Saw 7 3D (2010) **½ recensie

Vanavond is Saw 7 3D (2010) te zien op Play 6 om 22u40 en dit is misschien een goede gelegenheid om de film nog eens onder de loep te nemen. De film werd uitgebracht als Saw 3D, maar neen dit is niet de derde film maar wel de 7de uit deze torture porn reeks en het was eigenlijk ook verkocht als ’the final chapter’ of de laatste film van de franchise. Maar zo is het niet gelopen en we zitten vandaag aan Saw X (2023).

Saw 3D pôster

Korte inhoud: Terwijl er weer een dodelijk gevecht woedt over Jigsaw’s (Tobin Bell) wrede erfenis, verzamelt een groep van Jigsaw’s overlevenden zich om de steun van de zelf-hulp goeroe Bobby Dagen (Sean Patrick Flanery) te zoeken. Een man wiens duistere geheimen een nieuwe golf van terreur ontketenen.

De reden waarom er werd gesproken van een einde aan de reeks had te maken met de miserabele ontvangst van Saw 6 (2009). De film bracht bijna de helft minder op dan Saw 5 (2008) en er was een duidelijke neerwaatse trend merkbaar. Echter tot ieders verbazing deed Saw 7 het stukken beter aan de box-office en bijgevolg werd er dan toch gewerkt aan een Saw 8 / Jigsaw (2017), weliswaar na een rustpauze van 7 jaar.

De 3D was ook een hype in de periode van de release, zeker na Avatar (2009). Zo had je tevens ook nog Piranha 3D (2009). Deze films draaiden meer rond het effect dan om de karakters en het verhaal. Niet dat we iets anders hadden verwacht van een voorgekauwde horror sequel. En de 3D is zelfs geen echte meerwaarde, in tegenstelling tot pakweg Piranha of Avatar. Ik ken niemand die thuis nog een 3D brilletje zal opzetten voor een 3D film. Je moet tevens al beschikken over een aangepaste flatscreen en uiteraard een 3D blu-ray versie.

De film werd geregisseerd door Kevin Greutert die heel wat Saw films heeft geregisseerd en gemonteerd inclusief de laatste film. Niet bepaald een regisseur die de franchise naar een hoger niveau kan tillen, maar iemand die voor een prikje kan leveren wat de studio vraagt: “jonge mensen die gefolterd worden op de meest uitzinnige manieren, en dit allemaal met een budget van rond de 10 miljoen dollar.” De laatste film was beloftevol, althans de eerste 50 minuten, maar daarna valt hij terug op automatische piloot.

Het vreemde is dat hetgeen wat deze film zo speciaal maakt is hun bedoeling dit verhaal te vertellen alsof het de laatste Saw film is. Eigenlijk hadden ze al veel vroeger moeten stoppen, want de films zijn ondertussen een parodie van zichzelf geworden en hebben de magie van de eerste film compleet om zeep geholpen. Acteur Cary Elwes, die in de eerste film te zien was, keert terug in deze film, kwestie van deze franchise full circle te laten maken.© Lions Gate Films

Eigenlijk had David Hackl (Saw V) de film moeten regisseren, maar vreemd genoeg werd de regisseur ontslagen twee weken voor de tournage. Kevin Greutert was zich ondertussen aan het klaar maken voor de regie van Paranormal Activity 2 (2010), maar gezien hij een bindend contract had bij Lionsgate voor twee films, was hij verplicht om de regie van de zevende Saw film over te nemen. Paranormal Activity 2 werd ondertussen op zijn beurt overgenomen door Tod Williams. Maar gezien de korte deadline en het beperkt budget heeft Kevin Greutert deze Saw 3D niet echt naar zijn hand kunnen zetten. De sets waren ondertussen al gebouwd, de acteurs gecast en de kostuums gemaakt.

Maar nog eens, het maakt allemaal niet veel uit. Dit is een formulefilm met vaste ingrediënten waar niet van afgeweken wordt. Tijdens de release van de film hadden ze wel een coole 3D-poster. De posters duren iets langer om te laden maar het effect is vaak verrassend. Bekijk deze guilty pleasure horror vandaag op op Play 6 om 22u40.

Review Saw 7 (2010)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Saw 7 3D trailer ***

2 Comments

  1. Sinister

    De eerste film was van James Wan en dat was de enige “goed gemaakte” horrorfilm, de rest zijn derivaten.

    Reply
  2. Janaïka

    Ik herinner me dat Jigsaw hierin wel héél slecht was en ik vind het wel grappig dat ze in Saw X er proberen een ‘good guy’ van te maken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *