Saw VI (2009) ** Blu-ray review

We hebben het eigenlijk nog niet gehad over Saw VI (2009), de zesde Saw film voor diegene die de franchise nog volgen. Zolang de films geld opbrengen, zullen ze deze horrorfilms blijven maken. Hoewel, er begint toch wat slijt op de machine te komen.

saw_vi_2009_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Agent Peter Strahm (Scott Patterson) is dood en detective Mark Hoffman (Costas Mandylor) wordt naar voren geschoven als de onbetwiste opvolger van Jigsaws erfenis, waaronder ook weer een aantal gruwelijkheden, zoals een van tevoren opgezet plan waarin gevangenen zich moeten bewijzen ten opzichte van de zonden die ze hebben begaan. Wanneer de FBI op het punt staat Hoffman te arresteren, zet hij een nieuw spel in werking, met daarin de laatste wensen van Jigsaw verwerkt.

Saw VI van regisseur Kevin Greutert is tot nu toe de zwakst scorende film uit de franchise, en dit zowel in de States als wereldwijd. De film heeft wel slechts 11 miljoen gekost dus met hun recette van 68 miljoen zal het verlies nog wel meevallen (ook al hebben we geen idee hoeveel miljoenen zijn uitgegeven voor de marketing).

Ik ken weinig horror series die het tot 6 hebben gehaald, dus verdiend deze franchise wel een beetje krediet. Saw slaagt daar wonderwel goed in dankzij het inter-filmverbindende verhaal, waarbij het steeds iets nieuws over de gebeurtenissen van de voorgaande episodes onthult en alles laat uitmonden op een twist ending. Het is dan ook met grote verschrikking dat de zesde film in deze macabere serie van de man die bekend staat als Jigsaw, het moment is dat de serie overboord gaat. De door Tobin Bell vertolkte Jigsaw is na zijn overlijden veroordeeld om enkel nog in flashbacks op te duiken, en het vuile werk moet dus uitbesteed worden. En dit begint alsmaar meer belachelijk te worden.

De verkoopstruuk van deze serie is torture porn en de soms wel inventieve manier om iemand te doden, en de ‘draaiende-pistool-wiel’ is wel een bijzonder hoogtepunt. Helaas is dit ook alles wat deze Saw film te bieden heeft. De hoofdrolspelers in deze Jigsaw-puzzle hebben slechts figurantenrollen. Scenaristen Patrick Melton en Marcus Dunstan lijken geen flauw idee te hebben hoe ze de touwtjes aan mekaar moeten binden. De schrijvers proberen ook om de haverklap terug te grijpen naar informatie uit voorgaande film, want er voor zorgt dat je eigenlijk wel genoodzaakt bent om de gehele franchise te zien om er ten volle van te kunnen genieten. Mensen die nieuw zijn en hier inpikken zal het moeilijk hebben om alles te kunnen verteren.


saw_vi_2009_poster01.jpgsaw_vi_2009_poster02.jpgsaw_vi_2009_poster03.jpgsaw_vi_2009_poster04.jpg
© Tim Palen photography

Het einde is ook teleurstellend, zeker in het licht van de vorige edities, toch was ik tevreden dat het maar 90 minuten heeft geduurd. Voor de fans is er echter goed nieuws want op de Blu-ray staan nog 2 minuten extra. De vraag aan ieders lippen is nu of er nog een vervolg komt … uiteraard! Het enige positieve aan deze films is dat ze ook goed werken leveren voor de goede zaak, met name het stimuleren van bloeddonnatie via het Blood Drive programma en de zalige posters van Tim Palen.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 5 september 2010

 


*** Saw VI trailer ***

1 Comment

  1. jerre

    Eindelijk gezien en vond deze uiteindelijk nog wel meevallen. Het is geen meesterwerk maar toch vermakelijke horror.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *