrunner, die zoals geschreven, volledige controle heeft op de serie. Jet is vermoedelijk een deel overmoed na hun succes. Iger heeft hen opnieuw met de voeten op de grond gezet.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *